torsdag 28 februari 2019

Sportlovstips - enkla, men goda grillspett


Vintermys i stuga, antingen det är i fjällen eller Roslagen, innebär BRASMIDDAG.

När vi åkte till landet tog vi med goda spett anpassade för att lätt kunna grillas på glöderna. Trädda på bambupinnar fanns köttbullar, kryddiga korvbitar och små tomater. Allt penslades med färdigköpt BBQ-sås. Jag gillar "Sweet Baby Ray´s". Tillbehör var bröd, egenkokt tomatsås, yoghurtsås med vitlök och en matig sallad med bulgur.

När man grillar på glöderna efter en vedbrasa i öppen spis, kamin eller kakelugn gäller det att se till att all ved brunnit ut så att det inte flammar upp och bränner maten. Glöderna slås ner till en jämn bädd och sedan är det lite bråttom med grillningen. Värmen varar inte lika länge som den från grillkol eller briketter.

Sist på bollen - Vintersådd


I år har det spridit sig som en löpeld i facebookgrupperna med fokus på odling - VINTERSÅDD är grejen. Självklart måste även jag testa detta. Om det funkar vet man inte förrän längre fram på säsongen, men det är väldigt spännande. Himla smart grej om det går bra. Framme i april har man galet mycket att göra i köksträdgården, så allt som kan fixas en annan årstid är guld värt.

Jag borrade dräneringshål i fem plastlådor, lite större än stora glassbyttor. Fyllde på med jord från påse, blandad med lite från odlingarna. Sådde frön av spenat, sallat, vintersallat, rucola, dill, persilja och bladkål och täckte med ett tunt jordlager och ett tjockt snölager. Ställde på en halvskuggig plats och täckte med fiberväv.

Tanken är att fröerna ligger och väntar i kylan. När våren kommit så långt att temperaturen är den rätta smälter snön ner och vattnar sådderna som gror och då blir optimalt tidiga.

Hur det går beror troligtvis mest på vädret framöver, men jag brukar ha en hel del självsådda dillplantor i mina odlingar. Dessa kommer tidigt och blir väldigt kraftiga och fina, så det finns hopp om att det kan fungera, i alla fall för dillen.

onsdag 27 februari 2019

Gulaschsoppa, den ultimata sportlovsmaten


Egentligen är det bara J som har sportlov. Han är ju lärare och för en gångs skull valde skolan han jobbar på att inte konferera på lovet. Eftersom solen skiner passade jag också på att ta ledigt några dagar. Vi for norrut för att mysa in oss på landet.

Vi kom upp till en dag som kändes nästan som sommar så länge man höll sig i solen. Vi kunde till och med sitta på trappan och sola! Snön fanns kvar, men bara fläckvis och snödropparna blommade som galningar.

Den ultimata sportlovsmaten måste ju vara gulashsoppa. Värmande, mätande, kan lätt ätas i mugg utomhus, blir bara godare om man lagar den i förväg och låter den stå till sig ett par dagar. Jag gillar gulashsoppevarianter som görs med köttfärs. Kumminkryddningen är så himla god och mörkt öl i soppan fördjupar smaken. Ta inte för mycket bara, då kan ölets beska ta över smaken. Egentligen duger det gott att toppa soppan med en klick gräddfil eller smetana, men vill man göra sig till lite extra är det väldigt gott med gremolata också.


Gulaschsoppa med gremolata, 4 port

2 gula lökar
4 vitlöksklyftor
1 morot
1/4 liten rotselleri
2 msk smakneutral rapsolja att steka i
4 röda paprikor
400 g nötfärs
2 msk tomatpuré
1 burk krosstomat
1 l kalvfond
2 dl mörk öl, typ Porter
2 tsk kummin
1 msk paprikapulver
1 knivsudd cayennepeppar
1 tsk oregano
salt och svartpeppar
1 nypa socker
lite pressad citron

smetana eller gräddfil

1 kruka persilja
rivet skal från 1 citron
1 vitlöksklyfta
1 dl olivolja
salt och peppar

Skala och hacka lök, morot och rotselleri. Skala och finhacka vitlöken. Fräs långsamt i olja. Börja med löken och låt den fräsa minst en kvart. Det ger massor av smak. Tillsätt morot, rotselleri och vitlök. Fräs i några minuter till. Tillsätt tomatpurén och låt den fräsa med sista minuten.

Bryn köttfärsen på hög värme i en järnstekpanna.

Häll samman det stekta i en gryta eller kastrull (rostfri eller emalj, gjutjärn ger obehaglig smak). Tillsätt krosstomat, fond, öl, mortlad kummin, paprikapulver, cayennepeppar och oregano. Skjud minst en timme.

Tärna paprikan. Stek eller nästan woka den på hög värme i en stekpanna. Tillsätt i den nästan färdiga grytan. Smaka av med salt, peppar, lite socker och pressad citron.

Hacka persiljan, finriv vitlöken, blanda med rivet skal från citron och olivolja. Salta och peppra.

Servera soppan med en klick smetana eller gräddfil och toppa med gremolata.


Uppdaterat: Ett litet bonustips. Vi glömde burken hemma, men rekommenderar starkt att testa att äta saltgurka till gulaschsoppa. Det är någonting med smakerna som gör att det passar fantastiskt bra!



måndag 25 februari 2019

Vego-taco


Jag har experimenterat med en hel del egna idéer för vegetarisk taco - olika fräs med rotsaker, varianter med stekta bönor, små vegobiffar och liknande att ha som bas. Det blir gott, men ersätter inte fullt ut kött.

Vår vego-tacofavorit är därför fortfarande färdigköpt pulled Oumph. En produkt som jag upptäckte på gotlandsbåten, av alla ställen. En fördel är att att den är så urenkel att tillaga. Tining + köra i microvågsugnen ger god, mustig smak och perfekt konsistens. Det enda som känns lite konstigt är att en produkt baserad på sojabönor kan ha en sådan kycklinglik konsistens...

Taco är för det mesta snabbmat hemma hos oss, så det blir med skurna grönsaker, färdig stark tacosås eller salsa, gräddfil och färdiga tortillas med vete och majs som vi värmer vartefter i en het stekpanna. Oftast har vi ingen riven ost till våra tacos, för J gillar inte det och jag avskyr själva jobbet att riva osten.

Ibland gör vi egen hipsterlök. Jag brukar göra refried beans, som blir mycket godare än de varianter man kan köpa färdiga. Tiden det tar att mosa ihop guacamole väl investerade minuter. Allra bäst blir guacamolen såklart om den görs av perfekt mogen avokado, men till nöds blir den faktiskt OK med den frysta avokadon som man kan köpa färdig i tärningar.


Hipsterlök

1 stor röd lök
1/2 dl 12% ättika
1 dl socker
1 1/2 dl vatten

Skala och skär löken i tunna skivor. Rör ingredienserna till lagen tills sockret smälter. Lägg löken i lagen. Godast och nästan självlysande till färgen blir hipsterlöken efter några timmar.


Refried beans

1 tsk hel spiskummin
1/2 gul lök
2 vitlöksklyftor
2 msk smakneutral rapsolja
1 burk kidneybönor
chilipulver
salt och svartpeppar
lite pressad lime

Rosta spiskummin i en torr stekpanna tills den börjar dofta och får lite färg. Mortla.

Skala och finhacka lök och vitlök. Fräs i olja utan att den tar färg.

Tillsätt kidneybönor. Stek några minuter. Tillsätt ev lite vatten. Halvmosa bönorna med en gaffel.
Smaka av med kryddorna och lite pressad lime.


Uppdaterat: Jag fick en massa tips på alternativa baser till vego-taco i FB-gruppen "Fegovego". Hade nästan glömt bort att man kan använda konserverad jackfruit. Det blir ju jättegott! Andra tips var belugalinser, rökt tofu som hårdsteks, dito riven halloumi, anammafärs, tempeth, Quorn och mixade frön och nötter. Allt med tacokryddning och stekning, förstås. Tack alla fego-vegomedlemmar, ni är helt fantastiska!

lördag 23 februari 2019

Apelsinkyckling


Den här goda kycklingrätten måste man bara laga varje år när apelsinerna är i säsong! Jag brukar laga den som en vardagsrätt, men om man vill servera den vid något lite elegantare tillfälle kan man rimma kycklingen någon timme först, vara lite mer kinkig med att skära bort de vita hinnorna på apelsinerna till salladen och blanka av såsen med några smörklickar som vispas i.


Apelsinkyckling med apelsinsallad, 4 port

500 g kycklinglårfilé
salt och nymald svartpeppar
smör
rivet skal från 1 apelsin
4 msk socker
saften från 3 apelsiner
1/2 dl vitvinsvinsvinäger
ca 3 msk koncentrerad kycklingfond
1-2 msk maizenamjöl
3 skalade apelsiner
1 påse rucolasallad
1/2 rödlök
vinägrett: 1/3 balsamvinäger, 2/3 olivolja, salt, svartpeppar


Skala och skiva apelsinerna till salladen. Hacka rödlöken. Lägg upp rucola, apelsinskivor och toppa med rödlöken. Slå över vinägrett.

Salta och peppra kycklingen. Stek i smör tills genomstekt.

Hetta upp sockret i en järnstekpanna tills det smälter. Passa noga så att det inte bränns. Häll på saft från apelsin, vinäger och fond. Koka tills sockret smält. Sedan gäller det att smaka av. Den här såsen bygger på smakbalans - sött, salt, syrligt och mustigt. Smaka även av med salt och peppar. Blanda maizenamjölet med lite kallt vatten och tillsätt under vispning tills såsen blir lagom simmig. Låt koka ytterligare någon minut och lägg sedan i kycklingbitarna och låt allt bli varmt.

Jag brukar servera den här rätten med vildrisblandning. Vid serveringen toppas kycklingen med det rivna apelsinskalet.

fredag 22 februari 2019

Auberginegratäng med medelhavskänsla

Den blev lite platt, men väldigt god!

Jag har snöat in på aubergine. Jag veeet att det inte är säsong och auberginerna är heller inte helt billiga så här års, men de är ju så goda, snygga och användbara.

Nu har vi snart både sportlov och sportlovsväder med sol och minusgrader i Stockholm så en värmande gratäng är perfekt. En aubergingratäng med fetaost och örtkryddning med medelhavskänsla är vad jag väljer att göra.

Ett tips är att göra rejäla omgångar av långlagad tomatsås och förvara i frysen i lagom stora förpackningar. Såsen blir bara bättre av att ligga till sig och mat som annars tar tid att laga går i ett nafs om tomatsåsen är färdig.


Auberginegratäng med fetaost, 4 port

4 auberginer
1 liten röd paprika
ca 200 g svamp, jag tog trattkantareller från frysen, annars t ex champinjoner eller shiitake
2 vitlöksklyftor
olivolja och rapsolja att steka i

tomatsås:
2 gula lökar
rapsolja att steka i
3 msk tomatpuré
2 burkar konserverade tomater
1 tärning grönsaksbuljong
1/2 dl vitt vin
salt och nymald svartpeppar
torkad oregano
färsk basilika
torkad eller färsk timjan

gratängsås:
8 dl mjölk
4 msk smör
6 msk vetemjöl
salt, vitpeppar, muskotnöt

1 paket fetaost

Skala och hacka löken. Stek långsamt i olja utan att löken tar färg. Det får gärna ta 20 minuter. Tillsätt tomatpurén och låt den steka med sista minuten. Lägg i emaljgryta eller rostfri gryta med konserverade tomater, buljongtärning och vin. Koka långsamt minst 1 timme. Späd med vatten om det behövs. Smaka av såsen med salt, peppar, oregano, basilika och timjan.

Smält smöret i en teflonkastrull. Sikta i mjölet. Späd under vispning och värmning med mjölken. Koka långsamt under omrörning i 5 minuter. Smaka av med salt, peppar och riven muskotnöt.

Skölj auberginerna och skär i ganska tunna skivor på längden. Skala och hacka vitlöken. Fräs i lite olja i en stekpanna. Stek aubergineskivorna i omgångar tillsammans med vitlöken. Det kan vara smart att pensla skivorna lätt med olja innan stekning, annars drar de åt sig kopiösa mängder olja.

Hacka paprika och svamp ganska grovt och stek även dessa.

Smörj en gratängform och bottna med ett lager tomatsås med svamp och paprika i. Varva med lager av auberginskivor, smulad fetaost, mer tomatsås, paprika och svamp och gratängsås. Översta lagret ska vara gratängsås. Strössla på extra oregano.

Gratinera i ugnen på 200 grader ca 30-40 minuter.


Färska örter i köksfönstret


Växtbelysning är verkligen det ultimata knepet för den nordiska odlaren. Jag har köksfönster mot norr och innan jag skaffade växtbelysning var det inte många färska örter som överlevde.

Nu kan jag lätt få nytt liv i köpta örtkrukor genom att plantera om i näringsrik jord. Mina egna rosmarinplantor som växer ute under den varma säsongen kan nu övervintras i kruka under växtbelysningen. Härligt att kunna klippa färska örter till maten direkt i köket!

I och med den energisnåla LED-tekniken drar växtbelysning inte alls lika mycket energi som förr.

Jag är lite snobbig inredningsmässigt, så i köket har vi en dyr växtbelysning från Parus. Den är väldigt nätt och har tidsautomatik som tänder och släcker. Vi har fixat så att den går lätt att hissa upp och ner. Annars går det bra med billigare varianter av växtbelysning, i vårt arbetsrum har jag några enklare LED-belysningar från IKEA och en gammal ful industrilampa med lysrör som behövs när alla försådda plantor börjar titta upp. Lysrör drar lite mer energi jämfört med LED, men alla sortes lysrör fungerar som växtbelysning.

En annan bra grej om man vill få växter att trivas på fönsterbrädan är att inte ha smällheta element direkt under. Eftersom vi bor i ett gammalt hus med tjocka väggar sitter elementen längre in i de flesta av rummen. I de övriga går jag och drar ner temperaturen på elementet, sen drar J upp den för att han fryser, sen drar jag ner den o s v...


torsdag 21 februari 2019

Nattbakat högrevshjärta i briochebröd


Vi har en väldigt bra lunchrestaurang i huset där mitt kontor ligger. Det är lite slamrigt att äta där, men de har väldigt god mat. Ibland överraskar de lite extra. Jag beställde nattbakat högrevshjärta och väntade mig något slags "pulled beef". Istället fick jag ett fint hamburgerbröd med en härligt tjock skiva kött som liknande entrecote. Tillbehör av alla de slags grönsaker och såser fanns att plocka efter behag. Resultatet blev något så vansinnigt gott. Köttet var saftigt, mört och oerhört smakrikt.

Självklart var jag tvungen att prova något liknande hemmavid. Högrevshjärta eller högrevskärna som det också kallas är den delen av högreven som sitter närmast entrecoten. En rejält marmorerad sådan styckdel inhandlads. Köttet skars i tjocka skivor, tvärs fibrerna, saltades, pepprades och vaccumförpackades. J körde det sedan i sous vide där det fick ligga i 14 timmar på 80 grader och laga till sig i sina egna safter. Om man har en ugn som är pålitlig på läge temperaturer går det bra att tillaga köttet där också på samma gradtal och tid. Helst vaccumpackat, men det bör gå bra att slå in köttet noggrant i folie också.

Vid servering hettade vi upp en stekpanna rejält och gav våra köttbitar stekyta.

Jag hade gjort mig till och bakat eget briocebröd. Vi hade sallad, inlagd "hipsterlök", guacamole och BBQ-sås i våra burgare som åts med bakade tomater och pommes frittes på sötpotatis.


Briochebröd/hamburgerbröd, 14 st

50 g jäst
1 msk vit brödsirap
50 g smör
5 dl mjölk
1 tsk salt
2 stora ägg, rumstemperarade
11 dl vetemjöl special

Smula jästen i en bunke. Tillsätt sirap och rör ut jästen. Smält smöret. Blanda med mjölken. Värm till 37 grader. Tillsätt smör-mjölken till jästen och rör så att det blandar sig. Tillsätt saltet.

Vispa upp äggen, ta undan ett par matskedar till senare pensling och tillsätt resten av äggen.

Tillsätt det mesta av mjölet, spar lite till utbakning. Kör i degblandare ca 10 minuter.

Jäs 40 minuter på dragfri plats.

Knåda degen. Rulla till 14 bollar. Lägg på bakplåtpappersklädd plåt.

Jäs övertäckt på dragfritt ställe 30 minuter.

Pensla med det uppvispade ägget.

Grädda i 225 graders ugn i 10 minuter tills bröden får fin färg.

onsdag 20 februari 2019

Mustig fisk- och skaldjurssoppa från grunden


Förr var musslor, eller snarare musselbuljong mitt knep för att få riktigt goda fisksoppor och -grytor. Så himla tacksamt, men tyvärr inte längre för mig. Jag har i vuxen ålder drabbats av allergi mot musslor, både blåmusslor och vongolmusslor. Jättetråkigt, men eftersom jag blir rejält magsjuk undviker jag de goda molluskerna.

Nu går det ändå bra att få god fisk- och skaldjursbuljong om man har ben och huvuden från vitfisk, helst plattfisk och skal från räkor och havskräftor att tillgå.

J vill inte ha saffran i sin fisksoppa, så jag brukar ha den i aiolin istället och till J tar jag undan lite sås som inte dopas med saffran.


Mustig fisk- och skaldjurssoppa, 4 port

1/2 kg ben och huvuden från vit fisk, helst plattfisk  (obs bortskurna gälar)
250 g räkor med skal
250 g havskräftor
smör att steka i
1/2 liten purjolök
1 gul lök
1 morot
1/4 rotselleri
1 fänkålshuvud
1/2 dl tomatpuré
1 dl vitt vin, oekat
2 msk konjak
1 dl grädde
ev 2 msk vetemjöl utrört i lite kallt vatten
10 små tomater
cayennepeppar
färsk dragon
salt och nymald svartpeppar
200 g vit fiskfilé, i tärningar
200 g laxfilé, i tärningar

saffransaioli:
1 ägg
2 tsk dijonsenap
1/2 dl smakneutral rapsolja
1/2 dl olivolja
1 tsk vitvinsvinäger
2 vitlöksklyftor
salt och nymald svartpeppar
1 kuvert saffran

Skala räkor och havskräftor. Låt skalen torka till något, framme på köksbänken eller några minuter i varmluftsugn på 100 grader. Fräs skalen i smör under några minuter. De ska få aningen färg, men absolut inte brännas. Lägg i fiskben och huvuden. Fyll på med kallt vatten så att det täcker. Koka upp och skumma av. Skjud 30 minuter. Sila bort skal och rens och reducera ner buljongen till ca 8 dl.

Stek tomaterna i ganska varm panna tills de får lite färg på skalet. Lägg åt sidan.

Putsa/skala purjo, lök, morot, rotselleri och fänkål. Ta undan fänkålsdillen till dekoration. Tärna rotsaker, lök och fänkål ganska fint. Fräs i en gryta, gärna emalj eller rostfri, ej gjutjärn som ger ful färg. Låt tomatpurén fräsa med sista minuten.

Tillsätt vin, konjak och buljongen. Låt koka ca 30 minuter. Tillsätt grädden och ev mer vatten så att mängden soppa blir lagom. Red ev med vetemjölet utrört i vatten och glöm inte att skjuda några minuter efter att det tillsatts.

Tillsätt tomaterna. Smaka av soppan med cayenne, färsk dragon, salt och peppar. Den ska ha mer smak än man tror eftersom fisken ännu inte är i.

Saffransaioli:
Se till att ägg, senap och olja har samma temperatur. Vispa samman ägg och senap med elvisp. Fortsätt att vispa och tillsätt först rapsoljan från början droppvis under vispning. Fortsätt med olivoljan. Vispa i lite vinäger. Pressa i vitlök, tillsätt saffran och smaka av med salt och peppar.

Just innan servering, tillsätt fisktärningarna och skjud någon minut tills de är nätt färdiga. Tillsätt skaldjuren och låt dem bli varma. Servera soppan med saffransaioli.



söndag 17 februari 2019

Fina fisken - i Göteborg








Jag behövde jobba en fredag i Göteborg. På kvällen kom J ner med tåget så att vi kunde gå ut och äta för att sedan övernatta på hotell Eggers, ett anrikt, gammaldags hotell som ligger precis bredvid centralstationen.

Grejen med Göteborg är, förutom att det är en trevlig stad, att fisk och skaldjur är något helt annat här jämfört med i Stockholm. Man kan beställa den enklaste bricklunch och räkna med att fisken smakar gudomligt. Min enda förklaring är att man sätter en ära i att kunna sin fisk och att den alltid är pinfärsk.

Vi ville äta middag på något mysigt, osnobbigt ställe och föll för Sjöbaren i Haga. Det var helt rätt val. Vi fick ett fint barbord med utsikt genom fönstret mot söt gata med fina landshövdingehus.

J smaskade på silltallrik till förrätt medan jag åt en väldigt god tartar med röding som var lättrökt och kombinerad med en massa goda äppelbitar och pepparrotscrème. Till huvudrätt tog J sotad röding med pilgrimsmusslor, kål och sandefjordssås. Jag åt en fullständigt suverän bakad rödtunga med variation på rotselleri och cidersmörsås. Maten var hur god som helst. Fisken fick ens ögon att tåras av glädje och såserna var så goda att man ville slicka tallriken.

På lördagsmorgonen avnjöt vi hotellfrukost i Eggers vackra matsal. Det fanns mycket att välja på och extra gott var det spröda hembakade fröknäcket och en fullständigt suverän avokadoröra. Det fanns många goda sorters bröd, bra pålägg, fin frukt och krispig bacon, men äggröran var lite för stabbig för min smak. Och snobbig som jag är, juicemässigt, hade jag önskat mig något färskpressat, helst blond grapefruksjuice. Men i stort var det en jättebra hotellfrukost i vacker miljö.

Förmiddagen i Göteborg ägnades åt shopping i diverse köksaffärer, besök på saluhallen och såklart Feskekörka. Smart nog hade vi en kylväska och vi handlade med oss en hel liten piggvar, krabbklor och råa havskräftstjärtar hem. Planen var att vi skulle hinna äta fisksoppa också, men vi var alldeles för mätta från hotellfrukosten så den får lagas hemma istället.

Tåget tog oss hem i lugn och ro, förutom att isen i kylväskan på bagagehyllan började smälta och iskallt vatten droppade ner i nacken på J.

På kvällen lagade vi piggvaren. Med sån här fin fisk ska man absolut inte krångla till det. Mörka sidan upp, in i 110 graders ugn tills innertemperatur 52 grader. Servera med flingsalt, citron, brynt smör, pepparrot, pressad potatis och grönsallad - himmelriket igen!

onsdag 13 februari 2019

Crispy chicken roll


Det har spridit sig som en löpeld på jobbet - ryktet om den goda Crispy chicken roll som finns på Sushi Keyaki nära kontoret i Hammarby Sjöstad.

Jag var först väldigt tveksam. Kyckling i sushi kändes fel och något krispigt inlindat i sushiris, blir inte det obehagligt uppblött?

Häromdagen fick jag smaka en bit av en kollega och jag tar tillbaka ALL tveksamhet. Det var hur gott som helst! Tempurakyckling kombinerad med sushi som äts varm och nygjord - två önskningar i ett!

Det var faktiskt så gott att jag kan tänka mig att häva mitt hemma-friterings-förbud som tillkommit p g a otillräcklig köksfläktskapacitet. Kanske kan man sköta själva friterandet av Crispy chicken roll på balkongen? Å andra sidan kan jag tänka mig att köpa den goda rätten färdig tills landetsäsongen, då vi friterar utomhus i pergolan, börjar.


tisdag 12 februari 2019

Minisemlor

Minisemlor från Lundbergs konditori

I år infaller fettisdagen inte förrän 5 mars. Då ska man traditionellt äta semla inför fastan som sedan varar fram till påsken.

Lockelsen från minisemlorna är för stark för att jag ska kunna vänta tills mars. Jag är ingen stor fan av originalstora semlor. Det blir för mättande, för mycket grädde, för mycket sött. En riktigt, riktigt bra minisemla däremot, det är någonting HELT annat. Av samma skäl bakar vi heller aldrig egna semlor. Det är helt enkelt inte så lätt att baka en sats som bara ger två minisemlor.

Den godaste minisemlan i år avåts i kaféet på Slottsträdgården Ulriksdal. Ljuvlig fyllning av mandelmassa! Inte långt efter kom minisemla från "vårt eget" fina konditori i Gröndal, Lundbergs. Här gäller det att hänga på låset. Minisemlorna är populära och tar snabbt slut.


måndag 11 februari 2019

Auberginecurry


Aubergine är, rätt tillagad, en helt fantastisk grönsak. Grillad eller ugnsstekt blir aubergine nästan lite köttig i konsistensen och den suger åt sig goda smaker. Därför blir den suverän i en krämig smakrik curry.

Jag har återigen lånat idéen från Angela Dowdens 5:2-kokboken, men skippat lågkaloritemat och bara utnyttjat de goda smakerna som kännetecknar de flesta recepten i denna okända pärla till kokbok.


Auberginecurry, 4 port

1 tsk spiskumminfrö
4 tsk korianderfrö
1/2 tsk cayennepeppar
1 grön chilifrukt, skalad och finhackad
1/2 tsk gurkmeja
4 vitlöksklyftor, skalade och finhackade
2 1/2 cm färsk ingefära, skalad och riven
3 dl varmt vatten
1 burk kokosmjölk
1 msk tamarindpasta
2 auberginer, skurna i tunna skivor på längden
salt och peppar
yoghurt, mango chutney och naanbröd till servering

Torrosta spiskummin och korianderfrö i en stekpanna i några minuter, tills de börjar dofta gott och får aningen färg. Mortla ihop.

Blanda de mortlade kryddorna med kayennepeppar, chili, gurkmeja, vitlök, ingefära och vatten i en stor kastrull och låt skjuda i ca 10 minuter. Tillsätt kokosmjölk, tamarindpasta, salta och peppra.

Doppa eller pensla auberginskivorna i såsen. Lägg dem på ett galler ovanpå en aluminiumfolietäckt plåt och grilla under ugnens grillelement tills de är gyllenbruna.

Blanda ner aubergineskivorna i resten av såsen. Servera med naanbröd, chutney och yoghurt, gärna överströsslat med lite extra grön chili.


söndag 10 februari 2019

Helgmiddag - torskbakelser med räkor


Under vårt besök i Hötorgshallen blev jag inspirerad av de fina förberedda fiskbakelserna som fanns i några av fiskdiskarna. Bara att gratinera i ugnen. På helgen har man ju tid så jag handlade istället råvaror, gick hem och gjorde mina egna torskbakelser med räkor.


Torskbakelser med räkor, 4 pers
ca 500 g torskfilé, gärna ganska tunna filéer
300 g räkor med skal
smör att steka i
6 dl fiskfond
2 schalottenlökar
1 liten morot
1 liten bit, ca 100 g rotselleri
1/2 dl vitt oekat vin
1 dl grädde
ev lite idealmjöl
salt och peppar
cayennepeppar
1 blad från purjolök

Salta på torsken och låt den ligga och rimma i kylskåp någon timme.

Sätt ugnen på 175 grader.

Skala räkorna. Fräs skalen i smör. Häll på fiskfond och skjud ca 15 minuter. Sila av buljongen som nu fått god räksmak.

Skala och finhacka lök, morot och rotselleri. Fräs i smör några minuter utan att det tar färg. Häll på vin, räkbuljongen och grädden. Koka samman till ca 5 dl. Red ev med lite idealmjöl utrört i vatten. Såsen ska inte vara för rinnig. Glöm inte att koka någon minut under omrörning efter att redningen tillsatts. Smaka av med salt, peppar och cayennepeppar.

Skär torskfiléerna på längden och forma fina rundlar på ett bakplåtspapper på en plåt. De brukar hålla ihop rätt bra av sig själv, men det blir fint att klippa ut tunna långa strimlor från purjolök och knyta runt.

Fyll bakelserna med sås och skalade räkor.

Baka i ugnen tills fisken är nätt färdig. Det tar ca 20 minuter.

Avnjut bakelserna till pressad potatis, grönsallad eller ångkokta grönsaker.

lördag 9 februari 2019

Lördagsförmiddag på Hötorgshallen


Fula mobilbilder på vackra smörrebröd

En mulen, kylig och regnig förmiddag i februari måste man hitta på något som piggar upp. Vi åkte till Stockholms matmecka - Hötorgshallen.

Fiskelägets smörrebröd lockar alltid och hänger man på låset klockan elva när lunchserveringen öppnar kan man få sittplats vid bardisken. Mysigt, gott och kul att sitta och kolla på alla kunder som handlar god mat.

Själva köpte vi högrev av god kvalitet till ett långlagningsprojekt som jag har på gång.

Hallens tebutik har den goda smaken att sälja gotländska Kränkus teer. Mycket bra tycker jag som bunkrade frukostfavoriten Guteblandning.

Riktig couscous, sådan som inte är förkokt utan tillagas med ångkokning är inte lätt att få tag på, men jag hittade en påse på Latinamerikanska livsmedel. Här ska lagas taginer med couscous!

Pierias livs med alla kryddor, goda nötter, snacks, torkade frukter mm måste man handla på. Denna gång blev det, förutom mina favvisar Marconamandlar och minifikon, frystorkade sura körsbär, gröna russin, pistagenötter och lite annat gott.

Inspirerade av diskarna i hallen köpte vi också torsk och lax för att göra fina fiskbakelser till lördagsmiddag.

Starten på odlingssäsongen


Först upp i år var en liten kronärtskocksplanta. Nu har jag inte sått så särskilt många grönsakssorter ännu. Förutom kronärtskockorna är bara chili och paprika, som tar tid på sig, i jorden. För tidigt sådda plantor blir ändå bara långa, ledsna och gängliga om man inte har tillgång till ett ljust, svalt, frostfritt ställe, typ växthus. Även om jag har heta drömmar om att vår bostadsrättsförening ska bygga om delar av vinden till en vinterträdgård så tror jag inte att det kan bli liiite svårt att övertala grannarna...

fredag 8 februari 2019

Äntligen fredag - bästa hemmagjorda pizzan


Våra pizzafredagar har verkligen blivit en efterlängtad vana. Vi hade fredagsbiff ett tag, men det kändes klimatovänligt och dessutom onödigt dyrt. Gott med biff, men det vi längtade efter var ju ändå pizza... Vi har försökt oss på lite mer arbetade fredagsmiddagar, men det var för mycket jobb på trötta fredagskvällen.

Under alla år med fredagspizza har vi utvecklat den för att enkelt få den optimalt god.

Egen deg är säkert jättebra, men de man kan göra snabbt tycker jag blir sämre, båda att kavla ut och smakmässigt, jämfört med att köpa surdegspizzadeg från POP Bakery i butiken.

Tomatsås har vi provat av alla möjliga varianter, men absolut bäst blir den av mina halvtorkade tomater från frysen. När det är säsong för tomater köper jag ett stort gäng helt vanliga tomater från ett växthus nära landet. Halverar dem och sätter in i 150 graders ugn med varmluft tills de blir lite smått torkade. Det tar ca 1 - 1 1/2 timme. När tomaterna har kallnat fryser vi in dem i paket där man kan ta fram lagom många för att använda till pizzasås.

Tomaterna tinas och mosas med ca 1 tsk kalvfondkoncentrat per pizza, salt, svartpeppar, mycket oregano och gärna lite svart, fermenterad vitlök. Snabbt och enkelt - färdig pizzasås!

Mozzarella som man ska ha på pizza ska INTE vara dyr, krämig buffelmozzarella utan den billiga av komjölk. Den är fastare och blöter inte ner pizzan. Ta fram osten i tid så att den inte är iskall när den läggs på.

Övrig favorittopping är skinka. Den som blir bäst är faktiskt inte dyr parmaskinka utan den billigare westfaliska skinkan eller IKEAs mycket prisvärda kallrökta eller lufttorkade skinka.

Svarta oliver ska det vara och det ska vara kalamataoliver. De urkärnade som finns i butiken är bra.

Långlagad gul lök är numera ett måste på våra pizzor. Skala, skiva tunt och stek sakta i en panna med smör under minst en halvtimme.

En vanlig hushållsugn är egentligen inte optimal för pizzabak, men det finns knep. Skaffa en pizzasten (eller annan stenskiva) eller ett pizzastål och en bakspade. Värm upp ugnen till 250 grader med pizzastenen på ett galler mitt i ugnen under minst en timme.

Kavla ut pizzadegen på ett bakplåtspapper mycket, mycket tunt. Bred på tomatsåsen och fördela toppingen med smulad mozzarella överst.

Öppna ugnen och låt värme vädra ut under någon halvminut (annars finns risk att grillen inte sätter igång). Använd bakspaden och skjut in pizzan på bakstenen. Stäng ugnen, ändra till övervärme med grill och maxtemperatur, gärna 300 grader.

Passa pizzan noga. Det tar bara några minuter. Pizzan är klar när osten fått fin färg.

Ta ut pizzan med bakspaden och klipp den med en kökssax i lagom bitar.

Avnjut med vitkålssallad och pizzavin/öl.

torsdag 7 februari 2019

Röd oxalis


Officiellt for jag med tåget till Lund nu i veckan för att jobba. Jag och en kollega hade också ett möte med en ny kund och synade av ett femvåningshus som ska byggas om för att passa en institution på Lunds Tekniska Högskola.

IN-officiellt var Lundaresans syfte att komma till Sydsverige för att lägga vantarna på en RÖD OXALIS-planta.

Stockholms leverantörer av kryddor i kruka har nämligen inte denna utmärkta sort i sitt sortiment. I Sydsverige kan man däremot gå in i en vanlig matbutik betala 23 spänn och bli ägare till röd oxalis. Den blir förstås lite tufsig av att packas ner i en ryggsäck och stuvas in på tåget tillbaka till Stockholm, men med lite omplantering borde det inte vara något problem att få plantan att frodas hemmavid.

Förutom att röd oxalis är extremt snygg och passar jättebra som elegant topping på de flesta maträtter så är den också god med sin friska syrlighet. Som barn plockade jag alltid oxalissläktingen harsyra i skogen och smaskade på.


Frälsarmacka för tofuskeptiker!


Idag har jag lagat lunch som Ylva och Matilda. Man vill ju bara testa nästan allt från deras fina instagramkonto 2gramsalt. Jag gav mig på en väldigt god grönsaks-tofuröra på avokadomacka toppat med stekt ägg. Hur gott som helst och första gången jag använt tofu på flera år. Inte alls dumt!

Här är länken till instagraminlägget. Jag är rädd att man nog måste ha instagramkonto för att det ska fungera. 2gramsalt är skäl nog för att skaffa ett...


måndag 4 februari 2019

Tomatdrömmar


Mitt i smällkalla vintern, 12 minusgrader imorse, drömmer jag om egenodlade tomater. 2018 var ett riktigt otroligt tomatår. Värmen och solen gjorde att mognaden blev perfekt, även på mina plantor som odlas i hinkar utomhus mot en sydvägg. Syrran och jag ordnade en liten tomatprovning i augusti.

Den allra godaste och sötaste sorten tyckte vi var lilla orangegula Sungold F1.

Ännu har jag inte sått tomatfröer för 2019 års plantor, det blir först i mars, men sorterna jag planerar är:

  • Sungold F1 (såklart)
  • Houndreds of thousands, denna fina ampeltomat som ger galet många små "godistomater"
  • Black sweet Cherry, inte lika mörk i färgen som förr, tycker jag, men odlingssäker och god
  • Mei Wei, god och blir alltid klar
  • Gelbe dattelwein, sen men vem kan motstå jätteklasar med små gula, söta droppformade tomater
  • Ildi, en av syrrans favoriter
  • Green grape, god och supersnygg
  • Green zebra, lite syrligare, men väldigt snygg
  • Gardener´s delight, pålitlig och god
  • Golden bumble bee, bland de snyggaste och god
  • Chilega, god och blir alltid klar
  • Veuvio giallo, gul lagringstomat som brukar hinna mogna
  • Rosella, ny för i år
  • Ailsa Craig, ny för i år
  • Green kiwi F1, ny för i år, ser jättefin ut på bild

och om jag får tag på frön:
  • Purple calabash
  • Ponderosa
  • Canestrino di Lucca

söndag 3 februari 2019

Vinterpicknick




Idag vaknade vi till en förvandlad värld. Massvis med snö hade fallit under natten och allt var täckt med vitt fluff. Jag blev så sugen på vinterpicknick.

Jag passade på att spinna vidare på mina idéer om smakrika grönsaksmackor, helst med nygjord egen pesto. Denna gång gjorde jag den gröna röran med rostade solrosfrön istället för pinjenötter, vilket blev väldigt lyckat. Jag tror att mortlingen av peston istället för att mixa gjorde sitt till för smaken också. Dessutom blev det en kylskåpsrensning. En halv broccoli, en påbörjad lök, en slatt grädde och en skiva rökt sidfläsk blev till värmande knallgrön broccolisoppa med topping. Jag hittade ingen bra termos så soppan fick hålla sig varm i en glasflaska iklädd vante.

Citrus måste man frossa i så här års. För vinterutflykten blir det ätvänligt om frukterna är skalade och skurna i bitar uppträdda på spett.

Jag hade också bakat rulltårta till picknicken, men den blev både för ful för att fotas och för kladdig för att äta ute. Välj ett annat bakverk för utflykten!


Utflyktsmackor med grillade grönsaker och pesto, 4 pers

4 rejäla skivor gott, nybakat surdegsbröd

pesto:
1 kruka basilika
1 vitlöksklyfta
1/2 dl solroskärnor
1/2 dl nyriven parmesanost
1/2 dl olivolja
salt och peppar

1 röd paprika
1 röd lök
1 liten zucchini
1 boll mozzarella
4 soltorkade tomater i olja
olivolja
salt och svartpeppar

Rosta solroskärnorna i en torr stekpanna tills de får lite färg. Grovkär basilika. Skala vitlöksklyftan. Lägg solroskärnor, basilika och vitlöksklyfta i en stor mortel. Mortla till en finkrossad röra. Tillsätt parmesansost och olja. Smaka av med salt och peppar.

Skär paprika, lök och zucchini i bitar. Pensla med olja, salta och peppra. Gilla i en het grillpanna.

Grilla brödet i grillpannan. Bred på peston. Lägg på mozzarellaskivor, skuren soltorkad tomat och grillade grönsaker. Om mackorna ska med på utflykt är det smart att göra dem dubbla.


Broccolisoppa med topping, 4 pers

1 broccolihuvud
1 gul lök
1-2 msk smör
8 dl god kycklingbuljong
1 dl vispgrädde
salt, peppar och muskotnöt

topping: rökt skinka/ sidfläsk eller dyl, pumpakärnor

Skala och hacka löken. Fräs långsamt i en gryta i smör utan att den tär färg. Grovhacka broccolin. Tillsätt buljong, grädde och broccoli. Koka tills broccolin är mjuk. Mixa. Smaka av med salt, peppar och muskotnöt. Knaperstek tärningar av skinka eller sidfläsk. Toppa soppan med dessa och pumpakärnor.


lördag 2 februari 2019

Grönsaksmackor

Dålig mobilbild på Slottsträdgårdens goda mackor

Grönsaksmackor, varför äter man inte det lite oftare? Jag var på after work i en hotellbar i veckan och åt suveräna rostade skivor av surdegsbröd med pesto och en massa grillade grönsaker på. Underbara frittes på sötpotatis till det. Idag var vi på Slottsträdgården och avnjöt jättegoda surdegsbröd, ett fyllt med Slottsträdgårdens hummos, pesto, soltorkade tomater och färska grönsaker, ett med kronärtskocksröra, kapris och grönsaker.

Grönsaksmackor är galet gott och dessutom enkelt att göra hemma. Köp gärna ett riktigt bra bageribröd eller baka själv. Fyll med gröna favoriter - färska, grillade, inlagda eller mixade till röror. Toppa med oliver, kapris, rostade solrosfrön eller pumpafrön. Njuuut!


fredag 1 februari 2019

Planering av köksträdgården 2019


Trots att det bara är början av februari börjar det planeringsmässigt redan bli trångt i min köksträdgård. Kanske är det lite för storslaget att både ge sig på odling av platskrävande kronärtskockor och majs samma år? Å andra sidan är just dessa grönsaker sådana delikatesser och dessutom extremt beroende av att sträckan från jord till bord är kort.

Annars vill jag som vanligt ha alla zucchini/vintersquash/ pumpafavoriter - roliga lilla tefatssquashen Sunburst. extremt goda Costata Romanesco, böjda Yellow croockneck, butternuten Long de Nice och någon liten men god orange pumpa.

Inläggningsgurka kan man aldrig få för mycket av. Jag vill helst enbart odla Arboga vit, men den är lite känslig så det blir nog till att ersätta vissnade plantor med en annan sort.

Bondbönor är ett måste varje år. Jag har kört lite olika sorter genom åren, men gått tillbaka till Giant exebition logpod som brukar ge gott utbyte.

Favoritsockerärtan Engelsk sabel blir det såklart, liksom höga brytbönor, Blauhilde och några låga gula Beurre de Rocquencourt för den goda smakens skull.

En hel massa vitlök satte jag redan i höstas från eget utsäde som jag tror är sorten Thermidrome och så ska jag ha purjolökar av vackra lila-blå-grönbladiga sorten St Victor.

En bädd viker jag varje år för kålodling. Den får vara täckt med skyddsnät hela säsongen, annars blir allt det goda uppätet. Broccoli, svartkål, asiatiska bladgrönsaker och kålrabbi vill jag ha.

Morötter i flera färger såklart och så en hel hoper kryddväxter och bladväxter.

Och sedan är det låd/hinkodlingen av tomater, chili, paprika och slanggurka mot husets sydsida.

Snart är det dags för den första försådden inomhus. Chili, paprika, physalis och kronärtskocka behöver tid på sig.