torsdag 26 november 2015

Vegetarisk jackpot!

Bara den tomma bruken hamnade på bild...

Jag blir alltid så himla glad när jag hittar nya vego-rätter som är så goda att man inte ens saknar kött eller fisk!

Nu är jag säkert sist på bollen, men i alla fall. Jag säger bara - pulled jackfruit! Hur gott som helst, ett väldigt bra veg-alternativ som bas till tacomys eller hamburgerditon. Både konsistens och smak blir toppen. Det är lättlagat, även om beredningen tar sin lilla tid. Praktiskt också, man kan ju alltid ha några burkar jackfruit på lut hemma i skafferiet.

Jackfruit är en jättelik taggig frukt som växer på träd i tropiska Asien. Växten är släkt med mullbär och brödfrukt. Smaken på den mogna frukten lär vara sötsyrlig och speciell. Den variant man tillagar som pulled jackfruit är den omogna frukten skivad och inlagd i konservburk i saltlag, "in brine". Alltså inte den variant som är söt och inlagd "in syrup". Det kan vara lite knepigt att få tag i rätt sorts burk. Asiatiska affärer är ett tips, men tyvärr är den inte så vanlig ens i sådana.


Pulled jackfruit, 4 pers

2 burkar omogen jackfruit "in brine"
33 cl öl
3 tsk rub-krydda till pulled pork, som detta fast utan socker
1 dl kraftig grönsaksbuljong
4 dl barbecuesås, köpt eller denna
salt och svartpeppar
några msk smakneutral olja til stekning

Öppna burkarna med jackfruit och sila bort lagen med ett durkslag.

Häll olja i en gryta. Stek jackfruitbitarna tillsammans med salt, peppar och rub-krydda tills de börjar få färg. Tillsätt öl och buljong. Sätt lock på grytan och koka 45 minuter.

Sätt på ugnen på 200 grader med grillfunktion. Häll av kokspadet från jackfruiten, lägg den i en ungsform. Blanda ner bbq-sås och grilla i 20 minuter.

Gaffla isär bitarna och smaka av med salt och peppar.

Servera i hamburgerbröd eller tortillabröd med picklad rödlök, grönsaker, coleslaw, avokado, gräddfil eller vad du gillar.2 kommentarer:

Kim sa...

Någon gang ska det bli av att jag testar det där. Gäller bara att få tag på rätt burk! Tack för påminnelse.

Fröken Dill sa...

Jag var skeptisk, men blev mycket imponerad. Kommer helt klart att lägga upp ett lager av de där burkarna...