söndag 9 december 2018

Rice and curry


Trots att det redan är en bra bit in i december har jag ännu inte fått någon riktig julkänsla. Kanske beror det på det gråa, regniga vädret.

Igår blev det i alla fall lite för-jul-mys när mamma kom förbi med glögg och världens bästa hembakade lussekatter. Vi bidrog med pepparkakor med grönmögelost och ett glöggtilltugg med päron, ost och rökt skinka.

Julmat vill vi annars inte ha före jul, så till kvällen passade vi istället på att laga en god kycklingcurry. Vi använde buljong och kött från kvarvarande tupp i vår curry, men normalt använder man ju kyckling och därför delar jag med mig av recept baserat på sådan.

Ofta använder vi faktiskt två kycklingskrov med bortskurna filéer och lår istället för den halva som anges i receptet. Det finns tillräckligt med kött kvar när de ädlare delarna använts till annat.

Curry är lätt att laga och väldigt gott att äta. Gärna med en massa tillbehör som rostad kokos, gurka, banan, chutney, Raita eller yoghurt. Naanbröd är också toppen till. Jag tycker de man kan köpa färdiga för uppvärmning i ugnen är helt OK.


Kycklingcurry, 4 port

1/2 stor ekologisk kyckling
1 lagerblad
ca 12 dl svag kycklingbuljong på tärning eller koncentrat
4 gula lökar
2 vitlöksklyftor
smör att steka i
2 msk indisk curry (jag brukar blanda "vanlig" med den som kallas "extra stark")
1 tsk paprikapulver
1 msk mango chutney
salt och svartpeppar
1 msk idealmjöl
1/2 dl grädde

Tillbehör: t ex rostad kokos, chutney, gurktärningar, bananskivor, gula russin, yoghurt och naanbröd

Lägg kycklingen i en kastrull med lagerbladet och häll på kycklingbuljong så att det precis täcker.

Koka ca 30 minuter under lock. Ta upp kycklingen. Ta vara på köttet.

Lägg tillbaka skrovet. Koka samman buljongen utan lock tills ca 1/2 liter återstår.

Skala och hacka lök och vitlök. Fräs i smör i en tjockbottnad kastrull utan att det tar färg. Tillsätt curry och låt den fräsa med någon minut.

Tillsätt paprika pulver och mango chutney. Späd med buljongen. Tillsätt grädde. Rör ut mjölet i lite vatten och tillsätt. Låt koka ca 30 minuter. Tillsätt kycklingköttet och låt koka med sista minuterna.

Smaka av med salt och peppar.

Servera med kokt basmatiris och goda tillbehör.Inga kommentarer: