lördag 5 april 2014

"Här är vårt kylskåp-brunch"


I morse upptäckte jag att vi hade en massa goda råvaror i kylen och liksom lite av varje. Jag fick syn på ett paket prinskorv köpt med någon slags tanke på tillagad frukost och jag tänkte - brunch.

I förra veckan fick vi leverans av en grönsakslåda från Årstiderna och fortarande fanns ett gäng rejäl färsk spenat som behövde ätas upp. Jag tittade på spenatpåsen och drabbades av LÄNGTAN TILL ITALIEN. Jag minns bland annat de där goda grillade mackorna med stekt spenat, mozzarella, tomat och kanske parmaskinka och pinjenötter som jag ätit både i Florens och Rom. Nu hade vi varken mozzarella eller parmaskinka, men väl en god getost och valnötter...

Ett gäng små kvisttomater hade trots sitt fina utseende visat sig vara ganska menlösa i smaken, så dessa passade perfekt att rosta i ugnen.

Några småbitar rökt fisk fick sällskap av citronklyfta, riven färsk pepparrot, smörgåskrasse och späda salladsblad, varav några var egenodlade, "winter greens" som överlevt den kalla säsongen och börjat växa till i vårsolen.

Vi hade inga champinjoner, men lite av den köttigare och faktiskt mer smakrika svampen ostronskivling, även den från Årstiderna. Smörstekt svamp med salt och vitpeppar förgyller vilken brunch som helst.

Ägg fanns också, så att jag kunde få min älskade äggröra.

Det är konstigt, men ofta blir det så himla gott att plocka ihop en måltid utifrån den som finns hemma!


Grillad macka med spenat, getost, valnötter och honung, 2 pers

2 skivor gott bröd, vi tog ett lite grövre lantbröd
1 l färsk spenat (den sjunker ihop extremt mycket vid tillagning)
2 msk smör
salt, svartpeppar, muskotnöt
2 skivor chèvre
1 näve valnötter
1 msk flytande honung

Rosta brödskivorna. Torrosta valnötterna i en järnstekpanna utan fett. Stek spenaten i smör. Krydda med salt, svartpeppar och riven muskotnöt. Fördela den stekta spenaten på brödskivorna. Lägg på getost i skivor. Gratinera under ugnens grillelement tills osten börjar smälta och få fin färg. Strö över nötterna och ringla på honung.5 kommentarer:

Malin sa...

Visst är det så! Man tycker inte man har nått åsså blir det veckans festmåltid!
Ser smaskens ut - smart att rosta tomaterna. Har även själv ätit tacksamt många måltider i Italien. En gång i Trevignano bodde jag på ett hem för fromma pilgrimmer... Fantastiskt ställe, med jesus på korset i naturlig stolek över sängen typ.. Frukosten bestod av små söta hårda rostisar i plast med marmelad i plast osv... Jag hppade liksom det och gick till bageriet vid strandknaten och köpte pizza (tomat mozzarella champignon och eller parma) i bit.... HALLELUJA! Med färskpressad juice...
Ha en fin söndag! Malin

Kim sa...

Och så nöjd man blir med sig själv när man lyckas kocka ihop en brakmiddag/lunch/brunch på "ingenting".
Ser grymt gott ut alltihop!

AnnaM sa...

Åh, en måltid helt i min smak! Både själva innehållet, resultatet och det faktum att du tog tillvara på set som du redan hade hemma. Ser ljuvligt gott ut!! :-)

Fröken Dill sa...

Malin; ja hotellfrukostarna i länder söder om alperna är ofta lite spartanska även om det HAR blivit bättre. Tror inte att de själva äter så mycket, utan mest tar en kopp kaffe. Tur att det finns caféer och bagerier!
Kim; ibland är det bra att ha ett välfyllt kylskåp!
AnnaM; Det var jättegott och vi stod oss hela dagen på den brunchen. Bra, eftersom det var en del jobb med nya lägenheten som behövde göras!

Matarkivet sa...

Gott med lite av varje! Nu har jag lyckats vara hemma och laga mat några dagar på raken och luncherna jag tar med till jobbet blir så mycket roligare då. Idag blev det en ciabatta med fläskfilé, stekt svamp och ramslöksmajo. :)