fredag 17 april 2009

Fröken Dills köksträdgård


Det växer så det knakar i krukorna där hemma.

Detta år odlar jag följande tomatsorter:
Cheerio (fula plantor, men alltid tidigast, röd, mindre tomat, god och lite syrlig, mina experimentplantor blommar redan!)
Gelbe dattelwein (massor med söta gula tomater på klasarna, urgod smak, denna sort kan jag inte vara utan)
Yellow pearshaped (snygg, knallgul, droppformad)
Green grape (snygga små goda gröningar, riktigt lyser i salladsskålen)
Black sweet cherry (mörka, brun "svarta" småtomater med god, söt smak)

Orange sweet cherry (ny bekantskap, små organga tomater)
Pantano (italiensk grön-röd salladstomat, suverän i Italien, brukar vara svår i svenskt klimat, men skam den som ger sig!)
San marzano (ny bekantskap, från Annas gourmetgarage, spännande!)
Garden delight (pålitlig, ger hög avkastning av goda, fina små röda tomater, även sämre somrar, ett "måste" varje sommar)
Dansk export ("urtomaten" enligt mig, den som mamma alltid brukar odla, tålig, röd normalstor)
Sweet 100 (oöverträffat goda och söta röda småtomater, detta år odlar jag en icke-hybrid-variant)
Principe borghese (för torkning)
Speckled roman (ny bekantskap, ska bli avlång orangeröd med gula strimmor)

Jag har just räknat ut att jag har mer än 15 års erfarenhet av tomatodling, både på friland och i växthus!

Följande chilisorter är på g:
Jalapeno (perfekt för mexikanskt)
Poblano (eller ancho, beroende på om den är torkad eller ej)
Paloma
Pasilla (mindre het)
Arbol (het)
Serrano (stark och god t ex i tomatsalsa)
Etna (ny bekantskap från Annas gourmetgarage, spännande!)
Padron (ny bekantskap från Annas gourmetgarage, spännande!)
Stromboli (ny bekantskap från Annas gourmetgarage, spännande!)

Chili har jag inte odlat lika länge som tomater. Kanske "bara" 8 års erfarenhet.

Förra året var ett riktigt USELT odlingsår. 2009 hoppas jag blir bättre, men man kan aldrig veta. Vis av erfarenhet vet jag att mycket kan hända. Exempelvis husdjur som leker sönder de små plantorna, rådjur som äter upp det utplanterade, nacke som går sönder så att man inte kan sköta plantorna, depp över trasig nacke så att man inte ens orkar åka till landet. Nej, det ska mycket till om 2009 ska bli lika odlingsfattigt som 2008...

På bilden ser ni Gelbe Dattelwein från 2004 års odling. Det var ett helt otroligt år. Trots att jag hade skilt mig och egentligen inte hade någonstans att bo lyckades jag odla en hel del! Satte fröer hemma hos mina föräldrar och sedan flyttade plantorna med mig till ett primitivt torp som jag hade fått låna över sommaren.

7 kommentarer:

Hallon & Blåbär sa...

Ojojoj, vad många olika sorter du odlar. Hinner ni äta upp allt?
Hoppas ni får ett bra odlingsår!

Annika sa...

Jag blir så himla imponerad! Vi skall odla i liten skala på landet i sommar, men det blir med köppta plantor. Vad duktig du är! Jag kanske kommer att plåga dig med odlingsfrågor, men det är väl ok?

Fröken Dill sa...

Tomaterna brukar bli så goda att de går åt. I bästa fall är säsongen mellan juni och november. OM man skulle få för många tomater så fungerar de bra att ge bort i present, att torka eller koka in och frysa.

Jag vill jättegärna ha odlingsfrågor! Kul att använda det man kan, och kan inte jag så vet jag oftast var man kan få reda på saker.

Jag är bäst på köksväxter och rosor, men min syster och mamma kan mycket om träd, buskar, och perenner.

Hälsar fröken Dill

Anna sa...

Ska bli spännande att följa köksträdgårdens utveckling! :-)
Härligt att odla många sorters tomater och spännande att ser hur San Marzano tomaterna blir! Jag odlar en plommontomat Astro och är mycket spänd på utvecklingen! ;). Tomater kan man inte få för mycket av och man kan ju konservera dom, göra såser osv och så har man till vinterbehovet! :-) //Anna

Anonym sa...

Åhhh Vilken häääärlig blogg!!! Massor m tips o ideer.. Har hittat min egen "Maos lilla röda" / Kim

Fröken Dill sa...

San Marzano växer och står i. Det var ett genidrag att ge småplantorna extra belysning i form av timer-styrda lysrör.
Nu behöver jag bara få hjälp att ta ner två tallar på landet så att solen kan skina ordentligt på mina odlingar.
Ikväll ska jag så squash och gurka. Tack så mycket för extrafröerna, föresten, Anna! Tror du att det är försent att så auberginfrö nu? Jag blev så sugen.

Varmt välkommen hit, Kim!!!

Hälsar fröken Dill

Unknown sa...

Hej! Tack för en inspirerande sida. Jag odlar tomater för första gången och har bl a Green Grape, Black Sweet Cherry och Merlot på vår balkong i österläge. Vet du om dessa sorter ska tjuvas?

Vänliga hälsningar

/nils