lördag 28 februari 2009

Soyamjölk


Jag har fått mitt första produktprov!!!
Färsk soyamjölk från Alpro lät kanske inte så spännande, eftersom jag inte brukar dricka mjölk, men sen kom jag på att det skulle vara väldigt roligt att försöka göra laktosfri glass. Min ena systerson är laktosintolerant och han får sällan någon god glass. Sorbeter finns ju, men annars smakar laktosfri glass oftast handkräm.

Soya-mjölken kom. Den var helt OK i kaffet. Kanske till och med lite godare än vanlig mjölk. J rapporterade att den smakade gott att dricka också, lite sötare och med mer nötsmak jämfört med dito produkt från ko. Glassen blev dessutom toppen. Jag hade inget recept men gjorde så här. Vispade äggulor pösiga med socker. Rörde i mosade lingon och blandade ner soyamjölk till lagom konsistens. Smakade av så att sötman var lagom. Smeten ska smaka lite för sött innan den fryses. Då blir glassen perfekt. Efter att ha gått en halvtimme i glassmaskinen blev glassen väldigt bra. Krämig och fin i konsistensen, så långt ifrån handkräm man kan komma.
Förpackningen är egentligen vackert blå men något mystiskt i cyberrymden "vände" färgerna.

Lux-lunch



Vi har varit i alla fall lite sportlovslediga i några dagar. Jag hade en inlämning på jobbet, men i dessa underbara laptop/internet-dagar kunde den skötas hemifrån.

Alltså kunde vi gå ut och äta lunch tillsammans. I strålande solsken promenerade vi iväg till Lux på Lilla Essingen, vars luncher min mamma tipsat om.

Jag har faktiskt bott på Lilla Essingen, men det var länge sedan. Borta är allt det ruffiga och hela ön har blivit tjusig. Fint, men också lite sorgligt.

Det var i alla fall väldigt elegant på Lux. Servicen var otrolig, som sig bör på en lyxkrog. Vi åt dagens husman (130 kr) som var en boullabaisse med drömgod majonäs och ett krispigt lår från Hagbyanka.

Till maten fick man otroligt goda bröd, bl a ett fänkålsdoftande knäcke som var helt outstanding.

onsdag 25 februari 2009

Gourmetmat med sting - Scampi Indienne


För några år sedan gick jag en kurs i gourmetmatlagning under ledning av en sträng f d yrkeskock. Det var kul och maten blev god, men jag kom faktiskt på att klassisk fransk finmat ÄR lite tråkig. Influenser från bl a Aisen och Mellanöstern har varit välgörande och breddat definitionen på vad som är god mat, i alla fall för mig. Dessutom innehåller den klassiska finmaten en väldig massa fett. Nu gillar jag i och för sig verkligen att slå till med fint kött och hemlagad bearnaise eller något smördegsinbakat emellanåt, men det får inte bli för ofta.

Det absolut godaste vi fick göra på kursen var Scampi Indienne. Inte så konstigt att jag gillade den rätten bäst eftersom den har tagit (viss) inspiration från Indien. Häromdagen lagade vi Scampi Indienne och serverade med ett särskilt lyxigt ris, som vi också fick lära oss på kursen. Det blev mycket gott.

Vi hade slut på cognac hemma (ett mysterium hur något så otäckt gått åt, har husdjuren börjat tulla ur skåpen?). All heder åt snälla kvarterskrogen som lånade ut tre matskedar cognac att flambera i! Vi ska komma till er många gånger för ni är så supertrevliga! (Kommer inte att skriva namnet här för det är säkert inte tillåtet att lämna ut några matskedar conjac i en liten burk.)

Scampi Indienne
500 g jätteräkor, råa, skalade
1 msk olja
2 st vitlöksklyftor
1 msk curry
4 cl cognac
1/2 huvud isbergssallad, strimlat
2 st tomater, hackade
2 st pimentos i strimlor (vi tog mågra msk paprikasallad från burk)
4 dl grädde
Salt, tabasco
50 g smör
Hackad persilja

Hetta upp oljan i en panna och fräs räkorna. Tillsätt vitlök och curry. Fräs en kort stund till. Flambera med cognacen.

Lägg i sallad, tomater och pimentos. Rör om. Tillsätt grädde, krydda med salt och tabasco och smält ner smöret. Servera med ristimbal och strö över hackad persilja. Mango chutney är gott att servera till eller röra ner i rätten. Gärna en variant med lite bitar i.
Extra god ristimbal
Fräs vildrisblandning i olja. Koka sedan i vatten + kalvfondskoncentrat. Salta och peppra. Rör ner riven parmesanost när riset är färdigt. Lägg upp som timbaler på tallrikarna.

måndag 23 februari 2009

Citrus 10 - Röding med apelsinsmörsås


Apelsinsmörsås.... Smaka på ordet. Låter det inte vansinnigt gott? Jag hade ett recept, men det var försvunnet. Turligt nog är det sällan problem att laga såser om man bara smakar av. Rätt balans mellan syra, mustighet och sälta är hemligheten. Då till nästa fråga; vad har man till apelsinsmörsås? Fläskfilé var en idé, men jag är inte någon stor fläskätare så vi ändrade oss till lax. Sedan gick vi förbi en butik som hade bra pris på den goda, vackra fisken röding och då föll middagsidéen på plats.

Ugnsbakad röding med apelsinsmörsås
1 röding
Tärnad rotselleri
Tärnad morot
Tärnad palsternacka
Lite hummerfond
Olivolja
Salt och peppar

Hackad shalottenlök
Rivet skal och saft från apelsin
Hummerfond + vatten
Grädde 
Idealmjöl
Smör
Salt och peppar

Skölj fisken, klappa den torr, salta och peppra och fyll den med fintärnade rotsaker blandade med en skvätt hummerfond och olivolja. Tillaga i 225 graders ugn ca 20-25 minuter (för en normalstor röding).

Fräs shalottenlöken glansig. Häll på pressad apelsin, vatten och fond. Smaka av för lagom balans. Häll i grädde och red med lite idealmjöl utrört i grädden. Låt koka några minuter. Salta peppra, rör i rivet apelsinskal och blanka till sist av genom att vispa i några klickar smör.

Servera fisken med såsen och ris. Vi hade en grönsallad till med marinerade svarta bönor.


söndag 22 februari 2009

Ett perfekt mellanspel


Vissa tips är guld värda. Ett sådant är quesadillas. Ostigt, salt, starkt och ursmarrigt. Vi har under den gågna helgen gjort inte mindre en tre omgångar quesadillas. Första gången anklagade J mig för att goffla i mig mer än min andel. De följande gångerna delades trekanterna noggrant upp så att det inte skulle upprepas. Quesadillas är helt enkelt för goda för att delas med något annat än total rättvisa!

Snabba quesadillas
2 vetetortillas per quesadilla
Sambal oelek
Ostskivor

Bred sambal på en tortilla. Lägg på ostskivor (eller riven ost). Täck med tortilla nr 2. Stek på god värme i en torr stekpanna tills quesadillan fått färg och osten smält. Klipp i lagom trekants-munsbitar. Servera med salsa. Det finns goda salsor att köpa färdiga, men om man vill göra sig till är det bara att röra ihop en egen. Man kan också dippa i hummos eller baba ganouch.

En lite mer avancerad quesadilla får man med knaperskekt bacon, finhackad purjo, chipotlepasta och ost mellan tortillabröden.

fredag 20 februari 2009

Citrus 9 - Scampipasta med gremolata



När pastamaskinen väl har kommit fram ur sina gömmor används den gärna flitigt. J gjorde den mest perfekta pastadeg jag någonsin har kört genom det valsverk som pastamaskinen utgör. Igår blandade vi finhackad persilja och vitlök i degen. Det blev en tjusig grönprickig tagliatelle.

Gremolata är ett supergott italienskt strössel som traditionellt innehåller finhackad persilja, rivet citronskal och hackad vitlök. Min kompis man, T har kommit på att det är jättegott att göra gremolata av finhackad färsk timjan, rivet limeskal och vitlök. (Säkert kan man variera gremolatan på massor andra sätt också.) Till detta serverar man med fördel scampis. Låt smör bli ljusbrunt i pannan. Lägg i tinade råa scampi (ekologiska) och låt dem bryna hastigt tills de är genomlagade. Servera med pastan, gremolatan, halverade cockttailtomater, olivolja och riven parmesanost. Salta och peppra. Mums!

Resterna hamnade i matlådan varpå arbetskompisarna stirrade avundsjukt och mumlade "Du vann.". Ja det gjorde jag!

tisdag 17 februari 2009

Citrus 8 - Hemlagad citruspasta med lammkotletter


En fördel med att göra egen pasta är att man kan smaksätta den som man vill. T ex med citron. Citronpastan fungerar finfint att servera med varma rosmarintomater och grillade lammkotletter.

Citronpasta
300 g vetemjöl (gärna hälften durumvete)
2 stora ägg
1 msk rivet citronskal
3 msk pressad citron

Blanda pastadegen för hand eller i matberedare. Låt den vila i en plastpåse i kylen en stund. Kalva degen tunt i pastamaskin. Gör tagliatelle. Koka pastan i mycket saltat vatten 2-3 minuter.

Rosmarintomater
250 g cocktailtomater
1/2 dl olivolja
1 tsk rosmarin, gärna färsk
2 hackade vitlöksklyftor
Salt och nymald svartpeppar

Dela tomaterna. Hetta upp oljan i en stekpanna. Fräs vitlök och rosmarin. Låt tomaterna fräsa med en kort stund. Blanda med pastan och smaka av med salt och svartpeppar.


Servera med nygrillade lammkotletter.


söndag 15 februari 2009

Nyköpings gästabud



Eftersom J undervisar i historia kan han säkert berätta massor om vad som hände under Nyköpings gästabud på 1300-talet. (Minnes I håtunaleken... o s v....)

Själv blev jag såhär på 2000-talet aningen trött på Stockholm och började längta efter en lagom utflykt. I strålande sol lät vi den gamla bilen vända nosen söderut mot just Nyköping. Jag hade konsulterat nätet och fått tips om
restaurang Forsen. Det visade sig vara ett MYCKET bra tips. Stället låg väldigt vackert precis vid en forsande del av Nyköpingsån. Vi fick fin service, medan restaurangpersonalen förberedde kvällens "Alla hjärtans dag-invasion". Vi åt Duo på fågel med en otroligt god cidersås och Grillad black angusbiff.


Mätta och belåtna begav vi oss till Modellteatermuseet, de Gripeska samlingarna. Mycket inspirerande! Om ni råkar tillhöra den vuxenkategori som har massor med fantasi och/eller lust att pyssla eller om ni har sådana barn rekommenderar jag det här lilla museet varmt! (Gå sen hem och bygg en egen teater!) Efter en liten tur på stan, flanernande i några butiker och en fika på Hellmanska gården var det dags att vända bilnosen mot storstaden igen. Kul med en liten lagom bilutflykt för att vidga vyerna!
Nyköping var fint såhär på vintern och är säkert ännu bättre på sommaren. Om vi haft mer tid hade jag gärna besökt Nyköpingshus och gått runt i stan för att kolla på ställen som finns med i Maria Gripes underbara böcker! (Läs dem, läs dem och har ni läst dem så läs om dem!)

lördag 14 februari 2009

Alla hjärtans brunch


Trots firandet av "Dilldagen" igår vaknade jag pigg vid sju. Jag gick upp och fixade en av mina specialiteter - en god liten brunch.

Det här åt vi: Scramblade ägg med bacon, Caesarsallad, Sandwichar med tonfiskröra, Fruktsallad, te, kaffe och apelsinjuice.

Caesarsallad, (som Petra lärde mig på 80-talet)
Salladen består av minicossallad eller romansallad, färska champinjoner i skivor, knaperstekt bacon, kokta ägg i bitar, baguetteskivor stekta i baconfettet och bitar av lagrad parmesan. Salladen kan också kompletteras med cocktailtomater, rädisor i skivor eller något annat man gillar.

Till detta serverar man en vitlökig dressing. Koka ett ägg i 1 minut. Det krämiga innehållet rörs med 1 dl olivolja (droppvis från början). Smaksätt med rödvinsvinäger, finhackade sardellfiléer, pressad vitlök, salt och nymald svartpeppar. Om man gillar persilja kan man komplettera dressingen med hackad sådan.

Sandwichar med tonfiskröra

Absolut godaste tonfiskröran (grundrecept, räcker till många sandwichar)
1/2 röd lök
100 g ansjovisfyllda gröna oliver
300 g tonfisk i olja (med borthälld olja)
1 dl tomatpuré
1 dl gräddfil
1 dl majonäs (gärna hemgjord)
Salt
Cayennepeppar

Hacka löken och skär oliverna fint. Rör ihop samtliga ingredienser och smaka av med salt och cayenne.

Skär trekanter av fullkornsformbröd, stek i smör, lägg på rucola och toppa med den goda röran.

torsdag 12 februari 2009

Alla hjärtans Dill


Jag råkade, på skämt, fråga J om vi verkligen kunde acceptera en kompisinbjudan till Fonduekväll på lördag eftersom det är Alla hjärtans dag. Han tog mig på allvar och har lovat att fixa ”Alla hjärtans Dill” imorgon istället. Jag vet ännu inte vad det går ut på, men det låter lovande.

Fast det finns ju en viss risk att det är någonting liknande Seinfeldt-George´s pappas alternativa högtid, Festivus. (Om ni inte kommer ihåg avsnittet finns en sammanfattning HÄR.) Det är ju trots allt fredagen den 13:e imorgon…
Uppdaterat 08-02-14:
Jag behövde inte oroa mig. Alla hjärtans Dill var jättebra! Vi startade med bubblet, Pongracz (tack för tipset Pytte!) och färska räkor som vi delade med siamesen. Sedan hade J lagat fläskfilé efter det här receptet. Toppengott!

Citrus 7 - Sallad med blodgrape


Jag har provat sallad med blodgrape och räkor tidigare och inte blivit så imponerad. Det blev inte SÅ gott som det lät, den gången. Trots det tror jag på konceptet, och tur var väl det för nästa försök blev verkligen väldigt lyckat.

Sallad med blodgrape och räkor
Sallad, t ex mini-cos eller roman
Fliéer av blodgrape
Avocadoklyftor
Skalade räkor
Finhackad rödlök
Rostade pinjenötter
Dressing:
1 äggula
2 dl pressad blodgrapejuice
1 tsk dijonsenap
Salt och svartpeppar
1/2 dl olivolja

Koka ihop juicen till 1/3. Vispa i äggulan i juicen när den är varm. Det ska tjockna men inte koagulera. Ev behövs ytterligar vispning i vattenbad. Vispa i senap och tillsätt olivoljan droppvis under vispning. Salta och peppra. Blanda salladen och häll över dressingen.

tisdag 10 februari 2009

Citrus 6 - Marockanska citroner


Marocko är ett fantastiskt vackert land. Solnedgångar vid havet, rosa orientaliska städer, fritt strövande dromedarer i Atlasbergen och iskylan på norrsidan i öknen var otroliga att uppleva. Tyvärr är landet, trots att det är ett av Afrikas rikaste, ändå väldigt fattigt. Det finns många människor som inte har någonting och det desperata, rätt påträngande tiggande upplevde jag som jobbigt.

Marockanska saltinlagda citroner är beroendeframkallande. Det finns inget annat som smakar som dem. Jag har hört att det bara är speciella tunnskaliga citroner som kan läggas in, men jag har lyckats bra med alldeles vanliga. Någon gång har jag också misslyckats och fått en mögelodling istället för härliga, mjuka, sötsalta citroner. Hygien är jätteviktig när man gör citronerna! Koka burk och lock innan. Tvätta citroner och redskap NOGA. Och se till att burken blir helt fylld med vätska.

En burk med marockanska citroner, en med gröna oliver, ett litet kryddpaket och ett recept på Marockanska kycklingtajine brukar vara en mycket uppskattad present. Receptet på tajinen kommer när mina citroner är klara!

Marockanska citroner
Ta fram en glasburk på ca 0,5-1 l. Bedöm hur många citroner som kan pressas ner i den. I en 1-l burk brukar man kunna få ner ca 5 stycken. Skaffa minst dubbelt så många. Tvätta citronerna noga. Skär fyra längsgående snitt i de citroner som ska ner i burken. Snitten ska vara näsan till mitten men frukterna ska fortfarande sitta ihop. Pressa in en dryg msk grovt salt per citron i snitten. Tryck ner citronerna i burken. Pressa saft från resterande frukter och häll på tills burken är helt fylld. Ställ i kylskåp och låt mogna. Vänd burken varje dag. Efter ca 4 veckor är citronerna klara.

måndag 9 februari 2009

Citrus 5 - Drink från en gammal dejt(?)


Under mina år som singel hände det, i alla fall ibland, att det dök upp någon person av motsatta könet. T ex en kompis granne som bjöd hem mig för att titta på konst. Han var konsthandlare. Jag tog med mig några asiatiska spett och killen bjöd mig på en helt fantastisk grapefruktdrink. Jag vet att den innehöll mixad blond grapefrukt och någon slags sprit, men vilken? Har försökt experimentera, men det blir inte riktigt likadant.

Vi tittade på konsten som var helt otrolig, men alldeles för dyr för mig. Sen sa killen att det där med konsten inte var anledningen till att han bjudit hem mig. Sen hände INGENTING. Jo, vi åt upp, sa hejdå och jag gick hem, vi sågs aldrig mer. Frågan är, var det en dejt???? Borde jag ha tagit något slags initiativ? Jag vet faktiskt fortfarande inte! Kan du inte höra av dig, gamla eventuella dejtkillen, berätta hur det egentligen var OCH passa på att ge mig receptet på grapefruktdrinken? Eller, någon annan som har ett vansinnesgott drinkrecept på mixad grapefrukt mm?

lördag 7 februari 2009

Partypingla


Nu är det bevisat, man behöver inte vara 25 för att orka med tre gå-ut-kvällar i rad och dessutom hinna med flera stressiga inlämningar på jobbet!

Det är mässa i stan och i samband med den finns det en massa mingel-aktiviteter för branschfolk på kvällarna.

Det var intressant att se Sturecompagniet från insidan eftersom jag aldrig skulle gå dit annars, men surt vin ÄR en styggelse, även om det är gratis. Och inget ätbart alls - skärpning, tidningen Rum! Jobbgänget gick vidare till mysiga Babs bar för att avnjuta snackvänlig ljudvolym, grillade vitlöksbröd (det första brann upp!) och en avslutningsöl.

Stallets mingel var trevligt. Jag hade bara tänkt stanna en timme eftersom jag behövde åka hem och jobba, men de goda drinkarna, blandade med stor show från inhyrda bartenders, höll mig kvar lite längre. Man utfodrades med mackor som var väldigt smarriga om än inte så spännande. Jag fick en med pinfärskt bröd, god salami och brieost tillsammans med grönsaker.

Höjdpunkten, ur mat- och dryckesperspektiv var Fagerhults mottagning på Nationalmuseums restaurang Atrium. Fantastiska viner, särskilt Proseccon som serverades när man kom. (Tyvärr, tyvärr finns den inte på Systembolaget.) Mingeltallriken med snittar var toppen. Bl a ett litet glas med salsa på rökt lax, mango, chili och koriander, en liten grekisk sallad med tärnad paprika, oliver och fetaost, en svampfylld kalvfärsbiff med rökt chiliglaze, ett färskt fikon, tillsammans med getost inlindat i serranoskinka, rökt rensteksröra toppad med löjrom på rågbröd, en ungsrostad cocktailtomat med tapenade och sardell och en bit sesamstekt tonfisk och så lite sallad med bl a marinerade fänkålsstrimlor. Till maten serverades två sorters färskost och ett riktigt bra bröd. Gott, gott, gott! Och när jag surfade på Atrium hittade jag deras receptsamling! Vi avslutade fredagen med vilt party på ett möbelställe i Sickla. Inget finlir alls, bara en massa vin och ölkorv och gulasch. After-ski var temat, vilket vissa tagit på alltför stort allvar.

Man kan säga att jag är lite trött idag, men mycket nöjd. Nu blir det gummistövlar och jord under naglarna i ett år tills det är dags för glittermingel igen nästa år!




torsdag 5 februari 2009

Citrus 4 - Lime- och citronsaft


När jag var liten gjorde mamma alltid egen saft. En favorit som hängt med är citronsaften. Jag brukar ta med en lime också i mitt saftkok. Sedan brukar jag inte göra saften lika söt som i nedanstående grundrecept. (Smaka av för lagom sötma.) Om man gör en saft som inte är så söt måste man tänka på att den inte håller sig lika länge. Gör därför mindre satser eller förvara saften i frysen.

Lime- och citronsaft
3 citroner
1 lime
1 kg socker
1 l vatten
35 g citronsyra (uppdatering, enligt mamma ska det vara 35 g!)

Tvätta citrusfrukterna noga. Skär i tunna skivor och lägg i en stor skål tillsammans med socker och citronsyra. Koka upp vattnet och häll på. Rör om tills sockret löser sig. Låt svalna, sila bort citrusskivorna och fyll på flaska. Saften serveras spädd till lagom styrka.

måndag 2 februari 2009

Citrus 3 - Apelsinlikör


Jag kan inte fatta att jag inte gjort den här likören tidigare! Det blir en färglös likör, typ Cointreau. Jag lärde mig knepet av min första sambo för många år sedan. (Stort tack för tipset, M!) Häll vodka i en stor glasburk. Ovanför vätskeytan hänger du upp en apelsin (gärna ekologisk) i en tråd. Förslut med lock. Låt stå ett par veckor. Rör i socker till lagom sötma. Det som händer är att alkoholen förångas, tränger in i apelsinen och löser ut citusoljan som hamnar i vätskan. Med tanke på att en flaska cointreau kostar några kronor känns det här verkligen som ett budgetalternativ!

Besatt av trekantsmackor!


Jag läser en massa, massa matbloggar. Hela tiden. Det är en helt fantastisk inspiration. Efter att ha läst Pyttes blogginlägg om trekantsmackor blev jag fullständigt besatt. Kunde inte tänka på något annat. MÅSTE ha trekantsmackor med avocado, kraperstekt bacon mm på.


Sån tur var fungerade de perfekt till min studentsoppa nummer ett - Vichyssiose. För dagen blev den uppiffad med gräddfil, hackad persilja och rödlök.

Vichyssoise (ca 1,2 l)

Jag blev bjuden på vichyssoise första gången när jag just börjat plugga som 19-åring. Min, som jag tyckte då, jättevuxna klasskompis (23 år) var den som bjöd. Jag tänker alltid på henne när jag lagar soppan som inte bara är billig och lättgjord. Den kan dessutom varieras i det oändliga! Här kommer ett grundrecept:

2 purjolökar
1 gul lök
3 medelstora potatisar
1-2 msk smör
6 dl kraftig grönsaksbuljong
4 dl mjölk
1 dl vispgrädde
Salt och peppar

Skölj, skala och hacka lök, purjo och potatis. Fräs i smör i en kastrull några minuter.
Späd med mjölk och buljong. Låt koka tills potatisen blir mjuk, ca 20 minuter. Mixa soppan och vispa ner grädden. I orginalreceptet föreslår de att man kan servera soppan varm eller kall toppad med finhackad gräslök.

Några variationer som jag brukar göra är olika gröna kryddningar, kummin, brödkrutonger, knaperstekt svamp, räkor eller jätteräkor som topping eller en mer asiatisk variant med kokosmjölk.

Utsikt från ett fönster...


Frun på gården uppmanar oss till att fota utsikten från våra sovrumsfönster. Imorse var det äntligen fint väder. Den här vyn vaknar jag till på mornarna!

Jakten på våren




Idag är det äntligen fint väder, annars har det varit mulet och grått så länge så att man verkligen har hunnit tröttna på stockholmsvintern. Jag har gjort en del utflykter för att leta efter tidiga vårtecken. Promenader i Vinterviken har bara varit grå och slippriga. På Weibulls inne i stan fanns en antydan till en annan årstid. Plantagen i Bromma var riktigt värdelöst.

I lördags blev det i alla fall fullträff. Jag övertalade J att vi skulle besöka Bosse Rappnes trädgård i Ulriksdal. Vi tog oss dit på ishala vägar och se, där fanns våren! Massor med lökar i kruka att frossa bland, fantastiska krukväxter av alla de slag, snygga tillbehör, krukor mm. Jag ville bara HA ALLT. Dessutom har Rappne självplock av tulpaner. Det är en nästan sensuell känsla att gå in i kalla, ljusa rummet, välja precis de blommor man vill ha och bryta de långa, gnissliga stammarna försiktigt alldeles nära löken. Visst är det dyrt, men vilken kvalitet! Tulpaner är de enda snittblommor som har ett eget ljud brukar J säga och han har helt rätt. I Bosses växthus spirar miljontals plantor som kommer att vara klara för försäljning senare i vår. En växthuskatt smyger omkring mellan kunderna och sötar sig.

Citrus 2 - Asiatisk limelax


Att laga asiatiskt är lätt. Det blir nästan alltid gott med lime, fisksås, chili och färsk koriander som smaksättning. Den här laxen är superenkel att göra och eftersom den tillagas instängd i foliepaketet har de goda smakerna ingenstans att ta vägen. Det luktar gudomligt när man öppnar paketen och den sky som bildats runt firren fungerar perfekt till riset. Det här är både en vardagsrätt, men också en bra bjudrätt med hög imponansfaktor. För det finare tillfället kan man tillaga i individuella portionsformar och täcks med aluminiumfolie.

Asiatiska limelaxpaket

Lägg en portionslax per person på aluminiumfolieark. Dutta på några teskedar fisksås på varje lax, peppra med svartpeppar, pressa över en limeklyfta ochlägg till lite annat gott som t ex rödlök i tunna strimlor, ingefärshack, cocktailtomater i bitar, chilihack eller sweet chilisås, kaffirlimeblad, hackad färsk koriander (eller färsk, fryst) och några klyftor lime. Förslut paketen och tillaga dem i 200 graders ugn. Kontrollera om de är färdiga efter 15 minuter. Laxen ska vara nätt och jämt genomkokt. Servera med jasminris och sallad.

söndag 1 februari 2009

Citrus 1 - Apelsinkyckling

Först ut på citrustemat är en favorit i repris - Apelsinkyckling. Den här gången blev måltiden dessutom ett A-B-test av bröstfilé mot lårfilé. Jag råkade ha båda i frysen. Inte så förvånande kunde konstatera att lårfiléen är godare och saftigare än bröstfilén (och dessutom billigare).

Apelsinkyckling (2 portioner)
3 msk socker
3 msk rödvinsvinäger
Saft från 2 apelsiner
Kycklingfond (koncentrat från flaska)
Salt och peppar
Idealmjöl
4 kycklinglårfiléer
Apelsincest

Börja med såsen. Smält sockret i en järnstekpanna. Det ska bli brunt men inte brännt. Häll på vinäger och pressad apelsin. Koka tills sockret löst sig. Smaka av med ett par msk kycklingfond. Eventuellt kan man behöva späda med vatten. Salta och peppra. Mer vinäger eller apelsinsaft kan behövas. Det ska vara balans mellan salt, surt, sött, vinägersting och mustighet från fonden. Red av såsen med lite idealmjöl (den ska bara tjockna lite) och koka någon minut. Salta och peppra kycklingbitarna. Bryn dem i smör och låt dem bli helt klara genom att koka i apelsinsåsen. Strö apelsincest över köttet. Servera med jasminris (vi hade goda skärbönor i), rucolasallad och apelsinsallad.

Apelsinsallad
Skala en apelsin och skär i skivor. Strössla över tunnskivad rödlök och häll på viägrett.

Citrus, citrus, citrus


Äntligen har jag lyckats strukturera mig tillräckligt för att samla material till flera inlägg på ett TEMA. Valet var enkelt. Jag är helt galen i citrus och äter hur mycket som helst så här års. Kanske älskar jag de vackra frukterna extra mycket eftersom jag var citrusallergiker som barn. Det var hemskt, särskilt på julen då alla andra åt apelsiner och clementiner som luktade sååå gott.