onsdag 23 september 2015

Köksavfallet som resurs


Bostadsrättsföreningen där vi bor nu ligger i ett stadskvarter. Vi har en stenlagd gård med fina planteringar, men det finns inte plats för någon varmkompost. Och även om jag tror gott om grannarna är 39 lägenheter så pass många att det kan bli svårt att garantera bra skötsel, lukt- och råttfrihet...

I början slängde J och jag allt organiskt avfall i soporna, men det kändes verkligen fel när man sedan barnsben är van att sortera och ta vara på komposten som en resurs. Och har man dessutom en landet-trädgård med odlingar i konstant behov av mylla och näring känns det ännu mer fel.

Jag hade läst om bokashikompostering, men det var J som gjorde slag i saken och beställde ett set med 2 hinkar, nedbrytbara påsar och bokashikli. Vi hade funderat på saken och konstaterat att vi ändå åker till landet med någon eller några veckors mellanrum under den varma säsongen. Då är det inte så jobbigt att packa in någon eller några boskashihinkar i bilen. När det inte är landetsäsong tömmer vi boskshipåsar i en stor tunna med tätt lock som står i hörnet på balkongen. Tunnan rymmer många veckors bokashipåsar och dess storlek är anpassad så att den går in i bilen.

Bokashimetoden bygger på att avfallet mjölksyras, genom att ympas med kli som innehåller de rätta mikroorganismerna. Man behöver ingen särskild hink egentligen, bara den har ett tättslutande lock. Det finns hinkmodeller som dränerar komposten och där man kan tappa av lakvattnet från kärlets nedre del. Jag tycker lakvattnet är bläh-äckligt, så vi håller vårt avfall så torrt det går istället (en glassbytta med hål skurna i botten får fungera som sil) och bottnar varje bokashipåse med hopknycklat tidningspapper som suger upp fukt.

Det organiska avfallet strösslas med någon matsked kli per liter avfall. När hinken är full ska den helst stå och vila i inomhusvärme ett par veckor. Det luktar inte precis hallon om avfallet. Det är inte direkt sopdoft, men rejält syrliga pustar. Å andra sidan behöver man ju inte öppna hinken i onödan. Sedan är påsen redo för att grävas ner som gödning i trädgården. Under den kalla säsongen kan man då förvara den utomhus i lufttät tunna eller påse... Välj en tunna, förresten. Vissa grannars hundar (?) kan tycka att det är kul att bita sönder en påse. Eftersom avfallet mjölksyras bryts det inte ner under förvaringen, men så fort materialet kommer i kontakt med jorden går nedbrytningen extra fort, ger näring till växterna, gynnar maskar och mikroliv och ger jorden en bra struktur.

Innan jag sådde i mina köksland tidigt i våras grävde jag ner bokashi med ett ca 30 cm jordlager över. När bokashin precis kommit i jorden har den lågt pH-värde p g a mjölksyran. Detta går över på ett par veckor och jag räknade ut att det borde vara först då som rötterna från mina nysådder nådde bokashilagren. Om man däremot sätter ut färdiga plantor kan det vara bra att se till att bokashimaterialet kommer på plats några veckor tidigare.

Det är lite svårt att säga om det beror på bokashigödslingen, men det mesta har växt väldigt bra i min köksträdgård i år. Möjligen fick majsen sin giva lite väl tätt inpå planteringen. I alla fall så tjurade plantorna ett tag innan de kom igång, men det kan ju ha berott på vädret också.

Bokashimetoden känns som ett snabbt och relativt smidigt sätt att omvandla organiskt avfall till en resurs. Jämfört med vanlig kompostering bildas mycket mindre växthusgaser i processen. Dessutom leder vår egen kompostering till att vi ännu hellre väljer ekologiska, obesprutade råvaror. Vi vill ju inte få ner bekämpningsmedel i den jord där vi sedan ska odla ätbart!

måndag 21 september 2015

Smørrebrød med skördetema


I fredags bröt vi traditionen med smørrebrød till middag. Vi var båda sugna på en grillkväll på landet istället, så det blev rejäla bitar fin fläskkarré med hemsvispad bearnaisesås och "restaurangpotatis" istället.

Smørrebrød laddade vi istället med senare i helgen, inför ett intensivt pass med båtupptagningar, där b l a J:s skärgårdskryssare Carmen hamnade i trygghet i sitt vinterförvar.

Vi hade en massa fina grönsaker så det fick bli vegetariska otraditionella smørrebrød med skördetema.


Smørrebrød med getostkräm, fikon och valnöt
Skivor av danskt rågbröd som smöras, getost typ chèvre mixas med lite crème fraiche och breds i tjockt lager på brödet. Toppas med skivor av färska fikon och valnötter .

Smørrebrød med tomat- och basilikaröra
Skivor av danskt rågbröd som smöras och breds med ett tunt lager majonnäs. Toppas med tomatröra: mycket fintärnade tomater av olika färger, finhackad rödlök, riven vitlök, salt, nymalen svartpeppar, olivolja, aningen balsamvinäger och en massa hackad färsk basilika.

Smørrebrød med morotsröra
Skivor av danskt rågbröd som smöras. Toppas med morotsröra: morötter strimlas med speedpealer eller rivjärn, blandas med tjock yoghurt kryddad med spiskummin, vitlök, salt, peppar, lite citronsaft och hackad persilja. Toppas med rostade mandlar eller cashewnötter.


Medan jag fixade smørrebrøden stekte J lök och kött och laddade crock-potten med detta tillsammans med ohemula mängder rött vin för kvällens Beuf Bourgignon. Den doft som mötte oss när vi kom hem trötta och ledbrutna efter båtupptagningspasset var gudomlig. Vädret är underbart soligt och sensomrigt, men kvällarna mörka och svala så härmed får grytsäsongen anses vara inledd!

Skördesäsong - jag är rik så här års!


Jag håller tummarna för att det fina vädret håller i sig och att första frosten håller sig borta från min trädgård på landet.

Skördesäsongen är perfekt just nu och till och med tomaterna har äntligen börjat mogna, även om många tyvärr spricker p g a ojämna temperaturer mellan dag och natt.

På bilden syns en del av det vi plockade i lördags morse. Det var några små majskolvar, sallat och andra bladväxter, persilja, bladselleri, gurka, squash, paprika, chili, bönor av flera slag, de sista sockerärtorna, physalis, morötter, potatis, purjo, rädisor och en hel del kryddväxter. Senare tog jag också en sväng i skogen och fick med mig kantareller och lingon.

torsdag 17 september 2015

Nya Carnegiebryggeriet




Mitt jobb ligger i Luma-komplexet i Hammarby Sjöstad. Fram till 1970-talet tillverkades här glödlampor. Idag innehåller den stora f d fabriken, förutom en massa kontor, ett antal restauranger, ett bryggeri, bostäder, bibliotek, konferensanläggning och en förskola.

Med jobbet har vi några gånger lunchat och after-workat på det relativt nyöppnade Nya Carneigebryggeriet som huserar i en lokal där glödlampsfabriken tidigare tillverkat lysgaser. Microbryggeriet har en bar/restaurang kopplad till sig.

Servicen är mycket engagerad på ett roligt mysnördigt sätt och förutom att de serverar sina egna utmärkta öler har de dessutom mycket god mat som passar till. Smårätterna och luncherna har jag sedan tidigare mycket god erfarenhet av. Jag tror faktiskt att detta ställe är det mitt företag allra helst tar kunder till numera. Miljön är lugn och trots lite trendig, avskalad matsalskänsla är det hemtrevligt med furuskivor på borden och kökshanddukar som servetter. Att bryggeriet dessutom har en egen lunch- och bilkörningsanpassad lättöl som är nästan lika god som mer alkoholstarka varianter gör inte det hela sämre.

Igår var det premiär för J och mig att testa middagsmaten. Vi har sedan tidigare fastnat för ölsorten "Soleil", en belgiskinspirerad ljus öl som för tankarna till veteöl. Frisk och nästan lätt citrussmakande faller den mig väl i smaken. Jag är EGENTLIGEN en vinmänniska, men när öl är så god som denna är den bästa val.

Vi valde att inleda middagen med varsitt glas Soleil och kroketter med kyckling och vitlök. Vi blev inte ett dugg besvikna på de perfekt friterade, persiljeströsslade, knapriga bollarna som när man bet i dem avslöjade ett krämigt och milt välsmakande innanmäte. Mums!

Vi gjorde som vi brukar, beställde två olika huvudrätter med planen att dela. Jag valde vildanden med kantarell och malt. J valde kummelfiléen med rökta räkor och fänkål.

Båda rätterna var rejält tilltagna, vackra och såg otroligt goda ut.

Anden kom som rosastekt vildandsbröst, små puckar gjorda på lårkött från anden och en len andpaté på rostat bröd. Kantarellstuvningen var dekonstruerad med kantarellerna för sig och den fluffiga stuvningen för sig. I mitten låg maltkornen med skysås, gissningsvis gjord på öl och andens inkråm. Tjusiga kantbrynta bitar av lök fanns också på tallriken. Andbröstet var fantastiskt, liksom patéen (och då ska man minnas att jag normalt avskyr lever i alla dess former). Det var god smak på vildandslårpucken, men kanske var den lite torr. Idén med stuvningen var lysande, men tyvärr led den liksom hela rätten av att vara alldeles för lite saltad. Skysåsen var inte riktigt min favorit, men det beror nog på att jag är lite skeptisk mot inkråmssmaker, även om de är aldrig så lyxiga.

Kummeln kom in i tjusig bit stekt med skinnet kvar. Möjligen kunde den varit lite mer nättlagad, men det är en smaksak hur rå man vill ha sin fisk och filén var ändå saftig och fin. Såsen smakade verkligen gott, om än inte riktigt som man väntat sig. När man ser en sådan sås till fisk tänker man vin och här var det möjligen istället öl och dessutom väldigt god rökig smak, vilken förstärktes av de rökta räkorna. Fänkålen smälte i munnen och dekorationen med de underbart krispiga salicornia-skotten var ett genidrag.

Jag hade fått tips om de goda efterrätterna på Carnegiebryggeriet, men vi var så proppmätta efter de goda huvudrätterna att det får bli en annan gång. Vi kommer definitivt att komma tillbaka!

tisdag 15 september 2015

Sommarminnen från Gotland





En sådan här kulen, regnig och höstlik dag får man trösta sig med lite sommarminnen från Gotland.

Jag hade en lyxigt lång semester i somras och redan direkt efter midsommarhelgen tog jag Gotlandsfärjan till Visby. Min kompis K jobbar här ett par dagar i veckan och har därför skaffat sig det sötaste lilla minihus man kan tänka sig. Två av husets sidoväggar består av Ringmuren och genom ett takfönster kliver man ut på en liten terrass som ligger I själva muren.

I väntan på att K skulle ansluta hade jag förmånen att få låna lilla huset själv. Otroligt lyxigt och såklart ännu roligare när K kom någon dag senare så att vi kunde umgås i min favoritstad.

Eftersom jag lyckats lägga vantarna på färsk gotländsk sparris gick det ingen nöd på mig när jag firade första kvällens ensammiddag på terrassen. Den nättkokta sparrisen med smör och salt fick sällskap av lite ost, salami, tomater och bröd. Ett glas rosévin i solnedgången gjorde inte det hela ett dugg sämre.

När K kom drack vi färgglada fruktiga drinkar och åt otroligt god sichuanmat på Surfers.

Nästa dag tog jag bussen söderut till min gamla kursare M på Sudret. Så småningom anslöt fler tjejer från vår gamla klass på arkitektlinjen och några vänner till M:s familj. Vi hade så fina dagar med samtal, trädgårdsjobb, utflykter, bad (för de modiga) och väldigt god mat.

Det blev mer sparris och andra färska närodlade grönsaker och jordgubbar. Grillen gick varm med både lammkött, grillspett och goda burgare. K lagade en så himla god och enkel fiskrätt i individuella foliepaket som bakades i ugnen. Hälften torsk, hälften lax i varje paket. Fiskbitarna toppades med en klick smör, lite pressad citron, salt, peppar och hackat kryddgrönt (dill, persilja och dragon, tror jag). Suveränt till kokt nypotatis, sallad och en kall sås!

Synd att den underbara varma säsongen är så kort här i Sverige, men hösten är heller inte så dum, särskilt inte ur matsynpunkt.


måndag 14 september 2015

Fredagens smørrebrød på landet


Vi fortsätter att festa på goda småmackor när vi kommer ut på landet på fredagarna. Det är en sådan perfekt lyxig inledning på helgen!

När det gäller det gröna, kan vi så här års ta det mesta från trädgården. Mest stolt denna helg var jag över en vacker rödgrön paprika som gav krispiga paprikaringar och våra egna vindruvor! Min staketdruva "Spulga" som växer mot sydfasaden på huset gav förra året ca 10 små druvor totalt. I år blir det tre klasar, ca 100 druvor och några fick dekorera våra smørrebrød med lagrad ost.


Smørrebrød med panerad spätta
Skivor av danskt rågbröd som smöras, bladspenat, dubbelpanerade (salt och peppar, rågmjöl, uppvispat ägg, pankoströbröd) smörstekta små spättafiléer som toppas hemlagad remouladsås, citronskivor och dill.
Curryremouladsås: hälften majjo, hälften gräddfil, currypulver (gärna både stark och mild blandat), finhackad lök, finhackad pickles, salt, svartpeppar, lite mango chutney och smaka av med aningen pressad citron.

Smørrebrød med ost och fikonmarmelad
Skivor av danskt rågbröd som smöras, salladsblad, skivor av lagrad ost, fikonmarmelad, paprikaringar, blekselleri och vindruvor.

Smørrebrød med kallrökt lax, pepparrot och rädisa
Skivor av danskt rågbröd som smöras och breds med färskost blandad med riven pepparrot, grönsalladsblad, kallrökt lax i skivor, citronskivor och dill.

fredag 11 september 2015

Gratinerade kantarellmackor


Svampstuvning var nog en av de allra första rätterna jag lagade som barn. Jag hade sett på hur mamma gjorde när hon kom hem från svampskogen och gjorde likadant så fort jag själv hittat några goda matsvampar. Receptet har utvecklats lite med åren och nu har jag dessutom faktiskt mätt upp vad jag har i när jag lagar mina kantarellmackor på känn.


Gratinerade kantarellmackor, 4 st

4 skivor ljust bröd, gärna lite torra, jag gillar surdegsformbröd
3 msk smör
300 g rensade kantareller
1 schalottenlök
1 vitlöksklyfta
2 msk madeira
1 tsk kinseisk soya
1 msk svartvinbärsgelé
2 dl grädde
2 dl mjölk
3 msk idealmjöl
salt och nymald vitpeppar
smaka av med kantarellfond, grönsaksfond eller grönsaksbuljongpulver
50 g riven lagrad ost

Stek brödskivorna gyllene och frasiga i hälften av smöret.

Skala och finhacka lök  och vitlök. Skär kantarellerna i bitar. Stek svampbitarna i en torr järnstekpanna på hög värme. Rör om så att de inte bränner fast.

När svampen vätskat sig klart - tillsätt smör, lök och vitlök. Sänk värmen något och stek ytterligare en stund tills löken blivit mjuk och svampen fått färg.

Häll på madeiran och låt koka in. Pudra över mjölet, späd successivt under omrörning med grädde och mjölk. Koka några minuter till lagom konsistens. Ev kan man behövs späda med lite mer mjölk.

Tillsätt soja och gelé. Smaka av med salt. peppar, fond eller buljongpulver.

Fördela stuvningen på brödskivorna. Strö över lagrad ost och gratinera några minuter i 250 graders varm ugn tills osten fått fin färg.

onsdag 9 september 2015

Kyckling med rödkåls- och mangosallad, sojadipp och avokadoröra


Inspiration till mat kan komma från de mest oväntade ställen. Häromveckan lunchade jag med kollegorna på en rätt ospännande lunchrestaurang. Jag valde en ugnsbakad fisk och den var riktigt god, men det som fastnade på hjärnan var en annan rätt som erbjöds. Vad sägs om "Kyckling med rödkåls- och mangosallad samt sojadipp". Bra idéer är till för att användas! Jag spann vidare på tanken och la till en krämig avokadoröra.

Igår när mina gamla kursare från högskolan kom på besök fick jag chans att laga den färgglada och smakrika kycklingrätten på mitt sätt.

Middagen inleddes med frasiga mackor med ostgratinerad kantarellstuvning. Mums, de smakade precis som när jag var liten! Ostgratinerad stuvning må vara omodernt, men är väl värt att ta till heders igen.

Huvudrätten blev supergod, även om kycklingen inte var riktigt färdig i första serveringsvändan. Några extra minuter i ugnen löste det problemet, men jag kan verkligen rekommendera användning av termometer.

Till efterrätt gjorde jag Mandelpäron, som kändes helt rätt i säsong, även om frukten inte var från eget träd, utan från Ica. Vi åt vaniljglass till.


Kyckling med rödkåls- och mangosallad, sojadressing och avokadoröra, 4 pers

1 kyckling

Marinad/sojadressing:
1 dl japansk soja
1,5 dl mirinvin
1 tumsstor bit färsk ingefära
2 vitlöksklyftor
svartpeppar
2 1/2 dl kycklingbuljong
2 msk rapsolja

Sallad:
1/2 rödkålshuvud
2 mogna mangofrukter
1 röd paprika
3 salladslökar
1 röd chilifrukt
1 kruka koriander

Avokadoröra:
2 mogna avokadofrukter
saften från 1 lime
salt och peppar

Blanda soja och mirinvin. Skala och riv ingefära och vitlök ner i blandningen. Krydda med nymalen svartpeppar.

Stycka kycklingen i lagom portionsbitar. Marinera bitarna i 1 dl av marinaden i en plastpåse i kylskåpet, gärna över natten. Resten av marinaden sparas till sojadressing.

Lägg kycklingbitarna i en ugnsfast form. Fyll på med buljong i botten på formen. Pensla ovansidan av kycklingen med lite rapsolja. Ställ in i 200 graders ugn och tillaga tills innertemperaturen i en tjock del, mot benet på kycklingen är 82 grader. Det kan vara smart att ta ut bröstbitarna lite tidigare. De blir bäst vid 68 graders innertemperatur.

Strimla rödkålshuvudet fint med mandolin. Kärna ur och strimla paprikan. Skär salladslöken i bitar. Finhacka chili och koriander och blanda ner i sojadressingen. Spara lite koriander till garnering.

Mosa avokadoköttet med lime. Smaksätt med salt och peppar.

Servera kycklingen med salladen sprinklad med sojadressingen och en rejäl klick avokadoröra. dekorera med färsk koriander.

tisdag 8 september 2015

Nässelsäsongen är absolut inte över!


Av Karin Fransson har jag lärt mig att nässlor kan skördas hela säsongen. Bara man slår eller klipper bort dem som är stora och grova så kommer det nya fräscha plantor som går bra att plocka tills de börjar få blommor. Efter att vi varit flitiga med trimmern i trädgården på landet har vi blivit rikligt belönade och jag har dessutom sett möjligheter till en lovande skörd bakom min grannes lada. Jag kommer absolut att laga Tareq Taylors pastarätt med nässelpesto igen, för den var verkligen supergod. Här är originalreceptet. Och så här gör jag:


Nässelpesto med pasta, oliver, mandel och vitlök, 4 port

1 l nässlor
1 påse pinjenötter (ca 3/4 dl)
1 dl riven lagrad parmesanost
1 dl olivolja
salt
4 klyftor vitlök
1 röd chili
1 dl mandel
3/4 dl kapris
3/4 dl urkärnade svarta kalamataoliver
1 citron
4 portioner pasta
persilja och parmesan att riva över vid serveringen


Skålla och skala mandlarna. Rosta dem några minuter i en torr järnstekpanna.

Skölj nässlorna noggrann i flera vatten. Förväll ca 30 sekunder i kokande vatten.

Spola nässlorna kalla, pressa ur kvarvarande vatten. Lägg i en mixer tillsammans med pinjenötter, riven parmesan, olivolja, salt och 1 vitlöksklyfta. Mixa.

Skala och hacka vitlök. Kärna ur och hacka chili.

Fräs i olivolja i en kastrull tills vitlöken börjar få färg. Tillsätt rivet citronskal. När vitlöken börjar bli gyllene tillsätts kapris och oliver.

Koka pastan och blanda lite av pastavattnet i vitlöksfräset.

Blanda pasta, fräs, rostade mandlar och pesto. Servera med färsk persilja och riven parmesan.

måndag 7 september 2015

Smørrebrødsfesten fortsätter


Vår fredagstradition fortsätter även om upplägget och fotot denna gång inte blev helt optimala. Stora kameran glömdes hemma och vi var verkligen VÄLDIGT hungriga när vi kom ut till landet i fredags.

Smakerna var det däremot absolut inget fel på! Vi slök våra goda småmackor som om vi varit utsvultna vargar. På lördagen kunde vi inte låta bli att göra några fler av ingredienser som blivit över och dessa smakade också väldigt gott som en snabb trädgårdslunch..


Smørrebrød med kycklingsallad
Skivor av danskt rågbröd som smöras, grönsalladsblad, kycklingsallad enligt nedan som toppas med klippt krasse. Kycklingsallad: hälften majjo, hälften gräddfil, currypulver (gärna både stark och mild blandat), hackad färdiggrillad kyckling, finhackad rödlök, syrligt äpple, syltlök och saltgurka, salt, svartpeppar, lite mango chutney och smaka av med aningen pressad citron.

Smørrebrød med grönpepparpaté
Skivor av danskt rågbröd som smöras, salladsblad, skivor av paté, cumberlandsås, smörstekta champinjoner, stekt bacon och cornichoner.

Smørrebrød med matjessill
Skivor av danskt rågbröd som smöras, grönsalladsblad, kalla skivor av nykokt potatis som saltats, pepprats och strötts med klippt dill, kokta ägg i klyftor, matjessill skuren i bitar, gräddfil och gräslök.

Smørrebrød med kallrökt lax
Skivor av danskt rågbröd som smöras och breds med färskost som smaksatts med riven pepparrot, grönsalladsblad, skivor av rökt kallrökt lax, majjo, citronklyftor och dill.

fredag 4 september 2015

Sockerärtor


Skörden av sockerärtor blev god denna säsong. Sorten var "Cauroby de Maussane" som har vackra ljust rosalila blommor. Under regniga juli ville plantorna inte blomma och bilda ärtskidor trots att jag sått mina frön i omgångar med någon veckas mellanrum i april/maj. Sedan peakade säsongen extremt när det blev varmt i mitten av augusti och då hade vi för mycket att skörda på en gång. Jag tycker att de läckra skidorna är godast pinfärska direkt från landet. De är inte så lätta att frysa med gott resultat.

Nu börjar plantorna se skräpiga ut och det finns inte så många ärtskidor kvar att skörda.

Jag funderar på att laga någon mild finstämd primörsoppa på några av de sista och så skulle jag vilja testa att sautera några med lite tryffelolja, ungefär enligt nedan.

Jag vet att tryffelolja inte är "riktig tryffel", men eftersom jag aldrig lyckats köpa den äkta varan med vettig kvalitet i Sverige får det ändå bli tryffelolja som smaksättning. Jag gillar den faktiskt. Det gäller bara att dosera försiktigt.


Sauterade sockerärtor (fritt efter ett Carina Brydling-recept i P1:s Meny)

250 g sockerärtor
1 salladslök
1 liten vitlöksklyfta
1 klick smör
1/2 citron, skal och saft
några droppar tryffelolja
flingsalt och nymald svartpeppar
hackad persilja

Snoppa sockerärtorna. Finhacka salladslöken och riv vitlöken på ett vasst rivjärn. Värm smörklicken i en panna. Lägg i lök, vitlök och sockerärtor. Stek på hög värme tills ärtskidorna blivit varma. Smaka av med citron och tryffelolja. Salta, peppra och strö över finhackad persilja.

onsdag 2 september 2015

Vintras sommar


Vår iller Vintra har hunnit bli fyra år.

Hon är nu vårt enda husdjur och mycket älskad av sin husse och matte, även om hon inte riktigt till 100% har lärt sig hålla de sylvassa tänderna i styr.

Nu i sommar har Vintra hängt med oss. Hon blir inte åksjuk som andra illrar jag haft och kan därför följa med på resor i Sverige. Hon har sin egen transportbur, komplett med låda, och i den har hon åkt både tur och retur till Öland och så förstås till landet.

I stugan bor hon i köket, där hon gör sitt bästa för att hitta på bus. Öppna lådor och skåp är kul! Krypa in bakom kylskåpet likaså. Riva ner duken kan ge oanade bonusar i form av sådant som nyss stod på bordet. Och när jag tar in en bekväm korgstol för att kunna njuta av frukosten i lugn och ro måste jag sätta mig på plats direkt. På nolltid klättrar Vintra upp och tar stolen i anspråk!

Tomatfest!


Tyvärr är de flesta av dessa inte mina egenodlade tomater, de mognar dåligt i år men - HURRA - jag har hittat ett växthus nära landet där man kan köpa tomater av alla de sorter!

måndag 31 augusti 2015

Smørrebrød på landet


När vi kommer ut till landet en kväll efter arbetsveckan gäller det att snabbt få fram något riktigt gott.

På vägen ut till byn handlar vi på Ica Rimbo, vars manuella disk har snäppt upp de kulinariska kvaliteterna på våra landetvistelser rejält. Här finns riktigt bra ost och chark. Väl på plats i stugan har jag laddat upp landetfrysen med snabbinade skivor av danskt rågbröd.

Smørrebrød går att variera i det oändliga. Det finns massor med traditionella pålägg och därutöver är det bara att vara kreativ.

I helgen blev det tre goda, klassiska sorter.

Smørrebrød med räkor
Skivor av danskt rågbröd som smöras, grönsalladsblad, kokta ägg i skivor, tomat och gurka, majonnäs (helst hemvispad), en massa skalade färska räkor, citron och dill

Smørrebrød med blåmögelost och päron
Skivor av danskt rågbröd som smöras, grönsalladsblad, blåmögelost i skivor (St Agur är en favorit), päronskivor och knaperstekt bacon

Smørrebrød med rostbiff och curryremoulad
Skivor av danskt rågbröd som smöras, grönsalladsblad, rostbiffskivor, curryremoulad (hälften majonnäs, hälften gräddfil, finhackad pickles, curry, salt och peppar, smaka av med lite citron och en gnutta mango chutney), klippt krasse


Jag hoppas att det blir fler smørrebrød på landet innan säsongen är slut. Det skulle vara suveränt att lyckas få till hembakat danskt rågbröd. Och om vädret skulle få för sig att bli kallare (hoppas inte) tror jag att det kan passa med en enkel varm soppa till.

fredag 28 augusti 2015

Frukosten räddad!


Den här skönheten, en persikoliknande tomat av sorten "Basinga" har min kompis E odlat i sitt nya växthus.

Vi fick den och några till när vi hälsade på hos E och hennes familj igår. Dessutom bjöds vi på en helt underbar gazpacho lagad på ett gigantiskt exemplar av samma tomatsort och andra egenodlade grönsaker. Vilken lyx! För att inte tala om det hembakade brödet, olivsmöret och den suveräna peston... Mer uppskattat än alla oxfiléer, humrar och belugakaviarer i världen.

Tomatpresenten räddade J:s och min frukost imorse. Så här års frossar vi i färska tomater. Knäckemackan till frukost med tomatskivor, majonnäs, salt och peppar är ett måste! Det här är vårt favvoknäcke just nu och majjon ska helst vara hemvispad, eller Hellmans, som är den enda acceptabla färdigköpta.

Mina egenodlade tomater mognar tyvärr alldeles för långsamt i år. Bara enstaka har kunna plockats trots att plantorna var de finaste jag någonsin haft. De flesta som odlar på friland säger samma sak, har man inte ett växthus så är det lögn att få tomaterna att mogna i år. Den solfattiga juli spökar fortfarande och jag som brukar skryta med att jag alltid får fram mogna tomater på friland drömmer mer än någonsin om ett växthus.

Turligt nog har vi hittat ett bra ställe nära landet som odlar och säljer tomater. Nu i helgen får vi åka förbi och handla.

torsdag 27 augusti 2015

Sommarkväll på innergården

Röd och grön gazpacho

Marinerad, grillad vildsvinskarré med kantareller

När E och hennes franska man JF kommer för att hälsa på oss blir det fest! Dessa underbara människor envisas med att fortsätta bo i Holland, så vi kan inte ses så ofta.

E och JF är, förutom mycket annat, också verkliga mat- och vinmänniskor.

Eftersom vädret var sensommarvarmt när de hälsade på i helgen dukade vi upp på vår innergård. En vegetarisk buffé av gröna och röda smårätter baserade på våra egna grönsaker fick fungera som förrätt.

Vi  hade både röd och grön gazpacho i små fina glas. Jag har köpt en hel hoper gamla, fina, småglas på second-hand-affärer och de är perfekta för den här typen av servering. (Såna här glas kan man ofta få för bara några kronor eftersom de har en storlek som jag tror anses lite svåranvändbar.) Vi hade också gjort tomatbruschetta i litet format, snittar med bondbönor och ett väldigt gott snacks med squash. Till förrätten lyxade vi till det och drack champagne. En av mina favoritsorter - Deutz brut classic.

Huvudrätten var skivor av marinerad vildsvinskarré som vi grillade på trädgårdsgrillen och åt med med kantarellsås, rostade rotsaker och en enkel sallad med gröna blad. Vildsvinskött är helt otroligt gott och jag tycker att man gör en välgärning genom att äta upp de djur som håller på att bli för många och förstör skog och mark så att det står härliga till. Marinaden till vildsvinet måste ni testa! Jag fick idén med svarta vinbär i marinaden från en vän och blandningen blir så god att man nästan får lust att äta den med sked. När man grillar vildvinskött ska man inte tänka gris, en rosa kärna måste lämnas, annars blir det torrt. Till köttet drack vi ett italienskt rött vin som passade perfekt till, Zenato 2011, ett vin gjort på druvan Merlot från Gardasjön i Italien.

När solen gått ner blev det lite kyligt att sitta ute. Vi gick upp i lägenheten för efterrätten. Jag hade gjort det enkelt för mig genom att köpa chokladfondanter från Picard och en god vaniljglass. Men sedan kom jag på att det vore gott att dricka Xanté, den vansinnigt smarriga päronkonjakslikören, till desserten. För att få ihop mat och dryck stekte jag några skivade päron i smör och råsocker med smaksättning av citronskal, vanilj och kardemumma.


Världens godaste grillmarinad till vildsvin, marinad till ca 4 port kött

1 1/2 dl svarta vinbär
1 msk honung
2 msk kinesisk soja
2 msk röd balsamvinäger
torkad timjan
salt och nymald svartpeppar
1/2 dl smakneutral olja

Blanda alla ingredienser. Mixa eller krossa vinbären med en sked och rör ihop. Marinera köttet, gärna något dygn. Glöm inte att ta fram köttet i tid innan grillningen så att det inte läggs iskallt på grillen.

tisdag 25 augusti 2015

Ostronört - årets stolthet i köksträdgården


Varje säsong finns det några saker som gör mig EXTRA glad och stolt i köksträdgården.

I åratal har jag försökt odla ostronört (Mertensia maritima). I vilt tillstånd är ostronört en strandväxt och den är ganska ovanlig i Sverige. Det är en vacker växt vars ljusa blågröna blad smakar starkt av ostron, vilket gör dem extra läckra i sallader till fisk och skaldjur.

För några år sedan beställde jag en planta ostronört från Tyskland. Den blev liggande lite för länge på posten. Kom fram och mådde inte så bra...

Sedan försökte jag beställa fröer och så ostronört, men fröerna var troligtvis för gamla för de grodde inte.

Förra året lyckades jag få tag på färska fröer från en annan odlingsentusiast (Tack snälla, snälla!!!). Fröna grodde, plantorna tålde utplanteringen fint och hela säsongen njöt vi av våra gourmetblad.

Tidigt i våras gick jag och spanade i köksträdgården. J trodde väl att jag blivit tokig när jag började hoppa runt av glädje och hurra. Ostronörten, som är perenn om den trivs, hade överlevt vintern och kom med fina nya blad.

I somras blommade plantorna med vackra blåa blommor. Inte för inte kallas ostronört för "havets blåklocka".

Och nu på sensommaren mognar fröer från plantan. Det är lite trixigt att fånga dem, eftersom de har en inbyggd ivägsprättningsmekanisk som aktiveras så snart ett frö är moget. Självsådden blir väl tillgodosedd, men jag har också lyckats fånga några fröer.


måndag 24 augusti 2015

Sommarens favoritmat - varmrökt lax


Med risk för att bli tjatig måste jag slå ett slag för sommarens favoriträtt nummer ett - egen varmrökt lax.

Superenkel att göra, nyttig och kan varieras i det oändliga.

Vi brukar passa på att röka en rejält stor mittbit av en laxfilésida när vi ändå är igång.

Kryddningen på fisken kan varieras, men jag tar oftast salt, peppar, stött fänkålsfrö och kanske lite rivet citronskal. Det är smart att ta fram laxen i tid ur kylskåpet så att den hinner tempereras. Om man tillagar den från iskallt läge vätskar den sig gärna, vilket inte ser så trevligt ut.

Klotgrillen tänds med kol i ena halvan av grillen. När fin glöd uppstått, strör man uppblött rökspån på glöden. Lägger fisken med skinnet nedåt på den andra sidan av grillen. På med locket, håll spjällen lite halvöppna så att röktemperaturen blir lagom. Passa fisken, det brukar ta någonstans mellan 15-30 minuter tills den är färdig, beroende på hur varmt det är i klotgrillen. De är inte så stor risk att överlaga om man inte missköter passningen grovt. Den hemrökta fisken blir alltid saftig.

För oss är varmrökt lax snabbmat, så vi äter oftast en enkel sallad på grönsaker från trädgårdslanden till. Ibland blir det några kokta färskpotatisar också, eller couscous, eller potatissallad eller några andra kokta gryn. Sås är gott till och både guacamole och tsatsiki passar bra liksom enkla såser på tjock yoghurt blandad med antingen sweet chilisås eller mango chutney. En sås på majonnäs, gräddfil, citron, hackade färska kryddörter som dill, persilja och lite dragon är otroligt somrigt och passar perfekt till laxen.

fredag 21 augusti 2015

Iskyld melon- och gurksoppa


Man kan inte få för många recept på iskylda soppor som passar i sommarvärmen!

I början av sommaren lagade vi flera gånger en verkligt läskande gurk- och melonsoppa enligt ett recept från "Elle mat och vin".


Melon- och gurksoppa, 1 kanna

1 gurka
1/2 galiamelon
1/2 dl crème fraiche
1 msk olivolja
1 msk vitvinsvinäger
1 dl färsk körvel
1/2 dl färsk mynta
salt och peppar

Skär gurkan i bitar. Ta bort skal och kärnor från melonen. Lägg i en mixer och mixa tillsammans med övriga ingredienser. Smaka av med salt och peppar.
Servera väl kyld.

torsdag 20 augusti 2015

Godaste pizzan - sommarens matminne från Öland


Min semester i år var extra lyxig eftersom jag fick besöka båda mina favoritöar, Öland och Gotland.

J:s föräldrar har sitt sommarhus på norra Öland. I år var vi rekordmånga familjemedlemmar på plats samtidigt och i denna matglada familj äter man alltid helt fantastiskt, både hemma i stugan och när det äts "på lokal".

Ett matminne från Ölandsvistelsen som jag också testlagat hemma är en helt otrolig pizza. Originalet var stenugnsbakad och serverades på "Kaffestugan i Böda". Min version hemma blev minst lika god.

Tarte flambée är en pizzaversion från Alsace. Ofta är den täckt med crème fraiche och ost, snarare än tomatsås. Det låter kanske inte så spännande, men med en smakrik ost i kombination med riktigt god varmrökt skinka och lök är det supergott. Ni måste testa!

Om det är svårt att få tag på varmrökt skinka av god kvalitet (rökt "på riktigt" inte bara behandlad med rökarom) så går det bra med annan varmrökt grisdel, t ex bog som ibland kan finnas i bit i hyllan vid baconet.


Tarte flambée med varmrökt skinka, gruèreost, crème fraiche, rödlök och sparris, 2 pizzor

2 dl ljummet vatten (37 grader)
2 msk mjölk
1/4 paket jäst
1/2 tsk salt
1 tsk honung
2 msk olivolja
5 dl vetemjöl

100 g gruèreost
1 1/2 dl crème fraiche
50 g varmrökt skinka av god kvalitet, i tunna skivor (jag tar Väddöskinka)
10 sparrisar
1 rödlök
salt och peppar

Värm ugnen till 200 grader med en pizzasten på gallret högt upp. (Alternativt plåt.)

Smula jästen i en bunke. Rör ut i honung, salt och lite av vattnet. Tillsätt resten av vattnet, olivolja och mjölet. Bearbeta degen rejält tills den blir smidig, gärna med degkrokar i en matberedare. Jäs övertäckt i ca 40 minuter.

Riv osten och rör samman med crème fraiche. Salta och peppra.

Skala och skär löken i tunna skivor.

Kavla ut degen tunt på ett bakplåtspapper. Bred på ostblandningen. Fördela skinka, sparris och rödlök på pizzan.

Skjutsa in på den varma skivan i ugnen med hjälp av brödspade eller en plåt. Höj ugnstemperaturen till det varmaste, sätt på grillen och laga tills pizzan fått fin färg, ca 5-10 minuter.

onsdag 19 augusti 2015

Iskalla nudlar i sommarvärmen


Underbara augustivärme! Visserligen behöver jag åka ut till landet och vattna odlingarna efter jobbet mitt i veckan, men det är det värt.

Mitt på dagarna är jag mest sugen på något svalkande i solen.

Senaste "Elle Mat och Vin" kom med recepttips som gav ytterligare en dimension till hur man godast lagar iskalla nudlar i buljong. Jag väljer helst sobanudlar som har god nötig smak och känns lite matigare än andra nudlar. Sobanudlarna är gjorda av bovete.

Iskalla nudlar kan göras hur lätt eller krångligt som helst, beroende på hur många tillbehör man gör till dem. Jag ser receptet som en skiss som kan varieras.

Primörgrönsaker från trädgården är perfekta till nudlarna. Räkor fungerar. Denna gång blev det några miljömärkta jätteräkor. Vi har också ätit nudlarna med tunna skivor av Salma-lax och jag tror också på kycklingkött. Naturligtvis kan rätten också göras utan skaldjur, kött eller fisk. En äggula eller ett pocherat ägg skulle säkert vara gott också.

Två recept på tillbehör som jag testat med stor framgång till nudlarna är marinerade shiitakesvampar och japansk omelett.


Iskalla sobanudlar med tillbehör, 4 port

Till buljongen:
1 1/2 dl mirinvin
1 1/2 dl japansk soja
1 näve bonitoflingor

Till shiitakesvampen:
6 torkade shiitakesvampar
vatten
1 tsk socker
1/2 dl av buljongen

Till omeletten:
3 ägg
1 msk socker
1tsk salt
2 tsk sake
2 msk smakneutral rapsolja

1 paket sobanudlar
2 salladslökar
primörgrönsaker: gurka, morot, rädisor, rättikor, sockeärtor mm
2 msk inlagd ingefära i skivor, strimlade
salmalax, räkor eller liknande
wasabi
furikake eller rostade sesamfrön

Blötlägg svamparna i ljummet vatten, ca halvtimme, tills de blir mjuka.

Koka upp mirinvin, soja och bonitoflingor till buljongen. Sila bort flingorna och kyl buljongen.

Skiva svamparna. Spara blötläggningsvattnet. Lägg svampen i en kastrull med 1/2 dl av blötläggingsvattnet, sockret och buljongen. Koka på låg värme tills nästan allt vatten kokat bort. Lägg i en skål och kyl.

Vispa samman ingredienserna till omeletten. Sila smeten genom en finmaskig sil. Hetta upp olja i en stekpanna. Häll i smet, tunn som en pannkaka och stek på båda sidor. Stek på samma sätt fler tunna omeletter av smeten. Stapla i en trave och rulla ihop. Strimla i tunna skivor. Lägg upp i en skål och kyl.

Skiva salladslöken fint. Skär grönsaker och tillbehör i bitar.

Koka upp vatten. Lägg i nudlarna och låt koka tills de är precis färdiga. Spola i kallt vatten och kyl sedan i en skål med isbitar så att de blir riktigt kalla.

Servera nudlarna i en skål med buljong. Strö över salladslök och furikake/sesamfrön och servera med tillbehören.

tisdag 18 augusti 2015

Kräftskiva i pergolan


I fredags hämtade jag ut beställda nykokta Vättern-kräftor från min skaldjursleverantör, en man som åker upp från Västkusten med en bil fylld av goda skaldjur som han säljer till oss skaldjurssvältfödda stockholmare. Visst, det finns skaldjur att få tag på här också, men risken för att de inte är pinfärska och/eller överkokta är stor. Svenska skaldjur är dyrt så när jag köper dem vill jag vara säker på att de är av absolut högsta kvalitet.

Vi spontanbjöd syrran med familj till kräftskiva i pergolan. Jag inledde lördagen med blåbärsplockning. Det är lite av en tradition. När syrran och jag var barn brukade vi ofta ha en egen kräftfest med en eller ett par kompisar i glasverandan i sommarstugan. Avslutningen på festen skulle alltid vara blåbärspaj och stor energi och möda användes till plockningen av bären.

På lördagskvällen kom syrran, svågern och systersonen cyklandes med en kantarellpaj.

J och jag hade städat och dekorerat pergolan med kräftlyktor. Kvällen var varm och för säkerhet skull hade vi laddat en eldkorg för att mota bort kvällskyla och daggfukt. Myggen har inte varit så svåra i år, men för säkerhets skull satte vi på vår myggskrämmare. Jag vill inte göra reklam, men det är en bra apparat som gjort utomhussittningar på kvällarna möjliga även i perioder då de blodsugande djuren anfaller i horder utanför skrämselzonen.

Vi inledde med bubbel och svalkande vattenmelongazpacho (Recept finns i detta inlägg). Kräftorna fick sällskap av ett gäng räkor. Jag hade gjort en västerbottenpaj. Vi åt rostbröd med ost och syrrans trädgårdssallad med färska sockerärtor.

Västerbottenpajen gjordes efter detta recept, fast med en klassisk pajbotten (vetemjöl, smör, lite kallt vatten). Pajen blev god och krämig, men vi skrattade gott för skapelsen hade fått brun yta och var på pricken lik en chokladpaj. Möjligen berodde det på övervärmen i landet-ugnen, men för säkerhets skull - grädda på lägre temperatur eller lägg en bit folie över formen, är mitt tips!

Eftersom pajer redan stod på menyn hade jag gjort en annan efterrätt med blåbär. Äntligen kom jag för mig att använda ett recept på "Blåbärs- och marängglass" som jag rivit ut ur en "Allt om mat" för många år sedan. Jag skulle nog hellre vilja kalla det "Blåbärs- och marängparfait" En stilig efterrätt och god, men med lite väl mycket "frusen gräddkänsla" för min smak. Nästa gång krånglar jag nog till det, tar fram glassmaskinen och gör blåbärsglassen efter ett glassrecept som blir fluffigare och med mer mjölk i smeten.

Kräftorna och framförallt kantarellpajen var däremot helt otroligt goda och vi hade så kul och mysigt tillsammans när skymningen föll över byn att maten faktiskt inte var i absolut fokus.

Dukat i pergolan

Kantarellpaj, som inte alls var för salt, utan helt underbar



och sen blev det mörkt...

fredag 14 augusti 2015

Trädgårdlycka - bondbönor

Jag kan inte låta bli att odla bondbönor, trots att utbytet i mina små köksväxtland inte blir så stort. Fast några små lyxiga portioner till J och mig blir det i alla fall från det 120x120 cm-land som varje år viks åt de goda primörbönorna.

Jag vill allra helst tillaga bondbönorna så att deras egen goda smak och konsistens kommer fram.



Lyxigt snacks med vitlöksfrästa bondbönor

Det är lite pyssel då bönorna först ska spritas, tas ut ur sina mjuka liksom pälsklädda skidor. Sedan kokar man upp vatten, låter bönorna koka någon minut, varefter de är lätta att skala, precis som man skalar mandel.

Jag kantskär brödskivor och steker dem frasiga och gyllene i smör.

En rejäl klick smör till åker ner i stekpannan, tillsammans med en finhackad vitlöksklyfta. De absolut knallgröna bondbönorna får steka i några minuter på medelvärme. Salt, nymald svartpeppar och lite pressad citron ger den rätta smaken.

På de stekta brödskivorna lägger jag bönorna i drivor, och tillagade på detta sätt påminner primörernas smak faktiskt nästan lite om svamp.



Odling av bondbönor är enkel. Tidigt på våren, så tidigt som det går att gräva i jorden planteras de stora bönorna på ca 5 cm djup. Jag sätter 4 bönor i varje kvadrat om 30x30 cm.

På försommaren börjar bönorna bli höga och kräver stöd. Jag sätter ner fyra bambukäppar i hörnen på odlingen och najar fast ett grovt armeringsnät 120x120 cm, ca 75 cm upp från jorden. Bönplantorna växer genom nätet och får bra stöd.

I juni/juli blommar plantorna vackert. Vanligast är vita blommor, men det finns också någon rödblommande sort. Problem med bladlöss i topparna har jag haft något år och det avhjälps med såpvatten eller att man helt enkelt klipper av toppen. Det senare lär också befrämja bönornas mognad.




I augusti när man börjar se bönorna i sina baljor är det dags att skörda. Enligt vissa finsmakare ska bönorna konsumeras inom timmar efter skörd, men jag brukar nog tycka att de går bra att spara i kylskåp några dagar.

Odlingsexperter förespråkar att man ska klippa ner och gödsla plantorna efter skörd och därmed  få ut ännu en omgång bönor senare på hösten. Jag har aldrig lyckats med detta. Misstänker att det kräver en längre odlingssäsong än den som erbjuds i inre Roslagen.

Ett annat tips är att man tydligen, i alla fall i södra delarna av Sverige ska kunna lyckas med höstsådda bondbönor, som då kan ge skörd redan på våren eller försommaren. Det låter intressant, men kräver antagligen en mycket mild vinter och vår.

Vad det gäller sorter tycker jag att rödblommande "Crimson Flowered" är vackrast, medan "Giant Exhibition Longpod" ger mest utbyte per odlingsyta.


onsdag 12 augusti 2015

Augustihelg att leva för

När det ÄNTLIGEN kommer en helg med fint väder och sammetskvällar gäller det att ta vara på den! Efter semesterns alltför många dagar av stillasittande, stirrandes ut genom fönstret för att se om det inte ska sluta regna snart kändes det skönt att den gångna helgen bjöd på så mycket spontant, roligt och aktivt .

På fredagskvällen var vi på grillfest på en lummig innergård i stan. Vi hade med oss lyxiga lammracks att grilla, torrkryddade med bl a spiskummin. Värdparet bjöd på suveräna grilltillbehör och såser. Mycket gott, roligt och många intressanta samtal. Jag lyckades helt klart dricka för mycket vin, men det var det definitivt värt!



På söndagsmorgonen masade sig J och jag upp tidigt, packade matsäck och begav oss på utflykt söderut, till Tullgarn. Vi tog en rätt strapatsfylld promenad i naturreservatet på Tullgarnsnäs. (Allt regnande hade gjort stigarna mycket svårframkomliga.) Efter vandringen pustade vi ut på en brygga vid Tullgarns slott.

Den medhavda picknickmaten smakade hur gott som helst. Jag VET att jag är en matsnobb, men efter barndomens dagisutflykter är jag allergisk mot vämjeliga picknickmackor i form av trista skogaholmslimpskivor med svettig, smaklös ost som börjat torka och böja upp sig i kanterna.

Ett MÅSTE på mina egna picknickar är istället utflyktsmackor som min mamma brukar göra dem. Ituskurna tekakor smörade och bredda med hemlagad majonnäs, med drivor av riktigt god tunnskuren varmrökkt skinka av god kvalitet (helst Väddöskinka) skivor av gurka och tomat med lite salt och svartpeppar på.



J har inga problem med sina barndomsutflyktsmackor. Han vill fortfarande gärna ha knäckebrödsskivor med vändstekt ägg på. Mycket märkligt tycker jag, som inte riktigt förstår charmen med mjuknat knäckebröd. Men å andra sidan gillar jag själv en massa konstiga saker mest eftersom jag älskade dem som barn. (T ex blir jag galen av lycka om jag får en sån här...)

Eftersom dagen var varm hade jag mixat en läskande gazpacho, med bl a vattenmelon som vi kylde med isbitar och tog med i termos. Egentligen tyckte jag att det lät lite konstigt med vattenmelon i gazpachon, men det blev verkligen bra, saftigt med underbar krispig konsistens, och jag kommer säkert att laga den flera gånger.


Gazpacho med vattenmelon, 1 termos

1/2 minivattenmelon
4 tomater
1/2 gurka
2 msk olivolja
1/2 röd chili
2 msk citronsaft
salt och nymald svartpeppar

Skär kryss i tomaterna. Doppa i kokande vatten någon halvminut. Ta bort skalet och tärna tomaterna. Skala gurkan och skär i bitar. Lägg tomathack och gurka tillsammans med vattenmelonköttet, helst utan kärnor, i en mixer. Tillsätt hackad chili, olivolja och citronsaft. Mixa till soppa. Smaka av med salt och peppar. Kyl soppan tills den blir iskall. Servera gärna med isbitar.


Vi drack sommarens alkoholfria favoritdryck, Kullamust, till maten.

Bakning av söta saker är inte min starka sida, men i sommar har jag gjort ett par omgångar av lättbakade muffins som blivit väldigt goda. Muffins blir lätt torra och jag är inte så förtjust i sån där kletig glasyr som varit populärt under några år. Knepet är istället att fylla muffinsen med blåbär, vit choklad och, efter tips från min kompis K, bitar av banan som ger god smak och gör bakverken saftiga.


Muffins med blåbär, banan och vit choklad, ca 20 st

150 g rumsvarmt smör
2 dl socker
2 ägg
1/2 dl vatten
rivet skal från 1/2 citron
3 dl vetemjöl
1 tsk bakpulver
2 dl blåbär
1 banan, skivad
50 g vit choklad, grovhackad
Ev lite råsocker blandat med några hackade mandlar

Sätt ugnen på 210 grader.

Vispa smör och socker pösigt, helst med elvisp. Tillsätt äggen, ett i taget och vispa in. Tillsätt vatten och rivet skal från citron. Blanda mjöl och bakpulver. Sikta ner i smeten och rör ner det.

Häll smeten i muffinsformar, på en plåt, gärna en muffinsplåt.

Fördela blåbär, banan och choklad i formarna. Strö ev över lite råsocker och mandelhack.

Grädda ca 10 minuter. Passa noga, torra muffins är en styggelse.



På vägen hem for J och jag via "Det Vilda" och "Nibble trädgård" för att bunkra lite vildsvinskött och fina grönsaker.

På lördagseftermiddagen stack J iväg på svensexa, medan jag åkte till landet med min kompis K. Äntligen kunde man sitta utomhus och njuta i pergolan. Vi sippade rosévin och smaskade i oss snacks. Kvällen bjöd sedan på utomhuskonsert på käraste "Drömkåken". Syrran med familj och kompisar var också där. I konsertbiljetten ingick mat och jag fick min efterlängtade västerbottenpaj. Det finns ingen som gör den lika god som "Drömmis"! Fina bandet "Wrapped in red" spelade och tillslut utbröt härligt danskaos framför scenen.


Sammetsmörkret sänkte sig över byn. K och jag gick hem till stugan, tände ljus och satt en stund och pratade i köket.

På söndagen kom J och och vi grillade vildsvin till lunch, men det får bli ett helt eget inlägg.

Ibland, och ofta vi lätt oväntade tillfällen, är livet precis som man önskade att det alltid skulle vara....

måndag 10 augusti 2015

Iskall gazpacho på hemodlad gurka

Efter en helg med underbart sensommarväder känns det lite lättare att smälta besvikelsen med att årets semesterväder varit mestadels grått och regnigt.

Trots vädret har 2015 års skördesäsong i köksträdgården och på balkongen ändå blivit riktigt bra. Jag har verkligen njutit av mina ätbara odlingar och har inte heller behövt vattna särskilt mycket. Undantaget från framgångarna är bara de grönsaker som är allra mest solkrävande, men kanske får tomater och squash en chans till om augustivädret fortsätter att vara bra?

Från en enda gurkplanta, sorten "Delta Star", har vi plockat minst 40 härliga goda minislanggurkor (ca 20 cm). Fantastiskt! Jag har haft denna sort tidigare och visste att den var bra, men i år slog den alla rekord. Plantan var köpt på Kröns trädgård i våras och fick växa i en Earthbox på vår soliga balkong. Jag kan verkligen rekommendera gurkodling. Enklare och mycket längre säsong jämfört med tomater. Och smaken på hemodlade gurkor går inte att jämföra med de trista köpta. Tänk bara på att gurkplantor behöver gott om plats, riktigt näringsrik jord och inte får torka ut.

Dillen har också levererat i år, särskilt de självsådda plantorna som jag lät vara kvar där de kom upp i köksväxtlanden.

Trots att vitlöken blev satt först i våras (ska sättas på hösten) blev skörden helt OK, ett helt gäng rosavita vitlökar, varav de flesta faktiskt till och hann dela upp sig i små klyftor.



P1:s matprogram Meny har i sommar enbart sänt repriser, men jag upptäckte att programmet, i nygammalt format med Karin Fransson och Sven Ekberg, fanns att lyssna på som pod-radio på news55.se. Härifrån har jag fått massvis med proffsig och spännande inspiration till sommarköket! I första programmet lagades en iskyld gazpacho som lät verkligt intressant.

De flesta ingredienserna till gazpacho på gurka kunde jag plocka i min egen trädgård och jag kan lova att den iskalla soppan var otroligt god och läskande. Jag valde att göra min soppa lite mer rustik jämfört med originalet som silades innan servering. Idén att spetsa soppan med flädersaft var genialisk.

Nyskördadt - gurkor, dill, chili, lök och vitlök

Så här lagade jag:

Iskall gurk- och dillgazpacho med fläder, 1 kanna



3 minigurkor, ca 20 cm långa
1 grön chilifrukt (Jalapeno)
1 liten färsk lök med blast
2 dl hackad färsk dill
1 vitlöksklyfta
1 msk vitvinsvinäger
1 dl kycklingbuljong
1 blad gelatin
1/4 dl smakrik olivolja
1/4 dl smakneutral rapsolja
2 msk koncentrerad fläderblomssaft
Saft och finrivet skal från 1/2 citron
Salt och svartpeppar

Lägg gelatinbladet i kallt vatten.

Skala gurkorna, gärna lite slarvigt så att en del skal bli kvar. Skär i bitar.
Skala och hacka lök och vitlök. Kärna ur chilifrukten och finhacka. Lägg alla ingredienser i en kannmixer. Salta, och häll i olja och vinäger. Låt marinera en stund.

Mixa fint, tillsätt kycklingbuljong.

Värm gelatinbladet på svag värme och rör ner i lite av soppan. Mixa ner gelatinblandningen i soppan.

Smaka av med fläderblomssaft och ev mer salt och peppar.

Kyl soppan tills den blir riktigt iskall.

Servera gärna med några isbitar i. Jag dekorerade min soppa med vackra gurkörtsblommor.


måndag 8 juni 2015

Smaka på Stockholm


"Smaka på Stockholm" är ett evenemang som jag brukar missa varje år eftersom det händer så mycket annat i början av juni. Efter en tjuvtitt på 2015 års spännande menyer kunde vi inte hålla oss borta. Grävning och plantering på landet fick helt enkelt vänta en halv dag och vi fick istället frossa på goda smårätter och en massa ny matinspiration med oss hem.

Allra mest sugen var jag på att testa Frida Ronges spännande rätter  från vRÅ i Göteborg. Trots höga förväntningar blev vi otroligt imponerade. Om man är smått galen i sushi/sashimi och gillar den sortens rätter på hög nivå med en extra twist var detta så nära himmelriket man kunde komma.

Så här såg menyn med vackra smårätter ut:

  • Mirin & soja-rimmad lax, dashirom, crudité sallad, ponzu
  • Onsenägg 63 C, rå champinjon, ramslök,jordärtskocka, löjrom, brynt smör med soja
  • Rimmad sotad biff, spenat, yuzu koshu emulsion, sushiris



Allt var fantastiskt gott. Mest oväntat var kanske ägget, som ännu en gång bevisar vilken suverän ingrediens brynt smör är.

Stort extra plus för bordsserveringen i ett tält där man fick lite lugn och ro från det intensiva festivalmyllret.


Även om detta var en höjdpunkt smaskade vi i oss en hel del andra goda saker på "Smaka på Stockholm".

Kioskvältare från "Korvkiosk från Åre" var vi såklart tvungna att prova. Den varmrökta, kokta korven kom från Undersåkers charkuterifabrik (Magnus Nilsson) och alla tillbehör, räksallad, råkost, pressgurka och rostad lök, ketchup och senap var hemlagade.

Det var verkligen en korvkioskupplevelse utan dess like. Underbar, finstämd och god kött- och kryddsmak på korven och ketchupen och senapen hade jag gärna tagit med mig hem.

Från Yolo valde vi två smårätter: Soyaglacerad fläsksida ”taco” med harissa och mangosalsa och Räktacos ”Chili Jam” med syrad rättika, passionsfrukt & shizo. Båda var verkligt goda och förde tacotänket till helt nya höjder. Fläsket var en upplevelse i sig och de krispiga, spröda, tunna tacoskalen lyxiga.

Farang, som drivs av thaifrälsta finnar var vi tvungna att testa efter tips från en kompis. Det är inget fel på standardthaimat, men Farangs variant var många snäpp bättre och kombinerade mästerligt chilihettan med mustighet och fräschör. Vi testade "Gris i kokoscurry" - långkokt fläsklägg, finskuren färs med limeblad och thaibasilika och "Räkchips med räkor Chili Jam" med citrongräs och böngroddar.

Vildsvinen i Roslagen gör sig bäst som mat. De levande har blivit för många och ställer till med förödelse i skogen och på böndernas åkrar. Ett alldeles utmärkt sätt att avnjuta grisarna visade sig vara som Roslags-salsiccia med nybakat bröd och italiensk caperslaw!

J och jag passade dessutom på att testa peruansk matkultur från Tumi cosina peruana. Vi valde rå, marinerad fisk i form av Nikei med tonfisk, passionsfrukt, sesam, dashi, yuzu och noori. Väldigt spännande med suverän fisk även om vi upplevde det som lite konstigt med den rostade majsen som hörde till. Popcornsmak till finfisk kändes aningen främmande.

torsdag 4 juni 2015

Det prunkar på balkongen




Trots den kalla våren som inte riktigt vill sig är våra balkongodlingar fina.

Vi kan skörda rädisor och massor olika gröna blad till sallad och pak choier till wok.

Vår balkong har sol mest hela dagen, så man får passa noga med vattningen. Plantorna växer i rätt djupa zinklådor från Granit som försetts med borrade dräneringshål. Jorden i lådorna är näringsrik P-jord.

Vi har också en s k Earthbox på balkongen. Den har ett stort vattenmagasin, vilket är bra eftersom man då inte behöver vattna lika ofta. Här har vi större plantor, bl a en köpt gurkplanta av sorten "Delta Star" som kämpat på i stormvindarna den senaste veckan. Om vi har tur kan vi plocka de första minigurkorna inom kort. J har lovat den allra första till vår illertjej Vintra som verkligen är helt tokig i gurka.



Jag har också använt balkongen för att driva upp hundratals plantor som vartefter fått flytta ut till trädgården på landet. Nu i helgen går förhoppningsvis det sista lasset upp till byn. Jag måste säga att stadsbalkongen fungerat otroligt bra som barnkammare för plantor av tomat, paprika, chili, gurka, majs, squash, physallis, bönor, sallat, kryddor och mycket mera. Ibland har det varit så fullt att vi själva har haft svårt att få plats.

tisdag 2 juni 2015

J bjuder på kycklingburgare

Det senaste halvåret har jag jobbat alldeles för mycket. J har varit en klippa när det gäller att ta hand om mig och fixa god mat till oss båda. Han har haft ett otroligt tålamod när jag så många gånger kommit hem mycket senare än planerat, varit tvungen att åka till jobbet i tid och otid och fått ställa in helgledigheter i sista stund.

Häromdagen kom jag hem och hittade J i köket. "Har du tänkt på någon middag?" frågade jag. "Kolla på almanackan!" blev svaret.

Och så här såg det ut där:



J hade fyndat kryss-märkta ekologiska kycklinglårfiléer på affären och inspirerats av en fin kålrabbi som vi fått i Årstidernas låda

Det var bara att sätta sig vid bordet, sippa på ett glas vitt vin och vänta på att min fantastiska kock skulle fixa middagen.




Kycklingburgare med syltad kålrabbi och dragonmajonnäs, 2 pers

1/2 kålrabbi
2 msk ättiksprit (12%)
4 msk socker
6 msk vatten
lite salt

2 hamburgerbröd (godast av de färdigköpta tycker vi är Max Frisco-bröd, men det är ett annat bröd på bilden)

2 rejäla kycklinglårfiléer
grillkrydda (vi tar Chicken & Steak från Santa Maria)
smör eller rapsolja att steka i

2 stora tomatskivor
grönsallad
4 msk majonnäs, helst hemvispad
några droppar pressad citron
1 kvist dragon
salt och peppar

Rör samman en lag av ättikssprit, socker, vatten och lite salt. Rör tills sockret löst sig helt. Man kan behöva värma lite, enklast i microugn. Låt lagen svalna. Strimla kålrabbin mycket tunt med mandolin eller "speed-peeler". Lägg strimlorna i lagen. De blir godast om de får ligga minst en timme.

Smaksätt majonnäs med lite citronsaft, repad och hackade dragonblad, salt och peppar.

Rosta hamburgerbröden i en torr stekpanna.

Krydda kycklingbitarna med grillkrydda. Stek i smör eller olja i en stekpanna.

Montera ihop burgarna och avnjut dem direkt.