onsdag 8 februari 2012

Avnjut en klassiker - Biff á la Lindström


Ibland glömmer man bort de goda klassikerna. Då kan det vara bra att bli påmind! Jag åt en riktigt, riktigt fin Biff á la Lindström på en lunchkrog för några veckor sedan. Den serverades med stekt potatis och vitlökssmör.

Hemma blev det J som fick stå i Lindströmsköket. När jag kom hem luktade det underbart av biffarna i stekpannan. Precis som i mammas kök när jag var liten!

J använde Leif Mannerströms recept, med några små ändringar. Våra biffar räckte till ett par måltider. Vi testade lite olika tillbehör och jag tycker att det godaste till Lindströmmarna på hemmaplan var vitlökssmör och fint lent och fluffigt potatismos.


Biff á la Lindström
1/2 kg nötfärs
100 g fläskfärs
1 gul lök
2 msk kapris
2 msk inlagda rödbetor
2 msk ättiksgurka
1 msk sardellfiléer
5 äggulor
1 msk dijonsenap
1 msk HP-sås
smör
salt och peppar

Skala lök och hacka mycket fint. Grovhacka kapris och tärna rödbetor och ättiksgurka. Hacka/mosa sardellerna.

Blanda färsen väl med alla ingredienser. Salta och peppra. Stek en liten provbiff och smaka av kryddningen. Forma fem biffar och stek dem i smör på medelstark värme 4–5 minuter på varje sida.

Apropå 14 februari,
Med tanke på att Alla Hjärtans dag infaller på en vanlig tisdag i nästa vecka kan de rosafärgade Lindströmmarna kanske vara ett tips. Borde vara enkelt att göra dem hjärtformade!

Apropå bilden,
att fotografera mat är jättesvårt. Jag har anmält mig till en kurs för att bli bättre! Mer om det senare... Eller kanske inte... Jag kanske inte blir bättre...

Annars har jag ett tips på en genväg som ibland kan fungera om man har en iphone. Vill också passa på att förtydliga att jag aldrig skulle köpt en iphone själv, men vi fick på jobbet för att kunna arbeta mer effektivt.

Whatever, tipset är appen "Hipstamatic" (15 kr) som snabbt blivit populär. Den tar bilder som ser ut att vara tagna med en gammaldags kamera. Borde bli fult, men konstigt nog kan det bli riktigt bra och ofta lite kul. Någon som testat?

6 kommentarer:

Swedish Mike sa...

Biff a la Lindstrom ar en sadan klassiker man aldrig kan bli matt pa.

Jag har forsokt att lara Engelsmannen att gilla det ocksa och det har funkat bra. :)

Haromsistens gjorde jag till och med en kottfarslimpa a la Lindstrom som gick hem valdigt val. ;)

// Mike

Pralin från matmedmera sa...

Det känns så otroligt att sådana varor som rödbeta, kapris och dijon senap går använda tillsammans. Vilken kombo.

Ann-Sofi MATSAFARI sa...

Biff ala lindström har jag aldrig lagat men den finns med på min lista " att laga framöver" ;-D Ser svingott ut!

Erika Skogly sa...

Den där tänker jag sno!

Erika sa...

Mmm, vad gott! Jag blir hungrig av din beskrivning fast jag ötit middag!

Fröken Dill sa...

Mike; kul att sprida Lindströmstraditionen till Engelsmännen! Idén med köttfärslimpa var inte dum, perfekt om man är många!
Pralin; konstig blandning egentligen, ändå blir det tokgott!
Ann-Sofi; du måste testa!
Erika S; perfekt, barnen borde gilla det också, vi älskade denna rätt när vi var små.
Erika G; Kul! Riktigt god mat gör en "hungrig i hjärnan" tycker jag. Kan lätt sitta och suktas framför något matprogram på TV trots att middagen är uppäten.