söndag 13 april 2014

Tillaga sin fiende!


På min tomt här på landet är ogräs ett gissel och värst av dem alla är kirskålen. Den nästlar sig in överallt och när man försöker gräva bort plantorna går rötterna sönder och varje liten minirotbit blir omedelbums en ny planta.

Jag har hört att man ska kunna äta de späda plantorna och det skulle ju göra rensningen lite roligare. Smakprov har tyvärr visat att plantona inte alls är goda. För beska och alldeles för mycket smak av kåda för mina smaklökar. Jag har testat att fritera dem, eftersom detta brukar vara ett knep att komma tillrätta med beska. Var ändå inte nöjd med resultatet. Knapriga, men fortfarande beska.

Min vilda-växter-expert, E på jobbet, har länge tipsat om att laga till de absolut spädaste kirskålsplantona med annat ogräs i en grön vårlig ogräspaj.

Eftersom jag inte alls var övertygad gjorde J och jag ett högst vetenskapligt test. Småpajer tillagades och hälften var fyllda med nässlor + löktravsblad och resten fyllda med hälften kirskålsblad och resten nässlor + löktravsblad.

Sån här typ av paj är god med lite smulad fetaost också, men denna gång ville jag testa de rena smakerna.

Jag var helt övertygad om att kirskålspajerna skulle hämna i komposten, men se, så blev det inte alls. Vi var båda rörande överens och att dessa absolut var de godaste. Det kunde till och med varit större andel kirskål i dem. På något sätt passade det beska, lite kådlika i den här sortens paj och de andra ingredienserna tog kanske också lite udden av det man inte gillar hos kirskål och tog fram dess bästa kulinariska kvalitet.

Härligt, äntligen har jag hittat ett bra användingsområde för min fiende, i alla fall så länge det för sig om späda plantor! Superstort tack, E!


Små ogräspajer, ca 12 st

3 dl vetemjöl
125 g smör
2 msk kallt vatten
lite salt

1/2 l späda kirskålsblad
1/2 l blad av nässelblad och löktravsblad blandat
(1 paket fetaost)
3 ägg
3 dl mjölk
salt och nymalen svartpeppar
2 dl riven lagrad ost

Nyp ihop degen, här på landet vill jag spara disk så jag gör det i en plastpåse. Låt sedan degen vila i kylskåp ca 1 timme.

Skölj ogräset noga, de håriga nässlorna kräver flera vatten. Ta bort grova stjälkar.

Sätt ugnen på 200 grader. Kavla degen mellan två plastfolielager och klä små pajformar. Pricka i botten och förgrädda ca 10 minuter.

Fördela ogräset i småpajerna. Vispa samman ägg och mjölk. Salta och peppra. Häll äggstanningen över pajerna. Toppa med ost. Se till att inga ogräsblad sticker upp, då blir de brända i gräddningen.

Grädda i ugn 20-30 minuter tills äggsmeten stelnat och osten fått fin färg.

7 kommentarer:

Red Scream sa...

Hahaha, underbart! :)

Sofie Johansson sa...

Är verkligen usel på att laga mat med ogräs. Kan ha något att göra med att jag bor i stan. Känns som det är hundkiss och avgaser på allt kiss. Kirskål har jag kommit i kontakt med och det har ju lite mer smak än nässlor. Ska till skåne över påsk så kanske jagar jag lite ogräs:)

Malin sa...

Hohoho jag har efter olika tester helt dissat kirskålen som ett gott ogräs - men du får mig att vilja testa det i en paj.
Intressant, tack
Malin

Fröken Dill sa...

Ulf; jag menar allvar, det ÄR en av mina största fiender och det finns arméer av den...
Sofie; i stan är ogräsen inte så kul, fast man sköljer ju alltid bladen i alla fall. Jag är så gald att jag kommit igång med att utnyttja fler ogräs. Nässlor och almfrukter har jag avnjutit i många år!
Malin; jag var som sagt väldigt tveksam, men blev positivt överraskad och J är mitt vittne.

Kim sa...

Jag är lite feg, för jag vågar inte plocka en massa vilt, är rädd att jag ska ta fel haha. Men maskrosor känner jag igen, och förra året gjorde jag maskrossirap.

Fröken Dill sa...

Å maksrossirap vill jag också göra. Hur blev smaken? Om man bara ska plocka ett ogräs så är det nässlor! Lätt att känna igen, enda kruxet är handskar på! Jo, de bränns, även de små! Nässelsoppa är ju så gott! Jag har lagat den på lite olika sätt, även om det enklaste, mest klassiska är heligt för första plocket. Nu har jag ett nytt recept med signatur Rune Kalf Hansen som jag ska testa...

Ann-Louise sa...

När jag var gravid plockade jag flera säckar av nässlor som jag bland annat hade i mina smoothies. Helt rätt tänkt att slakta och äta de små rackarna! Förtjusande söta små pajer det blev av dina!