lördag 23 februari 2019
Apelsinkyckling
Den här goda kycklingrätten måste man bara laga varje år när apelsinerna är i säsong! Jag brukar laga den som en vardagsrätt, men om man vill servera den vid något lite elegantare tillfälle kan man rimma kycklingen någon timme först, vara lite mer kinkig med att skära bort de vita hinnorna på apelsinerna till salladen och blanka av såsen med några smörklickar som vispas i.
Apelsinkyckling med apelsinsallad, 4 port
500 g kycklinglårfilé
salt och nymald svartpeppar
smör
rivet skal från 1 apelsin
4 msk socker
saften från 3 apelsiner
1/2 dl vitvinsvinsvinäger
ca 3 msk koncentrerad kycklingfond
1-2 msk maizenamjöl
3 skalade apelsiner
1 påse rucolasallad
1/2 rödlök
vinägrett: 1/3 balsamvinäger, 2/3 olivolja, salt, svartpeppar
Skala och skiva apelsinerna till salladen. Hacka rödlöken. Lägg upp rucola, apelsinskivor och toppa med rödlöken. Slå över vinägrett.
Salta och peppra kycklingen. Stek i smör tills genomstekt.
Hetta upp sockret i en järnstekpanna tills det smälter. Passa noga så att det inte bränns. Häll på saft från apelsin, vinäger och fond. Koka tills sockret smält. Sedan gäller det att smaka av. Den här såsen bygger på smakbalans - sött, salt, syrligt och mustigt. Smaka även av med salt och peppar. Blanda maizenamjölet med lite kallt vatten och tillsätt under vispning tills såsen blir lagom simmig. Låt koka ytterligare någon minut och lägg sedan i kycklingbitarna och låt allt bli varmt.
Jag brukar servera den här rätten med vildrisblandning. Vid serveringen toppas kycklingen med det rivna apelsinskalet.
Prenumerera på:
Kommentarer till inlägget (Atom)
Inga kommentarer:
Skicka en kommentar