måndag 8 juni 2015

Smaka på Stockholm


"Smaka på Stockholm" är ett evenemang som jag brukar missa varje år eftersom det händer så mycket annat i början av juni. Efter en tjuvtitt på 2015 års spännande menyer kunde vi inte hålla oss borta. Grävning och plantering på landet fick helt enkelt vänta en halv dag och vi fick istället frossa på goda smårätter och en massa ny matinspiration med oss hem.

Allra mest sugen var jag på att testa Frida Ronges spännande rätter  från vRÅ i Göteborg. Trots höga förväntningar blev vi otroligt imponerade. Om man är smått galen i sushi/sashimi och gillar den sortens rätter på hög nivå med en extra twist var detta så nära himmelriket man kunde komma.

Så här såg menyn med vackra smårätter ut:

  • Mirin & soja-rimmad lax, dashirom, crudité sallad, ponzu
  • Onsenägg 63 C, rå champinjon, ramslök,jordärtskocka, löjrom, brynt smör med soja
  • Rimmad sotad biff, spenat, yuzu koshu emulsion, sushirisAllt var fantastiskt gott. Mest oväntat var kanske ägget, som ännu en gång bevisar vilken suverän ingrediens brynt smör är.

Stort extra plus för bordsserveringen i ett tält där man fick lite lugn och ro från det intensiva festivalmyllret.


Även om detta var en höjdpunkt smaskade vi i oss en hel del andra goda saker på "Smaka på Stockholm".

Kioskvältare från "Korvkiosk från Åre" var vi såklart tvungna att prova. Den varmrökta, kokta korven kom från Undersåkers charkuterifabrik (Magnus Nilsson) och alla tillbehör, räksallad, råkost, pressgurka och rostad lök, ketchup och senap var hemlagade.

Det var verkligen en korvkioskupplevelse utan dess like. Underbar, finstämd och god kött- och kryddsmak på korven och ketchupen och senapen hade jag gärna tagit med mig hem.

Från Yolo valde vi två smårätter: Soyaglacerad fläsksida ”taco” med harissa och mangosalsa och Räktacos ”Chili Jam” med syrad rättika, passionsfrukt & shizo. Båda var verkligt goda och förde tacotänket till helt nya höjder. Fläsket var en upplevelse i sig och de krispiga, spröda, tunna tacoskalen lyxiga.

Farang, som drivs av thaifrälsta finnar var vi tvungna att testa efter tips från en kompis. Det är inget fel på standardthaimat, men Farangs variant var många snäpp bättre och kombinerade mästerligt chilihettan med mustighet och fräschör. Vi testade "Gris i kokoscurry" - långkokt fläsklägg, finskuren färs med limeblad och thaibasilika och "Räkchips med räkor Chili Jam" med citrongräs och böngroddar.

Vildsvinen i Roslagen gör sig bäst som mat. De levande har blivit för många och ställer till med förödelse i skogen och på böndernas åkrar. Ett alldeles utmärkt sätt att avnjuta grisarna visade sig vara som Roslags-salsiccia med nybakat bröd och italiensk caperslaw!

J och jag passade dessutom på att testa peruansk matkultur från Tumi cosina peruana. Vi valde rå, marinerad fisk i form av Nikei med tonfisk, passionsfrukt, sesam, dashi, yuzu och noori. Väldigt spännande med suverän fisk även om vi upplevde det som lite konstigt med den rostade majsen som hörde till. Popcornsmak till finfisk kändes aningen främmande.

Inga kommentarer: