fredag 21 december 2018

Frimurare - våra julkakor


För länge sedan införde mamma traditionen att vi äter de goda kakorna som heter Frimurare på julen. Mamma hade upptäckt kakorna under studietiden, då just Frimurare var favoritbakverket på ett kondis som låg nära hennes skola.

Jag har försökt göra egna Frimurare tidigare, men aldrig lyckats särskilt bra. Inte heller har jag hittat några instruktioner på internet för hur man gör just dessa, tydligen lätt bortglömda kakor. Jag åkte därför hem till mamma för att lära mig Frimurare-tillverkningens ädla konst.

Det är lite pyssligt och kladdigt att göra Frimurare, men det är mödan värt, för de blir väldigt goda och lyxiga. De är inte så tunga och mättande som andra kakor är, vilket passar bra på julen.


Frimurare, ca 24 st

300 g mandelmassa (gärna ICAs variant, bäst enligt mamma)
2 äggvitor
2-3 ark tunn oblat (kallas även ätbart papper, oblatpapper, wafer paper)
1 dl god hallonsylt
1/2 dl mandelspån
1/2 dl pudersocker

Sätt ugnen på 250 grader.

Riv ner mandelmassan i en skål. Blanda i äggvitan och arbeta ihop till en bredbar smet. Om den är för torr kan man tillsätta lite vatten.

Bred smeten på oblatpappret i ett jämnt lager.

Skär ut kvadrater och halva dessa till trekanter som läggs på bakplåtspapper på en plåt. (Klibbigt moment, kämpa på och använd en vass kniv...) Klicka på extra smet på varje kaka och bred ut. Det är särskilt viktigt att kanterna täcks, framtittande oblatpapper kommer att brännas.

Sätt en liten klick hallonsylt på varje kaka och strö på mandelspån.

Grädda ca 7-10 minuter. Passa noga. Kakorna ska få lätt färg, svälla upp lite, men inte bli brända.

Lägg över på ett galler och låt svalna.

Rör samman pudersockret med precis så lite vatten att det blir en tjock glasyrsmet. Droppa lite glasyr i mitten på varje kaka. Låt torka en stund, men inte för länge, då blir kakorna torra.

Förvara i tät burk, med bakplåtspapper mellan lagren, gärna i frysen om kakorna inte ska ätas genast.


Inga kommentarer: