söndag 24 maj 2009

Spätzle


Det tyska köket är kraftigt underskattat. Min kompis som växte upp i Munchen har lärt mig uppskatta spätzle så mycket att jag faktiskt numera äger ett spätzlejärn. Dessa finns i flera utföranden och det jag har, som liknar ett rivjärn, är inte lika bra som de som liknar potatismospressar.

Spätzle kan ätas ungefär som pasta. Det blir väldigt gott att gratinera med en massa skinka, stekt lök och ost, men fungerar också bra till en sås, baserad på exempelvis spenat.

Den gågna helgen har bjudit på en del försommar, men också lite ruggigare, kulnare väder. Då fungerar spätzlen fint till en mustig gulasch. Särskilt gott blir det med hemkokt köttbuljong och högrev från bonden Bosses kor.

Gulasch serveras med gräddfil, bröd och grönsallad (på de första egna salladsbladen).

Spätzle
4 ägg
4-6 dl vetemjöl
Salt
Vispa upp äggen med salt. Tillsätt mjöl lite i taget till en smidig deg, använd gärna en sikt. Den större mängden mjöl fungerar om du har ett spätzlejärn av potatispressvarianten, om du har ett av rivjärnsvarianten måste degen vara lösare. Koka upp vatten i en stor pastakastrull. Pressa ner spätzledegen med spätzlejärn, alterntivt använd rivjärnsvarianten. (Det lär även gå att göra spätzle utan järn, läs på hur på internet.) Pass på med en hålslev. Spätzlen flyter upp till ytan när den är klar och det tar bara någon minut. Värm en rejäl klick smör i en stekpanna på medelvärme och stek spätzlen gyllene. Servera direkt!

Gulasch
400 g högrev i bitar
2-3 gula lökar i klyftor
3 dl kraftig hemkokt buljong (alternativt fond + vatten)
1/2 l rött vin
1 paket krossade tomater
2 msk tomatpuré
2 röda paprikor
2 vitlöksklyftor
Ev några potatisar
Starkt paprikapulver
Röd chilifrukt
Kummin
Mejram
Salt och peppar
Bryn högrevsbitarna. Späd med buljong, tomat och vin. Låt koka 1 timme. Bryn lökarna och tillsätt, ev tillsammans med potatis i skivor (behövs inte om gulaschen ska serveras till spätzle). Efter ca 15 minuter tillsätts röd paprika som först brytns i bitar och vitlök pressas i. Smaka av med chili och kryddor och koka 15 minuter till. Köttet ska vara färdigt, potatis och lök ska vara mjuka, men paprikan är godast om den har kvar lite spänst. Om du har bråttom fungerar det bra att göra gulasch även på köttfärs. Då behöver den inte koka så länge.


7 kommentarer:

Jessica sa...

Spätzle har jag nog aldrig hört talas om, men jag kan ju inte mycket om det tyska köket heller så det kanske inte är så konstigt.

Men det ser iaf riktigt gott ut.

Anna sa...

Ser jättegott ut och spännande. Nej det tyska köket är ju inte så gastronomiskt känt med verkar väl värt att prova! Här skulle det bli sommarväder idag lovade dom men det är mulet och lite kallt idag. Var är solen? ;/

pipopp sa...

Kul!
Jag trodde du använde skärbräde-och-kniv-metoden. Vet inte varför jag kom på den ideén när det finns vettiga verktyg.
Jag gillar Spätzle - pasta utan bök och stök.

Fröken Dill sa...

Spätzle är toppen och mycket lättare att göra än hemgjord pasta! Har läst om kniv-skärbräde metoden, men den verkade lite meckig. Om jag inte hade mitt järn skulle jag nog prova en lösare deg och en vanlig potatismospress...
Funderar Dillen

bakmammorna sa...

vad härligt att det är någon mer som gillar spätzle och som promotar det. det är ju bara såååååå gott!

Annika sa...

Ett spåtzle-järn borde vi skaffa oss, eftersom min man ofta lyriskt talar om hur gott det är. Tack för tipset - och det ser verkligen jättegott ur!

Fröken Dill sa...

Enklast är förstås att köpa det i Tyskland, men det finns också web-shopar som säljer har jag sett. Jag köpte mitt på en studieresa och det är nära nog hastighetsrekord. Lunch OCH inköp av spätzlejärn på under 50 minuter.
Hälsar rekord-Dillen