söndag 1 februari 2009

Citrus 1 - Apelsinkyckling

Först ut på citrustemat är en favorit i repris - Apelsinkyckling. Den här gången blev måltiden dessutom ett A-B-test av bröstfilé mot lårfilé. Jag råkade ha båda i frysen. Inte så förvånande kunde konstatera att lårfiléen är godare och saftigare än bröstfilén (och dessutom billigare).

Apelsinkyckling (2 portioner)
3 msk socker
3 msk rödvinsvinäger
Saft från 2 apelsiner
Kycklingfond (koncentrat från flaska)
Salt och peppar
Idealmjöl
4 kycklinglårfiléer
Apelsincest

Börja med såsen. Smält sockret i en järnstekpanna. Det ska bli brunt men inte brännt. Häll på vinäger och pressad apelsin. Koka tills sockret löst sig. Smaka av med ett par msk kycklingfond. Eventuellt kan man behöva späda med vatten. Salta och peppra. Mer vinäger eller apelsinsaft kan behövas. Det ska vara balans mellan salt, surt, sött, vinägersting och mustighet från fonden. Red av såsen med lite idealmjöl (den ska bara tjockna lite) och koka någon minut. Salta och peppra kycklingbitarna. Bryn dem i smör och låt dem bli helt klara genom att koka i apelsinsåsen. Strö apelsincest över köttet. Servera med jasminris (vi hade goda skärbönor i), rucolasallad och apelsinsallad.

Apelsinsallad
Skala en apelsin och skär i skivor. Strössla över tunnskivad rödlök och häll på viägrett.

2 kommentarer:

Anonym sa...

MMMMMM ser gott ut.

Anonym sa...

vi gjorde såse till ankbröst, men med lite mindre socker, samt med grönsaksbuljong - det blev sagolikt, med lite apelsinskal så kändes det som en apelsin i munnen //Roman