måndag 24 augusti 2015

Sommarens favoritmat - varmrökt lax


Med risk för att bli tjatig måste jag slå ett slag för sommarens favoriträtt nummer ett - egen varmrökt lax.

Superenkel att göra, nyttig och kan varieras i det oändliga.

Vi brukar passa på att röka en rejält stor mittbit av en laxfilésida när vi ändå är igång.

Kryddningen på fisken kan varieras, men jag tar oftast salt, peppar, stött fänkålsfrö och kanske lite rivet citronskal. Det är smart att ta fram laxen i tid ur kylskåpet så att den hinner tempereras. Om man tillagar den från iskallt läge vätskar den sig gärna, vilket inte ser så trevligt ut.

Klotgrillen tänds med kol i ena halvan av grillen. När fin glöd uppstått, strör man uppblött rökspån på glöden. Lägger fisken med skinnet nedåt på den andra sidan av grillen. På med locket, håll spjällen lite halvöppna så att röktemperaturen blir lagom. Passa fisken, det brukar ta någonstans mellan 15-30 minuter tills den är färdig, beroende på hur varmt det är i klotgrillen. De är inte så stor risk att överlaga om man inte missköter passningen grovt. Den hemrökta fisken blir alltid saftig.

För oss är varmrökt lax snabbmat, så vi äter oftast en enkel sallad på grönsaker från trädgårdslanden till. Ibland blir det några kokta färskpotatisar också, eller couscous, eller potatissallad eller några andra kokta gryn. Sås är gott till och både guacamole och tsatsiki passar bra liksom enkla såser på tjock yoghurt blandad med antingen sweet chilisås eller mango chutney. En sås på majonnäs, gräddfil, citron, hackade färska kryddörter som dill, persilja och lite dragon är otroligt somrigt och passar perfekt till laxen.

Inga kommentarer: