Och så var det plötsligt dags att tända det fjärde ljuset i adventsljusstaken.
Dagen ägnades åt julstädning och diverse handling av julväxter och mat till julbordet. Vi hann också med en snabb glöggfika med en kompis.
På hemmafronten gjorde jag julköttbullar och de blev äntligen ganska lika min mammas, som ju är de "riktiga" julköttbullarna. Problemet med julköttbullar är att de ska vara ganska neutrala i smaken. Annars gör jag gärna köttbullar med en hel del vitlök och gärna lite grönkryddor som timjan och oregano i smeten. Finhackade soltorkade tomater är heller inte dumt.
Men nu var utmaningen att få till delikata köttbullar utan dessa knep. Min mammas tips om mycket finhackad gul lök, pulveriserad torkad svamp och lite chilipulver (inte chilipeppar) i smeten togs tillvara. Jag vill ha den färskstekta löksmaken, så löken ska inte förstekas. Mammas tips kombinerades med att vi malde färsen själva och ursprunget var en riktigt fin hängmörad högrev med mycket insprängt fett. För att ytterligare förstärka köttsmaken dopades smeten med lite kalvfondkoncentrat. Resultatet blev en väldigt bra smet, som var lättrullad och när bullarna stektes i smör höll de ihop fint och släppte nästan ingen vätska. Heja fint kött!
Julköttbullar
1/2 kg hängmörad högrev med mycket insprängt fett
1 ägg
1 dl mjölk
2 msk skorpsmulor
1 rågad msk pulver på torkad svamp (trattkantarell och Karl Johan hade jag)
2 gula lökar
1 tsk salt
1 msk kalvfondskoncentrat
nymald peppar
chilipulver
Mal färsen 2 gånger, först med grova skivan och sedan med fina.
Knäck ägg och häll mjölk i en bunke. Tillsätt skorpsmulor och svamppulver, fond, peppar och chilipulver. Låt stå och svälla en stund.
Skala och hacka löken mycket fint med nyvässad kniv. Blanda lök, skorpmjölsbas och färs noga. Tillsätt saltet på slutet och blanda in.
Provstek en liten bit av färsen. Stäm av smaksättningen med salt, peppar, chilipulver och fond.
Rulla ganska små fina köttbullar. Det går lättare om man spolar händerna i kallt vatten emellanåt. Stek köttbullarna i smör, i järnpanna i omgångar tills de är nätt och jämnt färdiga.
Nästa utmaning var brödet. På julafton
ska det vara mammas fyrkantsbröd och trots att jag har receptet så tycker jag att det är svårt att få till det. Resultatet i år blev att halva satsen, första plåten blev riktigt bra. Den andra plåten rymdes inte i dragfritt skåp för jäsningen, och uppenbarligen var det lite för dragigt i köket för degen höjde sig inte riktigt som den skulle.
Julbröd (mammas fyrkantsbröd), 24 bitar
1 paket jäst
2 msk ljus sirap
50 g smör
1/2 l mjölk
1 1/2 tsk salt
1 1/2 tsk mortlad anis och fänkål
2 dl grahamsmjöl
10 dl vetemjöl
ev pumpakärnor, solrosfrön eller sesamfrön att strössla över brödet
Smula jästen i en bunke. Tillsätt sirap och rör så att jästen löser sig. Smält smöret. Häll i mjölken och låt vätskan bli fingervarm. Häll över jästen och blanda. Tillsätt salt och kryddor.
Tillsätt mjöl och kör i en degblandare minst 10 minuter.
Jäs övertäckt på dragfritt ställe i 40 minuter.
Platta ut på två bakplåtspappersklädda plåtar. Jäs 40 minuter på dragfritt ställe.
Skåra till 12 fyrkanter per plåt. Pensla med mjölk och strössla över ev frön.
Grädda i 225 graders ugn, ca 10 minuter.
Inga kommentarer:
Skicka en kommentar