måndag 27 februari 2012

Vietnamesiska rispappersrullar


Ett perfekt krispigt snacks är vietnamesiska rispappersrullar som dippas i en pikant sås.

I lördags träffades tjejerna hemma hos mig. Huvudrätten var fondue, men innan den kom på bordet avnjöt vi de fräscha rullarna. Innehållet i rullarna kan variera. Den här gången blev det tändsticksstavar av morot och gurka, mungböngroddar, salladslök, chili, färska räkor, färsk koriander, mynta och lite småblad (röda rädisskott och broccoletti) som jag odlat på tefat. Rullarna tillverkas genom att rispappersrundlar doppas i varmt vatten några sekunder tills de blir mjuka. En avlång hög med fyllning läggs på det mjuka rispappret och sedan är det bara att rulla ihop så tight man kan.

Andra fyllningar som passar i den här typen av rullar är stavar av rättika, rädisa, pac choi, avokado, mango, paprika, strimlad shalottenlök, andra sorters groddar, sockerärtor eller ärtskott, krispig sallad, krabba och inlagd sushiingefära. Rullarna kan göras helt vegetariska, men jag kan också tänka mig att strimlor av snabbstekt biff eller lammfilé (mycket varm panna, rosa i mitten) kan fungera fint. Man kan också stryka på lite sweet chilisås på fyllningen innan den rullas in i rispappret.


Vietnamesisk dippsås

4 msk vatten
1 tsk risvinäger
1 tsk socker, gärna palmsocker
1 msk limesaft
2 msk fisksås
1 finhackad vitlöksklyfta
1/2 tsk finhackad färsk ingefära
1/2 finhackad röd chilifrukt
några finstrimlade grönmyntablad och korianderblad

Rör samman ingredienserna till såsen och låt stå minst en halvtimme i kylskåp.

5 kommentarer:

Malin sa...

Jag är galen i vietnamesisk mat!Ser galet gott ut!
Lycklig hittade jag din blogg i Dagliljans blogglista.
Ber att få återkomma...

Lotta i Två små kök sa...

Gott och fräscht!

De här genomskinliga rullarna ser så läckra och nyttiga ut - jag vill verkligen testa!

Har du något förslag på dippsås med soja?

Tant Gul sa...

Mmm så gott det här ser ut. jag som just har bestämt mig för att laga mer asiatisk mat. det här måste jag prova någon gång.

Fröken Dill sa...

Malin; KUL och massa välkommen tillbaka!
Lotta; den traditionella såsen till är visst med jordnöt, men annars tror jag på soya, sesamolja, risvinäger, socker, vitlök och chili t ex.
Tant Gul; jättelätt att göra och riktigt nyttiga!

Garmsdotter sa...

Hur mycket fyllning har du i varje rulle?