måndag 21 september 2015

Smørrebrød med skördetema


I fredags bröt vi traditionen med smørrebrød till middag. Vi var båda sugna på en grillkväll på landet istället, så det blev rejäla bitar fin fläskkarré med hemsvispad bearnaisesås och "restaurangpotatis" istället.

Smørrebrød laddade vi istället med senare i helgen, inför ett intensivt pass med båtupptagningar, där b l a J:s skärgårdskryssare Carmen hamnade i trygghet i sitt vinterförvar.

Vi hade en massa fina grönsaker så det fick bli vegetariska otraditionella smørrebrød med skördetema.


Smørrebrød med getostkräm, fikon och valnöt
Skivor av danskt rågbröd som smöras, getost typ chèvre mixas med lite crème fraiche och breds i tjockt lager på brödet. Toppas med skivor av färska fikon och valnötter .

Smørrebrød med tomat- och basilikaröra
Skivor av danskt rågbröd som smöras och breds med ett tunt lager majonnäs. Toppas med tomatröra: mycket fintärnade tomater av olika färger, finhackad rödlök, riven vitlök, salt, nymalen svartpeppar, olivolja, aningen balsamvinäger och en massa hackad färsk basilika.

Smørrebrød med morotsröra
Skivor av danskt rågbröd som smöras. Toppas med morotsröra: morötter strimlas med speedpealer eller rivjärn, blandas med tjock yoghurt kryddad med spiskummin, vitlök, salt, peppar, lite citronsaft och hackad persilja. Toppas med rostade mandlar eller cashewnötter.


Medan jag fixade smørrebrøden stekte J lök och kött och laddade crock-potten med detta tillsammans med ohemula mängder rött vin för kvällens Beuf Bourgignon. Den doft som mötte oss när vi kom hem trötta och ledbrutna efter båtupptagningspasset var gudomlig. Vädret är underbart soligt och sensomrigt, men kvällarna mörka och svala så härmed får grytsäsongen anses vara inledd!

Inga kommentarer: