tisdag 10 februari 2009

Citrus 6 - Marockanska citroner


Marocko är ett fantastiskt vackert land. Solnedgångar vid havet, rosa orientaliska städer, fritt strövande dromedarer i Atlasbergen och iskylan på norrsidan i öknen var otroliga att uppleva. Tyvärr är landet, trots att det är ett av Afrikas rikaste, ändå väldigt fattigt. Det finns många människor som inte har någonting och det desperata, rätt påträngande tiggande upplevde jag som jobbigt.

Marockanska saltinlagda citroner är beroendeframkallande. Det finns inget annat som smakar som dem. Jag har hört att det bara är speciella tunnskaliga citroner som kan läggas in, men jag har lyckats bra med alldeles vanliga. Någon gång har jag också misslyckats och fått en mögelodling istället för härliga, mjuka, sötsalta citroner. Hygien är jätteviktig när man gör citronerna! Koka burk och lock innan. Tvätta citroner och redskap NOGA. Och se till att burken blir helt fylld med vätska.

En burk med marockanska citroner, en med gröna oliver, ett litet kryddpaket och ett recept på Marockanska kycklingtajine brukar vara en mycket uppskattad present. Receptet på tajinen kommer när mina citroner är klara!

Marockanska citroner
Ta fram en glasburk på ca 0,5-1 l. Bedöm hur många citroner som kan pressas ner i den. I en 1-l burk brukar man kunna få ner ca 5 stycken. Skaffa minst dubbelt så många. Tvätta citronerna noga. Skär fyra längsgående snitt i de citroner som ska ner i burken. Snitten ska vara näsan till mitten men frukterna ska fortfarande sitta ihop. Pressa in en dryg msk grovt salt per citron i snitten. Tryck ner citronerna i burken. Pressa saft från resterande frukter och häll på tills burken är helt fylld. Ställ i kylskåp och låt mogna. Vänd burken varje dag. Efter ca 4 veckor är citronerna klara.

4 kommentarer:

Livet på den mörka sidan sa...

Min mamma brukar göra sådana. Nu ska jag testa.Tack för receptet !:)

Anonym sa...

Varsågod!
Om man lyckas undvika möglet blir citronerna toppengoda. Kul med en mamma som gör spännande saker!

Hälsnigar från fröken Dill

Bigitta sa...

Mina citroner är precis klara (1:a gången)
Och i mitt recept stod det att man ska ta bort fruktköttet. Ska man ta bort det vita på skalen också som man gör med pomerans-skal?
Hoppas nån vet.

Anonym sa...

Jag försökte med att lägga in citroner med ett recept som innebar att citronerna saltades och sen fyllde man upp burken med olja och vatten. Mina blev jättebittra och inte alls goda. Vad gjorde jag för fel tro? Får prova ditt recept nästa gång :-)