torsdag 20 augusti 2015

Godaste pizzan - sommarens matminne från Öland


Min semester i år var extra lyxig eftersom jag fick besöka båda mina favoritöar, Öland och Gotland.

J:s föräldrar har sitt sommarhus på norra Öland. I år var vi rekordmånga familjemedlemmar på plats samtidigt och i denna matglada familj äter man alltid helt fantastiskt, både hemma i stugan och när det äts "på lokal".

Ett matminne från Ölandsvistelsen som jag också testlagat hemma är en helt otrolig pizza. Originalet var stenugnsbakad och serverades på "Kaffestugan i Böda". Min version hemma blev minst lika god.

Tarte flambée är en pizzaversion från Alsace. Ofta är den täckt med crème fraiche och ost, snarare än tomatsås. Det låter kanske inte så spännande, men med en smakrik ost i kombination med riktigt god varmrökt skinka och lök är det supergott. Ni måste testa!

Om det är svårt att få tag på varmrökt skinka av god kvalitet (rökt "på riktigt" inte bara behandlad med rökarom) så går det bra med annan varmrökt grisdel, t ex bog som ibland kan finnas i bit i hyllan vid baconet.


Tarte flambée med varmrökt skinka, gruèreost, crème fraiche, rödlök och sparris, 2 pizzor

2 dl ljummet vatten (37 grader)
2 msk mjölk
1/4 paket jäst
1/2 tsk salt
1 tsk honung
2 msk olivolja
5 dl vetemjöl

100 g gruèreost
1 1/2 dl crème fraiche
50 g varmrökt skinka av god kvalitet, i tunna skivor (jag tar Väddöskinka)
10 sparrisar
1 rödlök
salt och peppar

Värm ugnen till 200 grader med en pizzasten på gallret högt upp. (Alternativt plåt.)

Smula jästen i en bunke. Rör ut i honung, salt och lite av vattnet. Tillsätt resten av vattnet, olivolja och mjölet. Bearbeta degen rejält tills den blir smidig, gärna med degkrokar i en matberedare. Jäs övertäckt i ca 40 minuter.

Riv osten och rör samman med crème fraiche. Salta och peppra.

Skala och skär löken i tunna skivor.

Kavla ut degen tunt på ett bakplåtspapper. Bred på ostblandningen. Fördela skinka, sparris och rödlök på pizzan.

Skjutsa in på den varma skivan i ugnen med hjälp av brödspade eller en plåt. Höj ugnstemperaturen till det varmaste, sätt på grillen och laga tills pizzan fått fin färg, ca 5-10 minuter.

Inga kommentarer: