måndag 18 maj 2009

Årstidens goda, nässlor 4 - Rune Kalf Hansen


Äntligen blev det dags att laga mat påhittad av min idol Rune Kalf Hansen. Recept på Friterad lax med kall gurknässelsoppa finns i den utmärkta boken "I kökslandet". Soppan blev härligt grönare än grön, laxen krispig och pikant av hasselnötsfriteringen och den lilla röran med ägg var mild och fin. Jag lagade ungefär enligt nedanstående recept, men tog även i en skvätt kycklingfond i soppan och snarare stekte än friterade fisken.

Friterad lax med kall gurknässelsoppa (4 port)

600 g laxfilé skuren i 4 bitar utan skinn
1 liten knippa dill
50 g hasselnötter
Friteringsolja
Salt och peppar

1/2 l nässlor, ordentligt sköljda
1/2 gurka
2 tsk pressad citron
1 tsk honung
1/2 krm riven muskotnöt
1 msk riven pepparrot
Salt och peppar

2 ägg
1/2 tsk fransk senap
1 msk vispgrädde
2 msk finskuren gräslök
Salt och peppar

Finhacka dillen. Smaksätt laxfiléen med dill, salt och peppar.
Mixa hasselnötterna fint. Panera fisken med nötterna.
Koka upp nässlorna i vatten som sedan slås av. Mixa nässlorna med gurkan. Smaksätt buljongen med citronsaft, muskot, riven pepparrot, salt och peppar. Späd ev med vatten.
Koka äggen i 10 minuter. Skala och hacka. Smaksätt med senap, grädde, gräslök, salt och peppar.
Häll rejält med olja i en järnstekpanna. Värm till 180 grader. Stek/fritera fisken. Låt rinna av på hushållspapper. Servera laxen med gurknässelsoppan och röran med ägg.


6 kommentarer:

Annika sa...

Min kära fröken...nu känns det nästan kusligt - vet du vilken bok jag spontanköpte i eftermiddah på Akademibokhandeln i Nacka Forum? En vacker bok som var ned satt till löjliga 99 kronor?
JO, givetvis I kökslandet. Har bara bläddrat och skunmläst hittills, har bloggat om min 35-årsbuffé...men den verkar underbar!

Fröken Dill sa...

Grattis, det är en underbar bok med massor kreativa och kluriga recept.
Tycker fröken Dill

Anna sa...

Vad gott det ser ut! :-) Rune Kalf Hansen också en idol för mig. Snygg är han också! ;). //Anna

Finare Vinare sa...

Hej Dillen,
nu har vi gjort rosétestet du efterlyste. Välkommen!

Fröken Dill sa...

Anna: Ja, en mycket stilig karl. Jag upptäckte hans matlagning när jag var på en bröllopsmiddag på Filmstaden i Solna för många år sedan. Fantastisk kreativ och ovanlig mat! Jag njöt. Det enda konstiga var att brudparet med familjer var extremt konventionella och mest tittade frågande på Kalf Hansens skapelser.
Finare vinare: stort tack för rosétips. Beställningssortimentet nästa!
Hälsar Dillen

Anonym sa...

Det här nässelreceptet frestar då verkligen min mun.
På torsdag ska jag laga upp en varmrätt med nässlor i såsen.

Må så gott/ Mimmi