söndag 10 februari 2019
Helgmiddag - torskbakelser med räkor
Under vårt besök i Hötorgshallen blev jag inspirerad av de fina förberedda fiskbakelserna som fanns i några av fiskdiskarna. Bara att gratinera i ugnen. På helgen har man ju tid så jag handlade istället råvaror, gick hem och gjorde mina egna torskbakelser med räkor.
Torskbakelser med räkor, 4 pers
ca 500 g torskfilé, gärna ganska tunna filéer
300 g räkor med skal
smör att steka i
6 dl fiskfond
2 schalottenlökar
1 liten morot
1 liten bit, ca 100 g rotselleri
1/2 dl vitt oekat vin
1 dl grädde
ev lite idealmjöl
salt och peppar
cayennepeppar
1 blad från purjolök
Salta på torsken och låt den ligga och rimma i kylskåp någon timme.
Sätt ugnen på 175 grader.
Skala räkorna. Fräs skalen i smör. Häll på fiskfond och skjud ca 15 minuter. Sila av buljongen som nu fått god räksmak.
Skala och finhacka lök, morot och rotselleri. Fräs i smör några minuter utan att det tar färg. Häll på vin, räkbuljongen och grädden. Koka samman till ca 5 dl. Red ev med lite idealmjöl utrört i vatten. Såsen ska inte vara för rinnig. Glöm inte att koka någon minut under omrörning efter att redningen tillsatts. Smaka av med salt, peppar och cayennepeppar.
Skär torskfiléerna på längden och forma fina rundlar på ett bakplåtspapper på en plåt. De brukar hålla ihop rätt bra av sig själv, men det blir fint att klippa ut tunna långa strimlor från purjolök och knyta runt.
Fyll bakelserna med sås och skalade räkor.
Baka i ugnen tills fisken är nätt färdig. Det tar ca 20 minuter.
Avnjut bakelserna till pressad potatis, grönsallad eller ångkokta grönsaker.
Prenumerera på:
Kommentarer till inlägget (Atom)
Inga kommentarer:
Skicka en kommentar