fredag 20 februari 2009

Citrus 9 - Scampipasta med gremolataNär pastamaskinen väl har kommit fram ur sina gömmor används den gärna flitigt. J gjorde den mest perfekta pastadeg jag någonsin har kört genom det valsverk som pastamaskinen utgör. Igår blandade vi finhackad persilja och vitlök i degen. Det blev en tjusig grönprickig tagliatelle.

Gremolata är ett supergott italienskt strössel som traditionellt innehåller finhackad persilja, rivet citronskal och hackad vitlök. Min kompis man, T har kommit på att det är jättegott att göra gremolata av finhackad färsk timjan, rivet limeskal och vitlök. (Säkert kan man variera gremolatan på massor andra sätt också.) Till detta serverar man med fördel scampis. Låt smör bli ljusbrunt i pannan. Lägg i tinade råa scampi (ekologiska) och låt dem bryna hastigt tills de är genomlagade. Servera med pastan, gremolatan, halverade cockttailtomater, olivolja och riven parmesanost. Salta och peppra. Mums!

Resterna hamnade i matlådan varpå arbetskompisarna stirrade avundsjukt och mumlade "Du vann.". Ja det gjorde jag!

6 kommentarer:

E sa...

å vad sugen jag blir på pasta nu! Vi använder också vår pastamaskin en hel del. Först köpte vi en billig på ebay, det är dumt att vara snål för den var helt kass så vi fick köpa en ny.
Det är kul med maskiner, vi har precis införskaffat en bakmaskin så nu blir det färska limpor (fyrkantiga med hål i men det gillar ingenjörer) nästan varje dag!

Jessica sa...

Ser jättegott ut, högst upp på önskelistan just nu står fakiskt en pastamaskin, så gott ju med egengjord pasta.

Ha en skön helg!

Anna sa...

Låter jättegott! Ja man borde göra mer hemlagad pasta. Ska leta upp min pastamaskin också! :-) Ha en bra lördag! //Anna

Annika sa...

Det där lät vansinnigt gott!SÅ kul att få nya tips. Utan det blir det lätt tomgång...

Jag är fortfarande nyförälskad i vår pastamaskin sedan den kom fram ur skamvrån i höstas.
Det är faktiskt löjligt enkelt att göra färsk pasta. Jag har varit nere på så kort tid som 30 min för degen att vila i rumdtemperatur, och ändå fått perfekt resultat.

Leila bakar... sa...

Va duktig du är som gör egen egen pasta! =) Kul blogg.

Fröken Dill sa...

Egen pasta är toppen. Det är lite jobbigt att knåda degen för hand. Toppen att få hjälp av en stark J. Jag fuskar rätt ofta med vilningen av degen. Det brukar bli bra ändå. Förutom att göra breda och smala "spagettisar" så kan man göra hemlagad ravioli och fylla med något gott. Jag har några storfavoriter som jag hoppas ska komma med på bloggen framöver.

Många hälsningar från pasta-dillen