måndag 6 april 2009

Lantlådan


Jag beställde en extra låda från Årstiderna i fredags. Denna gång valde jag Lantlådan. Den innehåller närodlade ekologiska grön- och rotsaker. Jag brukar VILJA beställa den oftare, men valet har ändå oftast blivit någon annan låda eftersom vi gärna vill ha sallad, gurka och tomat. Men denna gång innehöll lantlådan vintersallad och dessutom ett gäng spännande rotsaker, som polkabetor och jordärtskockor. Kronan på verket var grönkål. Det går knappast att få tag på i affären och jag har varit sugen på det sedan i julas.

Igår skulle vi gå på teater, men när vi kom dit visade sig föreställningen vara inställd. Det blev istället en tur till biblioteket och sedan åkte vi till Daglivs och handlade bl a kryddiga korvar, Debreciner från Wurst Master. Väl hemma hamnade korvarna i en mustig rotsakspytt.

Rotsakspytt
Röd lök
Potatis
Morötter
Kålrot
Jordärtskockor
Polkabetor eller rödbetor
Bacon, gärna jägarbocon
Kryddiga korvar
Worcestershiresås
En skvätt kalvfond
Salt och peppar
Forest blend från kryddkvarn
Färsk timjan och persilja

Tärna rotsaker, lök, bacon och korv. Fräs i omgångar i lite smör tills det tar lite färg. Häll över i en ungspanna, smaksätt med kryddor och en skvätt kalvfond. Ställ in i 200 graders ugn och låt gå färdigt ca 30 minuter. Rör om några gånger under tiden. Smaksätt med worcestershiresås och hackad färsk timjan och persilja. Servera med stekta ägg, HP-sås eller Heinz chilisås alternativt creme fraiche rörd med fetaost och lite olivolja. Det serare alternativet är extra gott om det är mycket polkabetor/rödbetor i pytten.

3 kommentarer:

Anna sa...

Ser supergott ut! Ja Årstiderna har verkligen revolutionerat matlagandet också här. Rotsaker som är så gott och grönkål m.m har blivit riktigt trendigt! Grönkål kan jag också bli så sugen på.

Vi har också Årstiderna här och brukar ha Stormixkassen!
Nu när man inte kan odla allt själv... :-) //Anna

Jessica sa...

Önskar att vi också hade så man kunde beställa lådor med frukt och grönsaker, men bor man på landet så gör man, man får väl helt enkelt odla själv eller iofs lättare att gå till affären kanske.

Fröken Dill sa...

Årstidernas lådor är verkligen härliga och på jobbet får vi jättegod frukt från Ekolådan.
Men nu kommer snart en säsong då man kan odla egna grönsaker och plocka nässlor, bär och svamp i skog och mark. Något bättre än det finns inte!

Hälsar fröken Dill som hoppas plocka de första nässlorna nu i helgen