fredag 22 februari 2019

Auberginegratäng med medelhavskänsla

Den blev lite platt, men väldigt god!

Jag har snöat in på aubergine. Jag veeet att det inte är säsong och auberginerna är heller inte helt billiga så här års, men de är ju så goda, snygga och användbara.

Nu har vi snart både sportlov och sportlovsväder med sol och minusgrader i Stockholm så en värmande gratäng är perfekt. En aubergingratäng med fetaost och örtkryddning med medelhavskänsla är vad jag väljer att göra.

Ett tips är att göra rejäla omgångar av långlagad tomatsås och förvara i frysen i lagom stora förpackningar. Såsen blir bara bättre av att ligga till sig och mat som annars tar tid att laga går i ett nafs om tomatsåsen är färdig.


Auberginegratäng med fetaost, 4 port

4 auberginer
1 liten röd paprika
ca 200 g svamp, jag tog trattkantareller från frysen, annars t ex champinjoner eller shiitake
2 vitlöksklyftor
olivolja och rapsolja att steka i

tomatsås:
2 gula lökar
rapsolja att steka i
3 msk tomatpuré
2 burkar konserverade tomater
1 tärning grönsaksbuljong
1/2 dl vitt vin
salt och nymald svartpeppar
torkad oregano
färsk basilika
torkad eller färsk timjan

gratängsås:
8 dl mjölk
4 msk smör
6 msk vetemjöl
salt, vitpeppar, muskotnöt

1 paket fetaost

Skala och hacka löken. Stek långsamt i olja utan att löken tar färg. Det får gärna ta 20 minuter. Tillsätt tomatpurén och låt den steka med sista minuten. Lägg i emaljgryta eller rostfri gryta med konserverade tomater, buljongtärning och vin. Koka långsamt minst 1 timme. Späd med vatten om det behövs. Smaka av såsen med salt, peppar, oregano, basilika och timjan.

Smält smöret i en teflonkastrull. Sikta i mjölet. Späd under vispning och värmning med mjölken. Koka långsamt under omrörning i 5 minuter. Smaka av med salt, peppar och riven muskotnöt.

Skölj auberginerna och skär i ganska tunna skivor på längden. Skala och hacka vitlöken. Fräs i lite olja i en stekpanna. Stek aubergineskivorna i omgångar tillsammans med vitlöken. Det kan vara smart att pensla skivorna lätt med olja innan stekning, annars drar de åt sig kopiösa mängder olja.

Hacka paprika och svamp ganska grovt och stek även dessa.

Smörj en gratängform och bottna med ett lager tomatsås med svamp och paprika i. Varva med lager av auberginskivor, smulad fetaost, mer tomatsås, paprika och svamp och gratängsås. Översta lagret ska vara gratängsås. Strössla på extra oregano.

Gratinera i ugnen på 200 grader ca 30-40 minuter.


Inga kommentarer: