Egentligen är det bara J som har sportlov. Han är ju lärare och för en gångs skull valde skolan han jobbar på att inte konferera på lovet. Eftersom solen skiner passade jag också på att ta ledigt några dagar. Vi for norrut för att mysa in oss på landet.
Vi kom upp till en dag som kändes nästan som sommar så länge man höll sig i solen. Vi kunde till och med sitta på trappan och sola! Snön fanns kvar, men bara fläckvis och snödropparna blommade som galningar.
Den ultimata sportlovsmaten måste ju vara gulashsoppa. Värmande, mätande, kan lätt ätas i mugg utomhus, blir bara godare om man lagar den i förväg och låter den stå till sig ett par dagar. Jag gillar gulashsoppevarianter som görs med köttfärs. Kumminkryddningen är så himla god och mörkt öl i soppan fördjupar smaken. Ta inte för mycket bara, då kan ölets beska ta över smaken. Egentligen duger det gott att toppa soppan med en klick gräddfil eller smetana, men vill man göra sig till lite extra är det väldigt gott med gremolata också.
Gulaschsoppa med gremolata, 4 port
2 gula lökar
4 vitlöksklyftor
1 morot
1/4 liten rotselleri
2 msk smakneutral rapsolja att steka i
4 röda paprikor
400 g nötfärs
2 msk tomatpuré
1 burk krosstomat
1 l kalvfond
2 dl mörk öl, typ Porter
2 tsk kummin
1 msk paprikapulver
1 knivsudd cayennepeppar
1 tsk oregano
salt och svartpeppar
1 nypa socker
lite pressad citron
smetana eller gräddfil
1 kruka persilja
rivet skal från 1 citron
1 vitlöksklyfta
1 dl olivolja
salt och peppar
Skala och hacka lök, morot och rotselleri. Skala och finhacka vitlöken. Fräs långsamt i olja. Börja med löken och låt den fräsa minst en kvart. Det ger massor av smak. Tillsätt morot, rotselleri och vitlök. Fräs i några minuter till. Tillsätt tomatpurén och låt den fräsa med sista minuten.
Bryn köttfärsen på hög värme i en järnstekpanna.
Häll samman det stekta i en gryta eller kastrull (rostfri eller emalj, gjutjärn ger obehaglig smak). Tillsätt krosstomat, fond, öl, mortlad kummin, paprikapulver, cayennepeppar och oregano. Skjud minst en timme.
Tärna paprikan. Stek eller nästan woka den på hög värme i en stekpanna. Tillsätt i den nästan färdiga grytan. Smaka av med salt, peppar, lite socker och pressad citron.
Hacka persiljan, finriv vitlöken, blanda med rivet skal från citron och olivolja. Salta och peppra.
Servera soppan med en klick smetana eller gräddfil och toppa med gremolata.
Uppdaterat: Ett litet bonustips. Vi glömde burken hemma, men rekommenderar starkt att testa att äta saltgurka till gulaschsoppa. Det är någonting med smakerna som gör att det passar fantastiskt bra!
Inga kommentarer:
Skicka en kommentar