onsdag 25 februari 2009

Gourmetmat med sting - Scampi Indienne


För några år sedan gick jag en kurs i gourmetmatlagning under ledning av en sträng f d yrkeskock. Det var kul och maten blev god, men jag kom faktiskt på att klassisk fransk finmat ÄR lite tråkig. Influenser från bl a Aisen och Mellanöstern har varit välgörande och breddat definitionen på vad som är god mat, i alla fall för mig. Dessutom innehåller den klassiska finmaten en väldig massa fett. Nu gillar jag i och för sig verkligen att slå till med fint kött och hemlagad bearnaise eller något smördegsinbakat emellanåt, men det får inte bli för ofta.

Det absolut godaste vi fick göra på kursen var Scampi Indienne. Inte så konstigt att jag gillade den rätten bäst eftersom den har tagit (viss) inspiration från Indien. Häromdagen lagade vi Scampi Indienne och serverade med ett särskilt lyxigt ris, som vi också fick lära oss på kursen. Det blev mycket gott.

Vi hade slut på cognac hemma (ett mysterium hur något så otäckt gått åt, har husdjuren börjat tulla ur skåpen?). All heder åt snälla kvarterskrogen som lånade ut tre matskedar cognac att flambera i! Vi ska komma till er många gånger för ni är så supertrevliga! (Kommer inte att skriva namnet här för det är säkert inte tillåtet att lämna ut några matskedar conjac i en liten burk.)

Scampi Indienne
500 g jätteräkor, råa, skalade
1 msk olja
2 st vitlöksklyftor
1 msk curry
4 cl cognac
1/2 huvud isbergssallad, strimlat
2 st tomater, hackade
2 st pimentos i strimlor (vi tog mågra msk paprikasallad från burk)
4 dl grädde
Salt, tabasco
50 g smör
Hackad persilja

Hetta upp oljan i en panna och fräs räkorna. Tillsätt vitlök och curry. Fräs en kort stund till. Flambera med cognacen.

Lägg i sallad, tomater och pimentos. Rör om. Tillsätt grädde, krydda med salt och tabasco och smält ner smöret. Servera med ristimbal och strö över hackad persilja. Mango chutney är gott att servera till eller röra ner i rätten. Gärna en variant med lite bitar i.
Extra god ristimbal
Fräs vildrisblandning i olja. Koka sedan i vatten + kalvfondskoncentrat. Salta och peppra. Rör ner riven parmesanost när riset är färdigt. Lägg upp som timbaler på tallrikarna.

5 kommentarer:

Pytte/Eleonora sa...

Hjälp så gott då. Visst är det underskattat att flambera? Personligen tycker jag nog att konjaksslurken är en av hemmakockens bästa kompisar. Både att dricka och att använda i maten!

Unknown sa...

Tänk att få läsa Nancy-trilogin för första gången! Önskar dig massor med läsro!

Elena sa...

Detta måste jag prova!

Fröken Dill sa...

Scampi Indienne är verkligen nästan ÄNNU godare än det låter. Jag vet att man ska undvika scampi (odlingarna förstör mangroveträsken, havets bankammare och ekologiska scampi är tydligen inte heller att lita på...)men jag gör ändå ett undantag för denna rätt någon gång ibland.

Kristin: Tusen tack för boktips. Jag har frossat i några dagar!

Tidiga lördagshälsningar från fröken Dill

Anonym sa...

Oh så gott!! :-)