onsdag 9 april 2014

Rent vatten

Vatten från byn till vänster, stadsvatten till höger

Finns det något godare än ett glas iskallt rent vatten? Stockholmsvattnet håller också fullständigt suverän kvalitet. Tack fina vattendrag och Stockholm Vatten för det!

Rent vatten är förutsättningen för allt och ändå är det 780 miljoner människor i världen som inte har tillgång till det.

Jag är såklart inte en av dem, men jag tänker ändå mycket på rent vatten i dessa dagar eftersom sådant saknas i mitt hus på landet. Mycket kraft går åt att fylla dunkar i stan och släpa med sig ut. Det går väl OK de gånger vi tar bilen, men med Dramaten-vagnen på spårvagn, T-bana och buss är det rätt jobbigt.

Jag kan såklart hämta vatten hos bygrannarna, men det bygger på att de råkar vara hemma. Hos en av grannarna kan jag ta vatten i stallet, även om hon inte är hemma - jättesnällt, men som ni ser på bilden är det inte världens klaraste vatten... Tyvärr måste jag erkänna att jag till och med är lite tveksam till att diska i det eftersom det lämnar sådana beläggningar.

Jag har testat att köra det genom Brita-filter, men det tar en evig tid och leder till att vattnet helt tappar smak.

Alltså fortsätter släpandet av dunkar. Ca 15 liter får jag med mig åt gången och det klarar jag mig på eftersom jag blivit expert på att diska vattensnålt. Men detta bygger såklart på att jag kan duscha på kontoret inne i stan.

Att bevara upptappat vatten är inte heller lätt. Även om man förvarar det i kylskåp händer det ganska snabbt något som gör att det inte smakar lika gott längre. Det fungerar dessutom inte bra till te. Jag gjorde ett test med färskt vatten från kran och samma vatten som stått i ren plastflaska i kylskåp ett par dagar. Teet på det sparade vattnet blir inte gott. "Blackare", mer menlös smak och dessutom blir det lätt bara beskt. Jag kan inte förklara vad som egentligen förändras, men något är det. Kaffe tycker jag inte påverkas lika mycket.

Numera dricker jag ett glas utsökt kranvatten i stan med andakt!

3 kommentarer:

StockholmVatten sa...

Vad roligt att du uppskattar vårt vatten!

Fröken Dill sa...

Massa tack ni är suveräna!

Åsa sa...

Ja du, rent vatten borde gå att ordna till alla människor på jorden (mitt största huvudbry kring världen, orättvisor och mänskliga rättigheter).
Blir oerhört provocerad av folk som pimplar flaskvatten i tid och otid när det finns rent och tjänligt vatten, t ex Stockholmsvattnet eller Göteborgsvattnet i mitt fall, inom armlängds avstånd.