torsdag 7 maj 2009

Bildbevis - årets första tomat


Jag är stolt som en tupp. Mitt experiment med två stycken februari-sådda tomatplantor verkar lyckas. Sorten är Cheerio, den snabbaste och en av de godaste sorter jag testat. Om några veckor blir det premiärätning.

Annat som händer på odlingsfronten är att chiliplantorna nu har krukats om, liksom de april-sådda tomatplantorna. De senare får stå ute när temperaturen är över 10 grader. Squash och gurkplantor är på gång liksom en hel del kryddor; persilja, gräslök, tomjan, oregano och ett gäng olika basilikor. Bönor av alla de slag är sådda i krukor inomhus, liksom isört, portulak (en gulbladig sort) och bladamarant. Purjoplantorna håller på att härdas av och på landet spirar primörer i odlingshinkar och lådor, i väntan på att odlingsanläggningen ska bli klar. En spännade nyhet är pastagrönsaken Strigoli. Om jag har riktig tur har mina förodlade salladsplantor som planterades ut förra helgen tagit fart. Sallad vill ha kallt när den planteras så vid förodling är det bäst att ställa sådden i kylskåpet. Glöm inte att ta fram den så snart det grott!

På blomfronten har jag kraftiga luktärtsplantor av flera specialsorter, limegröna tobaksplantor, några kinesiska riddarsporrar och lila isop på gång. Via odlingsamatörerna på landet har jag beställt 5 st spännande klematissorter från Polen. Jag hoppas att mina utplanterade julrosor och den nya doftpionen har klarat sig och att rådjuren inte går alltför hårt fram bland tulpaner och rosor.
Imorgon vid lunchtid hämtar jag illrarna och så vänder vi bilnosen mot landet. Jag längtar!!!

4 kommentarer:

Jessica sa...

Visst är det härligt att det grönskar på alla håll och kanter och vad kul att redan få se resultatet av ditt experiment.

Ha en bra dag!

Mian sa...

Jösses så tidigt!
Jag är djupt imponerad. Mina tomatplantor är än så länge under 20 ch höga...

Mian sa...

cm... skall det vara

Husmodern sa...

Wow! Redan!