torsdag 10 april 2014

Ömsom vatten, ömsom VIN!

Varför skriver jag så sällan om vin? Jag älskar vin, men nu var det länge sedan jag drack något som stack ut och var speciellt.

Och så plötsligt, plötsligt springer jag på VINET igen! DET vinet, eller inte just det vinet, men DEN SMAKEN.

Under en rolig del av studietiden hade jag en kompis som bodde vid Kungsholmstorg. Vi hängde därför ofta på Mamas & Tapas på Sheelegatan. Relativt billiga smårätter passade perfekt för en tunn studentplånbok! Det var rustikt, mörkt, mysigt, stimmigt och nästan alltid fullsatt, men vi hade ju för det mesta möjligheten att kunna komma lite tidigare än kontorsnissarna så vi fick oftast plats. Och att senare kunna knöka in en kompis eller två brukade gå bra.

Husets vin på den tiden, var Montecillo, som då var en riktigt, riktigt bra rioja. Av nostalgiska skäl fortsatte jag att köpa Montecillo på Systembolaget i flera år sedan, men den har verkligen inte varit något att hurra för på länge om jag ska vara uppriktig. Jag har provat några andra riojor, men inte riktigt fastnat för någon.

En sort som jag definitivt aldrig skulle kommit på tanken att köpa var Faustino I Gran Reserva. En så ohyggligt ful flaska (läs Anders beskrivning här) och så det där kitschiga otäcka, irriterande omiljövänliga metallnätet på. Vedervärdigt!


Tro mig, den är ÄNNU fulare i verkligheten

Men efter att ha läst lite rekommendationer gjorde jag tillslut ett undantag. Smög in på bolaget i, tack och lov, otrendiga Rimbo, och försökte obemärkt handla ett exemplar dolt mellan mer snyggdesignade burkar öl till J och min favorit bland äppelmuster, den på Cox Orange. Hem till stugan och hällde upp, med vissa förväntningar, vilket alltid brukar leda till att man blir besviken. Och så var det, genast vid första klunken, som att bli förflyttad i tiden. Denna rioja smakade precis som minnet av den svunna Montecillo och med den alla härligt stimmiga krogkvällar! Precis den där rätta smaken av "ny regnrock" som jag ofta letar efter hos rödvin. Rioja må vara hopplöst ute, men jag älskar den smaken!

Vis av erfarenhet handlade J och jag ytterligare en flaska nu i veckan och fixade tapasmiddag. Helt otroligt vad snabbt och lätt det är att fixa tapas! Vi köpte stark spansk salami och fin serranoskinka samt melon. Några olika oliver fick också följa med och en hård spansk getost. En riktigt bra tapenade, med smak av hemlagat fanns färdig på dyr-Ica. J hittade några kvarglömda Padrone-chilisar i kylen (bara en sån sak..). Han stekte dem i olivolja med salt och vitlök. Samma behandling fick skogschampinjoner och de överströsslades sedan med hackad persilja. Jag kokade het tomatsås och fluffvispade egen majonnäs till aioli. Småpotatisar oljades, saltades och bakades i ugnen. Tomater skars till tomatsallad med hackad lök och vitlök.

Vi hade ett berg av tapasmat, men trots det gick nästan allt åt. Finns det något bättre än att avnjuta gott vin, plocka precis den tapasbit man är sugen på och småprata med sin J, som lockats ut till stugan sådär mitt i veckan?

5 kommentarer:

Red Scream sa...

Äntligen ett vinigt inlägg!!! ;-) Skämt å sido, Faustinovinet var min favorit långt bort i tiden, hade faktiskt det på min studentskiva t o m... Återbesök behövs nog!

Ser ju fantastiskt ut med så många goda tapas. Och som du skriver, inte så svårt att laga till. Istället för en lördag med trerätters, varför inte göra ett mindre tapasberg?

Anonym sa...

När jag tog mitt Sommelierprov (som var blint)så var det röda vinet Faustino 1. Jösses vad förvånad jag blev när vi fick reda på var det var. Riktigt bra vin med en etikett som en stor turistfälla.

Eva
Ps äntligen kom jag på hur jag ska kommentera hos dig. Via Firefox, Google Crome funkar inte. Jag har så mycket okommenterat hos dig :)

Fröken Dill sa...

Red Scream; lyxvin redan på den tiden då vi andra på sin höjd drack Spanskt Lantvin, jojo... Tapas är suveränt! Jag gillar särskilt att det enklaste, de där potatisarna med tomatsås eller aioli, är mest populära. Allra godast blir de såklart friterade, men ugnen funkar också.
Eva; aha, att det var en rioja borde väl gå att gissa men att det var DEN fula flaskan... Jag ska hädanefter hälla upp det på karaff.
Typiskt med kommentarskrånglet, jag har valt att man ska kunna kommentera på alla möjliga sätt, men kanske har blogger begränsingar i sig? Förresten, jag brukar köra både Firefox och Crome på jobbet eftersom Explorer krånglar där. Denna förvirrande internetvärld...

Remsan sa...

Jag kan bara hålla med - om allt! Vinet är riktigt gott, men jag förstår om flaskan inte lockar så värst många till köp. Och vad är väl godare än ett gäng olika tapas. Myskvällen kan inte bli bättre!

Fröken Dill sa...

Visst är flaskan frånstötande. De där otäcka fuskdammet...
Måste köpa mer av detta vin innan den lite tyngre rödvinssäsongn tar slut till förmån för t ex rosé...
Fast tapas kan man ju inte sluta med. I helgen blev det rester från förra gången + tortilla + marinerade räkor - MUMS!