torsdag 27 december 2018

God fortsättning!


Vilken otroligt vacker vintervit jul vi haft! Vi har firat i flera dagar. Det har varit skinkmacksätande hos J:s mamma den 23:e, julmiddag som alla hjälpts åt att fixa hos hemma hos syrrans familj på julafton, bio och goda julmatsrester på juldagen och annandagen.

På julbordet serverades:

  • Inlagd sill (från Stockholms matmarknad)
  • Enbärsgravad strömming (från Stockholms matmarknad)
  • Norröna matjessill (matjessill i lyxklass)
  • Systersonens senapssill
  • Gräddfil och gräslök
  • Hemgravad lax med egen gravlaxssås
  • Kallrökt lax med pepparrotscrème fraiche
  • Kaviargrädde
  • Löjrom med smetana och finhackad rödlök
  • Ungersk salami och salami med tryffel och parmesan
  • Syrrans julsallad
  • Grönkålssallad med bl a rostade hasselnötter
  • Julköttbullar
  • Prinskorvar
  • Julskinka (sous-vidad i 12 timmar och sedan griljerad innan servering) med egen illstark julsenap
  • Dopp i grytan på spadet som skinkan gav och julbröd som syrran bakat
  • Varm sallad med rostad palsternacka och hack av bl a kapris
  • Janssons frestelse
  • Stort ostbord
  • Frimurare, marsipanstänger och en massa annat godis

Vi drack julöl, mumma (mammas hemblandade med julmust, sockerdricka, porter, ljust öl och portvin) och nubbe till maten och kaffe till det söta.

Julbordet var som vanligt ovanligt gott. Vi åt alla tills vi var proppmätta. Bloggmässigt är julmaten möjligen lite tråkig eftersom en del av grejen är att det är gamla familjetraditionella favoriter, inte en massa experimentella nyheter.

Igår när det mest intensiva firandet var över hittade vi egenodlade rödbetor kvarglömda i kylen. Det är otroligt vad länge dessa rotsaker håller sig fina, minst en månad hade de legat! Vi gjorde rödbetssallad på dem och åt den till lunch på köttbullemackor med julköttbullar som blivit över från julmiddagen.

Igår kväll kom mamma hem till oss och vi festade på överbliven löjrom och världens bästa resträtt på rester från julskinkan - Frestelse på julskinka!



Inga kommentarer: