måndag 4 maj 2009

Sköna maj välkommen och nässlor 2

Vilken härlig långhelg på landet!

Det blev ingen valborgsbrasa för oss eftersom det var för torrt för att elda, men på radio sjöng manskörer "Sköna maj" och "Vintern ra".

Jag jobbade med montering av trädgårdsmöbel, odlingsfiffande, trädfällning, lövräfsning och rensning av ogräs. Nässlorna är fortfarande mer en tillgång än ett problem. Det finns så mycket gott som kan lagas på nässlor. En rätt som åts två gånger under helgen var Nässelgnocchi med tomatsås och parmesanost.

Nässelgnocchi
3 potatisar (helst mjölig sort)
1/2 l nässlor
1 ägg
Ett par dl vetemjöl
Salt och peppar
Olivolja
1 gul lök, skalad och hackad
1 pkt mutti krossade tomater
Grönsaksbuljong (pulver)
1 dl vitt oekat vin
1 vitlöksklyfta
Salt och peppar


Fräs gul lök. Häll i tomater, vin och grönsaksbuljong. Koka på låg värme ca 1 timme. Späd med vatten om det blir torrt. Pressa i vitlöksklyftan. Smaka av med salt och peppar.

Rensa och skölj nässlorna. Förväll några minuter. Låt rinna av, ta bort grova stjälkar och finhacka. Skala och koka potatisarna tills de blir mjuka. Pressa ner i en bunke. Häll i nässelhack. Låt svalan något. Knäck i ägger och blanda ner. Salta och peppra. Rör i tillräckligt mycket mjöl för att det ska gå att forma gnocchisar. Rulla degen och skär små bitar av rullen. Vill man ha dem ännu tjusigare kan man trycka till med en gaffel på var och en. Koka upp en kastrull med vatten. Koka gnocchisarna i omgångar. Ca 1-2 min. De flyter upp när de är färdiga och kan lätt plockas upp med hålslev. Värm smör eller olivolja i en stekpanna och ge gnocchisarna lite färg på ytan. Servera med tomatsås och riven färsk parmesan.

Uppdaterat 5 maj:
Prova samma gnocchisar till carbonara med skeboskinka, färska äggulor, parmesan och svartpeppar. Suveränt gott!

I helgen forssade vi även på en ekologisk kyckling som jag grillade i klotgrillen. Sätt på locket och ha spjället bara aningen öppet. En hel fågel tar nästan en timme att grilla och då gäller det att den inte blir bränd under tiden. Jag hade stoppat in en massa örtkryddat smör med rivet citronskal iblandat under skinnet på fågeln. Det blev otroligt gott med härlig röksmak på hela fågeln.

Efter tips från J:s elev åkte vi dessutom på utflykt till Skebo kött. Vilket ställe! Vi köpte gudagoda fläskkotletter för grillen och en rökt skinka som var helt otrolig. De har även lammkött och olika lokaltillverkade korvar. Vi kommer definitivt att åka dit fler gånger!

Som avslutning kommer en bild på de ljuvliga rosablommande körsbärsträden i Hammarby sjöstad. Så här såg de ut innan helgen!


6 kommentarer:

Husmodern sa...

haha, vad roligt, kolla min blogg!

Fröken Dill sa...

Wohoo, vad kul!!! Och visst är det toppen.
Mitt landställe ligger i en by mellan Rimbo och Edsbro, var är du?

Undrar Dillen

Husmodern sa...

Jag befinner mig lite då och då strax utanför Skebo centrum! Skoj!!

Annika sa...

Så gott! Jag har aldrig själv plockat nässlor. Måste nog skärpa till mig ;).

Fröken Dill sa...

Jag var i många år övertygad om att nässlorna skulle brännas när man åt dem, men sedan jag kom över den fobin är nässlor en riktig storfavorit. En verklig svensk primör!

Hälsar Dillen

KarinW sa...

Åh vad härligt med nässlor fast här har de inte tittat fram än. Har funderat på att göra gnocci och de där med nässlor i verkar super! Vad kul å läsa om dina odlingar jag är ju nybörjare själv.....