måndag 23 februari 2009

Citrus 10 - Röding med apelsinsmörsås


Apelsinsmörsås.... Smaka på ordet. Låter det inte vansinnigt gott? Jag hade ett recept, men det var försvunnet. Turligt nog är det sällan problem att laga såser om man bara smakar av. Rätt balans mellan syra, mustighet och sälta är hemligheten. Då till nästa fråga; vad har man till apelsinsmörsås? Fläskfilé var en idé, men jag är inte någon stor fläskätare så vi ändrade oss till lax. Sedan gick vi förbi en butik som hade bra pris på den goda, vackra fisken röding och då föll middagsidéen på plats.

Ugnsbakad röding med apelsinsmörsås
1 röding
Tärnad rotselleri
Tärnad morot
Tärnad palsternacka
Lite hummerfond
Olivolja
Salt och peppar

Hackad shalottenlök
Rivet skal och saft från apelsin
Hummerfond + vatten
Grädde 
Idealmjöl
Smör
Salt och peppar

Skölj fisken, klappa den torr, salta och peppra och fyll den med fintärnade rotsaker blandade med en skvätt hummerfond och olivolja. Tillaga i 225 graders ugn ca 20-25 minuter (för en normalstor röding).

Fräs shalottenlöken glansig. Häll på pressad apelsin, vatten och fond. Smaka av för lagom balans. Häll i grädde och red med lite idealmjöl utrört i grädden. Låt koka några minuter. Salta peppra, rör i rivet apelsinskal och blanka till sist av genom att vispa i några klickar smör.

Servera fisken med såsen och ris. Vi hade en grönsallad till med marinerade svarta bönor.


11 kommentarer:

Hanna sa...

Jag håller med, apelsinsmörsås låter ju riktigt gott!!

Anonym sa...

Ja smörsås och fisk är en perfekt kombination. Apelsinsmörsås låter smaskigt och ska testas! :-) //Anna

Fröken Dill sa...

Antar att man också kan göra limesmörsås eller grapesmörsås... Måste testas!

Massa hälsningar till alla smörsåsfantaster från fröken Dill

Anonym sa...

Ja, det här lät helt underbart. Så gott med röding det var för länge sedan.
Din pasta ser så god ut!

Må så gott från en smörsåsfantast !!

Anonym sa...

Men jäklars fåglar så himla gott med röding!! Och smörsås... Vilket kanonrecept! Det har jag nu lagt på minnet! Tack! Må så gott! Hälsningar från Öland

Fröken Dill sa...

Kul att ni gillar firren! Röding är verkligt lyx-god fisk. Den är dessutom vacker och rätt lätt att få tag på. Inte heller så hutlöst dyr om man tänker på hur god den är.

Hälsningar från fröken Dill

Annika sa...

Hejsan min Fröken! Nu har jag kommentars-spammat dig en smula, för jag har haft dåligt med tid för matbloggs-läsning på många dagar.
Åt själv röding i klördags, fast i filé. Det här lät och såg mycket gott ut, det blir hela fiskar nästa gåpng, kanske med citronsmörsås? jag fegar nog ur lite med apelsinsåsen...*mes-konservativ*.
Kram från Stureby!

Kinna Jonsson sa...

smakade på ordet apelsinsmörsås och snålvattnet rann till. =)

Anonym sa...

Väldigt trevligt med hälsningar från min gamla hemförort Stureby. Ikväll blir det nog repris på röding (om ICA vill). Kanske med lyxig laxrom till? Det kan väl passa fint på en fredag.

Årstidernas fisklåda innehöll denna vecka långafilé. Den är lite meckig att få god så jag avbokade, men gjorde en extrabeställning till nästa fredag istället.

Hånga fredagshälsningar från fröken Dill

Christer Osbeck sa...

Det var en ny variant på apelsinsmörsås, ska prova det, låter yummie.

Fröken Dill sa...

Christer, vad kul att du gillade såsen. Citrus ÄR toppen!
Tycker fröken Dill