tisdag 8 april 2014

Choklad och rödvin???


Ni vet väl att Carl von Linné gav kakaon det latinska namnet Théobrama - gudaspis!

Häromveckan var J och jag på choklad- och vinprovning.

Innan vi gick dit tänkte jag att det måste vara söta viner/starkviner som provas till choklad, men det intressanta var att det visade sig vara "vanliga" röda viner, om än speciellt utvalda och dessutom av olika karaktär, från lättare till tyngre. Om någon hade sagt till mig innan provningen att sådana röda viner kan vara en stor, stor upplevelse i kombination med choklad hade jag nog inte trott att det var sant.

Provningen började med en introduktion om hur choklad framställs. Galet mycket jobb bakom choklad, jag tänker hädanefter äta den med andakt!...och välja sådan som är producerad med vettiga arbetsvillkor för alla som jobbar med att få fram den... Vi fick testa kakaonibs, d v s kakaobönor i små bitar och kakaosmör, som förresten dessutom är en utmärkt hudvårsprodukt t ex för torra händer eller fötter.

Vi provade tre olika sorters fin choklad från Blanxart. De kom från Ghana, Kongo och Peru. Kakaohalten låg runt 70%. Tidigare har jag lärt mig att det verkligen inte bara är hög kakaohalt som gör fin choklad, men det kan nog stämma att de som är godast att äta som mörk choklad ligger på ungefär denna procenthalt.

Om jag vore lite mer insatt i finchokladens härliga värld skulle jag kunna beskriva hur de olika sorterna skilde sig åt, men eftersom jag är en glad novis nöjer jag mig med att säga att alla sorter var fantastiskt goda.

Men detta att kombinera chokladen med de röda vinerna - genialiskt! Vinet smakade inte, som väntat, surare eller bittrare av kombinationen, det blev bara en större och intensivare smakupplevelse, både av vinet men framförallt av chokladen vars smak på ett smått magiskt sätt förvandlades och fördjupades till något ÄNNU godare. Häftigt!

Provningen avslutades med att vi också fick testa några olika smaksatta choklader och sedan en som var tillverkad av vad som brukar kallas "världens godaste kakaoböna" criollo. Mmmm - fantastiskt god choklad.

Jag kommer definitivt att experimentera med finchoklad i kombination med vin framöver.

Här är vinerna som vi testade till chokladen:


Och till sist, men inte minst, STORT TACK till J:s elever som fixat denna upplevelse för oss när J skulle börja plugga!

11 kommentarer:

Red Scream sa...

Intressant! Måste prova! :-)

Fröken Dill sa...

Coolt, eller hur? Och OVÄNTAT! Den peruanska chokladen, som också var den mest smakrika var t ex så god till smakrika vinet Barolo Albe (nr 2398)...
Jag blev annars förtjust i det minst smakrika vinet - Antè Barbera d´Aasti(nr 32335). Tänkte att det skulle passa fint till pizza och pasta, men när vi köpte det igen visade det sig vara lite väl blaskigt... kanske behövs choklad för att få till den rätta kombon?

Red Scream sa...

Chokladpizza! ;-)

Många gånger har jag drömt om en meny där förrätt, varmrätt och efterrätt ser EXAKT likadana ut. Pizza kan vara ett alternativ!

Fröken Dill sa...

Aha, då blir det ostronpizza till förrätt, biff och bearnaisesåspizza till huvudrätt och chokladpizza till efterrätt. Eller vänta, de skulle SE exakt likadana ut... Hmmmmm. Tål att tänkas på... Brunsåspizza låter ännu äckligare än chokladpizza... För att få den här idéen att smaka gott behövs en mindre Heston Blumenthal-insats...

Åsa sa...

Du får laga mexikansk moole till det där vinet ;-)

Nu får ni börja med "chokladbricka" efter maten och lära mer om chokladens underbara (och många gånger orättvisa) värld.
För övrigt inte så konstigt att t ex body shop har kakaosmör i sina så kallade "body butter" Lena och fuktgivande som bara den.

Anonym sa...

Eftersom jag tycker om både rött vin och choklad har jag kombinerat dessa, men ska prova lite olika viner och utforska mer. Intressant!

Fröken Dill sa...

Ja, jag tänkte just på mole, har aldrig lagat det men visst borde det på samma sätt smaka gott till vinerna? Eller blir det etterstarkt med vin + chili? Man skulle visst ha minst 7 sorters chili i en traditionell mole, det låter starkt... Och gotttt!

Fröken Dill sa...

Lena; smart, tänk jag har aldrig kommit på ett ens testa!

Malin sa...

Du dillen!
jag har köpt mina ostronörtsfrön i Frankrike. Jag har två påsar kvar. Vill du köpa en av dom? Hade tänkt spara till nästa år men jag tror hållbarheten är kort så det kan ju bli så där dödumt att spara... Kan köpa fler nästa år nu när jag hittat gralen...
Jag kommer sälja plantor sen och försöka ta egna frön givetvis men man vet aldrig. Maila mig - du hittar mailadressen på vår hemsida www.adalagard.se
Tjena så länge
Malin

Kim sa...

Älskar ju både choklad och rödvin... Så en sån provning bör jag verkligen ta mig iväg på.
Barolovinet har jag köpt ett antal gånger - väldigt gott även till lamm!

Fröken Dill sa...

Malin; ostronörtfrön som funkar, absolut, jag mailar!
Kim; perfekt då kör vi det till påskalammet - J svårgillade vinet så det blir bra!