måndag 20 april 2009

En liten tvårätters


Igår kom några av mina arbetskompisar förbi på middag.

Till förrätt åt vi en vårfräsch grönärtsoppa, aningen sprudlande med hjälp av ett par dl mousserande vin. Som tillbehör till soppan åt vi små snittar med resterna av den rökta makrillen och ramslökscréme bestående av hackad ramslök som blandas med crème fraische och lite majonäs (enbart majonäs till S som är laktosintolerant).

Huvudrätten, inspirerad av en f d arbetskompis, D, var en härlig, mustig, rejält vinstinn köttgryta gjord på de fina köttbenen från bonden Bosse. Till grytan åt vi tagliatelle, en fräsch sallad och en klick vitlökscrème fraische. Jättestore, jättesnälle hunden Z blev inte bortglömd. Han fick köttrens att smaska i sig.

Grönärtsoppa
500 g frysta, fina ärtor
2 shalottenlökar
1 l vatten + kycklingfond
2 dl vispgrädde
2 dl mousserande vin
Salt och peppar
Färsk mynta

Skala och hacka lökarna. Fräs i smör. Häll på vatten och kycklingfond från flaska. Låt koka ca 20 minuter. Tillsätt grädde. Tillsätt ärtorna strax innan servering (de förlorar snabbt färg). Mixa slätt med mixerstav och krydda. Häll till sist i de moussernade vinet och låt allt bli varmt. Vid serveringen strösslar man över hackad mynta. Den här soppan blir faktiskt bra också utan grädde, om man vill ha den lightare eller om någon gäst inte tål mjölkprodukter.

Mustig köttgryta
2 kg oxköttben med kött på
Vatten
1 l rödvin
Grönsaksbuljongpulver
¼ rotselleri
3 morötter
20 smålökar
20 champinjoner
Ca 10 soltorkade tomater
Lagerblad
Salt och svartpeppar
Timjan

Bryn köttbenen i en långpanna i ugnen på 275 grader. De ska få rejäl färg utan att bli svarta. Rör om någon gång. Lägg köttbenen i en stor gryta, häll på kallt vatten så att det täcker. Lägg i lagerblad. Låt koka upp, ta bort skummet. Koka sedan i minst 3 timmar, gärna längre. Locket kan vara av i början och vartefter vätskeytan sjunker, fyll på med vin. Rotsaker, champinjoner och lökar bryns i panna. När köttet kokat klart ta upp och rensa bort benen. Lägg tillbaka köttet tillsammans med de brynta rotsakerna, champinjonerna, lökarna och de soltorkade tomaterna. Koka ca 25 minuter till. Smaka av med grönsaksbuljongpulver och kryddor. Red men lite idealmjöl utrört i vatten. Konsistensen ska bli lite simmig. Servera med nykokt pasta. Det är också gott med bacon i, men det paketet blev kvar i kylskåpet på landet…

5 kommentarer:

Anonym sa...

GRönsakassoppar av alla deslag blir sååå lyxiga och goda med en skävtt mousserat! :-) Kan tro det blev en lyckad måltid! Ha en trevlig kväll!

Husmodern sa...

Mmmm, gott! Vår och vinter i samma meny!

Fröken Dill sa...

Vår och vinter, det var exakt tanken. Vi åt den här middagen en solig, men iskall aprilkväll som avslutades med värmande brasa i kaminen!

Nu, bara någon vecka senare är det helt och hållet vår eller snarare försommar. Vi blev bjudna på gazpacho (hur stavas det) i helgen och det kändes helt rätt!

Hälsningar från fröken Dill

Anonym sa...

Vårgrön soppa som bubblar lätt, vilken start!
Tillagade en grönärtpuré med färsk spenat i och det blev inte alls dumt det heller.

Må så gott/ Mimmi

Fröken Dill sa...

Gröna ärtor är verkligen en underskattad delikatess, perfekt att ha på lut i frysen.

Tycker fröken Dill