onsdag 30 april 2014

Vaborgsmeny med primörer


Jag hade tänkt köpa svensk gotländsk sparris, men i Hötorgshallen var de torra och kostade 330 kronor kilot och på NK kom jag precis efter mannen som tog de sista fina stjälkarna för 250 kronor kilot.

Då bestämde jag mig för att vi skulle satsa på våra egna primörer istället! Här på tomten i Roslagen tog det inte mer än några minuter att klippa av de sista övervintrade grönkålsbladen, plocka späda nässlor och gräslök. Jag premiärskördade också rabarberstjälkar.


Menyn ser ut någonting såhär:

Chips på egna grönkålsblad och övervintrade jordärtskockor

Nässelsoppa med signatur Rune Kalf Hansen
Grillad lax med hollandaisesås och primörgrönsaker
Knäckigaste rabarberpajen (tips från syrran) med hemlagad vaniljsås


Majbrasan i byn tänds klockan åtta. Jag misstänker att vi kommer att vara ganska mätta då.

4 kommentarer:

Åsa sa...

Vilken fest! Låter supergott.

Har också letat efter sparris men hittade bara några torra knippor från Spanien.
Rabarberna däremot kan jag snart dra första stjälkarna av :)

Malin sa...

Vilken bra lösning du fick till.
Vi premiäråt vår egen sparris igår när vi hade kärt besök. Lätt stekt grön sparris på krämig äggröra (egna höns...) och riven parmesan... Gissa om det var uppskattat?
Innan det bjöd jag på lättsaltat och rökt kalvhjärta i strimlor som jag marinerat kort i vitvinsvinäger och olivolja. Serverade med en klick hemgjord färskost med ramslök och garnerade rikligt med vattenkrasseknoppar som jag odlar...
Lycka till med sparrisjakten nästa gång. Förresten har du testat ormbunkeskott eller humleskott?

Fröken Dill sa...

Åsa; ja, tricket med sparrisen är inte svenskheten utan att den måste vara så nyskördad som möjligt. Rabarber är inte heller dumt. Användbart också, nu kommer snart säsongen ordentligt då man får nytta av alla rabarbertips. har för mig att du har ett gäng sådana? Jag har ett släktrecept på underbar chutney. Hoppas hinna blogga det under den här intensiva perioden.
Malin; Egen sparris - GRÖN av avundsjuka. Jag har beställt utsätt, men börjar bli lite osäker på om jag kommer hinna få den i jorden. Kanske får hamna i krukor till nöds ett tag... Spännande med kalvhjärta. Har lite svårt för inälvsmat, men hjärta är väl en muskel? Tillbehören lät verkligen goda, är svår på vattenkrasse, denna underbara grönsak. Läste om ormbunkeskott tidigare i år. Lät spännande, men blir lite skeptisk när jag såg att alla ormbunkar innehåller små mängder cancerogena ämnen. Jag som mumsade stensötans rötter i mängder som barn... Humleskott ska testas, bara jag hittar en humleplanta!

Malin sa...

Alltså - ormbunke äts som grönsak i Korea sedan urminnes tider. Jag vet att vi moderna mänskor kan ha hittat nya rön men resonerar som så att en hel nation under några hundra år... kan kanske inte ha helt fel om man inte överkonsumerar (typ craving). NÅÅÅÅväl kalvhjärta är den största och starkaste muskeln så non det är inte riktigt inälvsmat - värt att pröva för en gourmet som dig. Lätt halstrad enligt min vän megaduktig kock på känd restaurang. Överkonsumerar vattenkrasse och grekisk krasse och amerikansk landkrasse och alla andra grön blad jag odlar just nu.
Håhå har humle i överskott - kanske du vill hälsa på?
Har varit två dagar på ostkurs och en dag på mjölkningskurs i Jämtland så jag är helt fullproppad med inspiration....
och ost....
kraaaaaam M