torsdag 17 april 2014

Skärtorsdag och tips på snygga ägg


Äntligen skärtorsdag!

Vi hade hoppats kunna köpa ägg av alla möjliga färger från hönor här i byn nu till påsk, men de visade sig vara bokade sedan länge. Kul att det blivit superpoppis med lokala ägg från byns sprätthönor, även om vi blev utan den här gången.

Vanliga ekologiska ägg från ICA fick det bli istället. De är ju vita och lämpar sig därför för färgning.

Mitt allra bästa färgningstips som ger marmorerade ägg med bladmönster är att använda sig av lökskal från gul och röd lök, små gröna blad med snygga former och aluminiumfolie.

De gröna bladen fördelas runt ägget, täcks med bitar av lökskal och slutligen fästs det hela genom att äggen sveps in i aluminiumfolie. Sedan kokas äggen som vanligt.

På bilden ser ni mitt frukostägg, årets "testpilot".

Förresten, ni som har trädgård, släng inte äggskalen. De är perfekta att finkrossa och gräva ner runt kalkälskande växter som t ex rosor!


Nu har solen kommit fram, efter en lite grå, blåsig och ruggig morgon här i byn. Idag ska vi fika på underbara Drömkåken som äntligen öppnat och sedan hoppas vi såklart på besök av påskkärringar. Glad påsk på er alla!

2 kommentarer:

Åsa sa...

Fint med lökmarmorerade ägg. Längesedan jag gjorde sånt men tycker ditt tips ger helt klart finaste dekorationen på kokta ägg.

Det fick bli en äggfri påsk för mig i år. Jobbar på det där att vara helt vegan. Går sådär. Men eko-äggen på ICA var slut så då fick det helt enkelt vara.

Fröken Dill sa...

Åsa; Jag har helt gått över till eko-ägg (eller byägg från K som har sina pullor gåendes fritt inne eller ute som de vill). Finns de inte så blir det inga ägg! Förutom att "vanliga" ägg känns fel mot hönorna är ju dessutom de ekologiska mycket godare.