När jag var liten gjorde mamma alltid egen saft. En favorit som hängt med är citronsaften. Jag brukar ta med en lime också i mitt saftkok. Sedan brukar jag inte göra saften lika söt som i nedanstående grundrecept. (Smaka av för lagom sötma.) Om man gör en saft som inte är så söt måste man tänka på att den inte håller sig lika länge. Gör därför mindre satser eller förvara saften i frysen.
Lime- och citronsaft
3 citroner
1 lime
1 kg socker
1 l vatten
35 g citronsyra (uppdatering, enligt mamma ska det vara 35 g!)
Tvätta citrusfrukterna noga. Skär i tunna skivor och lägg i en stor skål tillsammans med socker och citronsyra. Koka upp vattnet och häll på. Rör om tills sockret löser sig. Låt svalna, sila bort citrusskivorna och fyll på flaska. Saften serveras spädd till lagom styrka.
Inga kommentarer:
Skicka en kommentar