onsdag 19 augusti 2015

Iskalla nudlar i sommarvärmen


Underbara augustivärme! Visserligen behöver jag åka ut till landet och vattna odlingarna efter jobbet mitt i veckan, men det är det värt.

Mitt på dagarna är jag mest sugen på något svalkande i solen.

Senaste "Elle Mat och Vin" kom med recepttips som gav ytterligare en dimension till hur man godast lagar iskalla nudlar i buljong. Jag väljer helst sobanudlar som har god nötig smak och känns lite matigare än andra nudlar. Sobanudlarna är gjorda av bovete.

Iskalla nudlar kan göras hur lätt eller krångligt som helst, beroende på hur många tillbehör man gör till dem. Jag ser receptet som en skiss som kan varieras.

Primörgrönsaker från trädgården är perfekta till nudlarna. Räkor fungerar. Denna gång blev det några miljömärkta jätteräkor. Vi har också ätit nudlarna med tunna skivor av Salma-lax och jag tror också på kycklingkött. Naturligtvis kan rätten också göras utan skaldjur, kött eller fisk. En äggula eller ett pocherat ägg skulle säkert vara gott också.

Två recept på tillbehör som jag testat med stor framgång till nudlarna är marinerade shiitakesvampar och japansk omelett.


Iskalla sobanudlar med tillbehör, 4 port

Till buljongen:
1 1/2 dl mirinvin
1 1/2 dl japansk soja
1 näve bonitoflingor

Till shiitakesvampen:
6 torkade shiitakesvampar
vatten
1 tsk socker
1/2 dl av buljongen

Till omeletten:
3 ägg
1 msk socker
1tsk salt
2 tsk sake
2 msk smakneutral rapsolja

1 paket sobanudlar
2 salladslökar
primörgrönsaker: gurka, morot, rädisor, rättikor, sockeärtor mm
2 msk inlagd ingefära i skivor, strimlade
salmalax, räkor eller liknande
wasabi
furikake eller rostade sesamfrön

Blötlägg svamparna i ljummet vatten, ca halvtimme, tills de blir mjuka.

Koka upp mirinvin, soja och bonitoflingor till buljongen. Sila bort flingorna och kyl buljongen.

Skiva svamparna. Spara blötläggningsvattnet. Lägg svampen i en kastrull med 1/2 dl av blötläggingsvattnet, sockret och buljongen. Koka på låg värme tills nästan allt vatten kokat bort. Lägg i en skål och kyl.

Vispa samman ingredienserna till omeletten. Sila smeten genom en finmaskig sil. Hetta upp olja i en stekpanna. Häll i smet, tunn som en pannkaka och stek på båda sidor. Stek på samma sätt fler tunna omeletter av smeten. Stapla i en trave och rulla ihop. Strimla i tunna skivor. Lägg upp i en skål och kyl.

Skiva salladslöken fint. Skär grönsaker och tillbehör i bitar.

Koka upp vatten. Lägg i nudlarna och låt koka tills de är precis färdiga. Spola i kallt vatten och kyl sedan i en skål med isbitar så att de blir riktigt kalla.

Servera nudlarna i en skål med buljong. Strö över salladslök och furikake/sesamfrön och servera med tillbehören.

Inga kommentarer: