söndag 29 december 2013

Citronmarinerad fänkålssallad med apelsin och granatäppleJag kan inte sluta äta den! En sallad som vi brukar kalla "M:s julsallad", eftersom min syster M införde den på julbordet för många år sedan. Nu är det verkligen inte bara en sallad som passar på julbordet, utan en underbart god rätt som blir fantastiskt så här års när apelsinerna är fina.

Mmmm, jag måste snart göra en raid åt fruktkorgen till och ta fram mandolinen och fankålen. Va, är klockan bara lite över 9 på morgonen? DET gör väl inget!


Citronmarinerad fänkålssallad med apelsin och granatäpple

pressad saft av 1 citron
1 dl olivolja
1 msk flytande honung
vitpeppar
salt
1 färsk fänkål
2 apelsiner
1 granatäpple
100 g rucolasallad
1 liten knippa dill
1 dl mandel

Skålla mandlarna och rosta dem sedan långsamt i en torr järnskekpanna. När de börjar få färg och är helt knapriga tillsätter man lite olja, t ex smakneutral rapsolja och salt.

Blanda citronsaft, olivolja, honung, vitpeppar och salt till dressingen.
Ansa och skiva fänkålen tunt (1,3 mm kör jag) på mandolin. Skala och skär ut apelsinfileér ur apelsinen. Plocka kärnorna ur granatäpplet. Riv rucolasalladen i lagom stora bitar och plocka dillen i små kvistar.

Blanda alla ingredienserna. Strö över den rostade mandeln strax före servering

 

5 kommentarer:

Red Scream sa...

Fankålen ;-)

Kim sa...

Nästan så man önskar det kunde bli jul igen snart så man kan ställa den där på buffébordet. Eller skiter man i vilken årstid det är och äter den när-som. Ser riktigt riktigt gott ut!
God fortsättning!

Annika sa...

Låter fantastiskt gott - och ser vackert ut, dessutom. Många favoitsmaker på samma tallrik - det kan ju inte bli annat än bra :)!

Fröken Dill sa...

Red Scream; oj,hoppsan :)!
Kim; den är toppen och fungerar som sagt i många fler sammanhang än på julbordet!Jag kan som sagt nästan tänka mig den till frukost.
Annika; den väldigt enkla, men sursöta dressingen är "to die for"!
Hälsar Dillen

Sara Louise sa...

Åh vad gott! brukar göra brysselkål/roquefort alt chevre med honung och valnötter till jul.. slår kötträtterna med längder!! :)

http://saralouisespluggkrubb.blogspot.se/