tisdag 26 maj 2009

Gökotta vid ödetorpet


En solig morgon under landet-helgen stack J och jag iväg på gökotta. Målet var ett ödetorp och ett ställe där det lär växa ramslök en bit från torpet. Det blev en rejält lång promenad p g a en vägbom. I den gröna, krispiga, liljekonvaljedoftande försommaren promenerade vi nästan 9 km. Sista sträckan fram till den eventuella ramslöken orkade vi inte riktigt med, men ödetorpet var spännade och vi hittade en fin klipphäll att fika på i närheten. Stiliga källarvalv från boningshuset fanns kvar och av trädgåden hittade jag både syrenbersån, bärbuskar och en hel del förvildade fruktträd. Kul att de finns kvar trots att det var så länge sedan det bodde folk på platsen! Jag hade lite hoppats hitta någon spännande gammal narciss, men det var nog för länge sedan torpet övergavs. Istället fyndade jag en vild planta lungört som jag ska försöka få fart på hemma på tomten.
Några gökar hörde vi inte på gokottan, men dagen efter gol en i min by. Västergök är bästergök!5 kommentarer:

Jessica sa...

Vilken härlig utflykt, alltid spännande med ödetorp.

Hoppas du får fart på lungörten!

Husmodern sa...

Jag kom inte iväg i helgen till landet, men antagligen i helgen. ni är välkomna, om ni är ute!

Anna sa...

Så spännande :-) Förra året köpte jag ett spännande salt här på en delikatessbutik. Det var ramslöksalt. Limegrönt och med en ljuvlig doft! //Anna

Örjan sa...

Ramslök?
Har du möjligtvis läst hos LisaFW om dess förträffligheter?

Fröken Dill sa...

Jessica: Det var verkligen spännande. Vi träffade en kvinna på vägen som berättade att platsen där ödetorpet ligger en gång var en livlig på med bl a skola och krog!
Husmodern: vi har ingen timing. Visserligen sitter jag på landet och jobbar nu, men måste åka hem ikväll p g a lördagens årliga släktträff i Sparreholm.
Anna: Ramslökssalt, det ska jag göra om jag lyckas lägga vantarna på någon ramslök!
Örjan: Aha, det finns fler som gillar ramslök.
Massa hälsningar till alla från Dillen