måndag 13 april 2009

Nässlingar


Jag har verkligen haft några helt underbara dagar på landet. Vilket väder helgen bjudit på! J tog bussen hem till asfalten så snart han kunde, men jag han med långpromenad genom skogen med iller, gökotta bland tusentals fåglar, bl a storlom (tror jag, i alla fall lät den så här http://www.bioresurs.uu.se/myller/sjo/storlom.htm), en härlig påsklunch med familjen, koll av den smältande isen på sjön med systersönerna, planeringsmöte inför byns kulturdag (mötet övergick i en fantastisk middag. Tack grannen S!)

Dessutom har jag räfsat och städat på tomten, planerat odlingar, sått lite tidiga fröer (ett experiment) och rensat tonvis med ogräs.

Ett BRA ogräs så här års är i alla fall nässlorna. Jag har plockat de första små lila nässelskotten. Ikväll blir det nässelsoppa som jag brukar göra det:

Fröken Dills nässelsoppa
1 l nässlor
1 shalottenlök, hackad
1/2 l vatten + kycklingfond
Salt, vitpeppar, anis och fänkål
Färska ekologiska ägg

Rensa och skölj nässlorna noga i flera vatten. Koka upp vatten och förväll i några minuter. Ta upp nässlorna, rensa bort grova stammar. Fräs löken i smör i en kastrull. Tillsätt vatten, fond och nässlor. Koka några minuter. Mixa med mixerstav tills nässlorna är mycket finfördelade. Smaksätt med salt, peppar och mortlad anis och fänkål. Servera soppan med förlorade ägg och hackad gräslök.

En sak till har jag gjort under påskhelgen. Tagit det riktigt lungt. Unnat mig att göra saker långsamt och ägnat mig åt att sitta och njuta i solen med en bra bok och bara gå runt i trädgården och titta på blommorna. Snödroppar, vårlök, tussilago, blåstjärna, scilla, våriris och blåsippor blommade hur fint som helst och på söndagen slog de första vitsipporna ut i mitt soliga dike.Inga kommentarer: