tisdag 4 december 2018

Köksträdgården i december och värmande Caldo VerdeNu börjar skörden från köksträdgården på landet att tryta. Det är alltid lite sorgligt varje år när säsongen för det egenodlade är slut. Å andra sidan är byn på landet ganska mörk, lerig och kall så här års. Mitt hus är inte särskilt bra isolerat så vid minusgrader är det hutterkallt inomhus, för att inte tala om hur iskalla golven är.

Helgens skörd bestod av den trogna persiljan, några smått fastfrusna purjolökar samt en bunt med grönkål och svartkål. Kålen har varit väldigt fin i år. Jag har lyckats skydda den från ohyra med ett nät och skörden har glatt mig länge. Jag tror plantorna blev extra kraftiga av all bokashi-kompost jag grävde ner i landet i våras.

Jag odlar vackra, roliga grönkålen "Fizz" med mjälla flikiga blad och svartkålen "Nero di Toscana".

En av de absolut godaste rätterna på grön- och svartkål är Caldo Verde, portugisisk grönkålssoppa. Den ska lagas enligt Anna Billings recept, med jalapeno, färsk koriander och med mixning!

Resultatet blir en perfekt värmande soppa med krispiga chorizo-"chips" på toppen.

Det ska vara en äkta, rejält köttig, och kryddig korv typ chorizo i soppan. Vi använde en Chorizo picante från Alejandro.


Caldo Verde, 4 port

12 dl kycklingbuljong
300 g kål, gärna både svartkål och grönkål
100 g köttig, stark chorizo
2 potatisar
2 gula lökar
2 vitlöksklyftor
1/2 färsk jalapeno
1 kruka koriander
salt och svartpeppar
olivolja till stekning

Skala och hacka lök och vitlök. Skala potatis och skär i skivor. Repa bort grova bladnerver på kålen och skär den i tunt. Skiva jalapenon fint.

Koka potatis och jalapeno i buljongen tills det blir mjukt.

Skiva chorizon i ganska tunna skivor. Stek i en panna i olivolja. Korvskivorna ska bli nästan friterade, frasiga och avge en massa gott fett till oljan. Lägg undan korvskivorna så länge, men spara fettet i pannan.

Lägg kål, vitlök och lök i pannan och fortsätt att steka på lägre värme, utan att det tar färg.

Ta undan lite av kålfräset till topping. Tillsätt resten i buljongen tillsammans med hälften av koriandern. Mixa soppan slät. Smaka av med salt och peppar.

Servera genast med korv, kålfräs och färsk koriander som topping.Inga kommentarer: