måndag 8 februari 2016

Vegetarisk pasta - bästa versionen hittills


Vi har ett snabblagat vegetariskt pastarecept som är under ständig utveckling. Rätten var god redan från början, men har med tiden blivit riktigt outstanding. Normalt lagar vi fyra portioner och så tar jag med mig två matlådor till jobbet. Vi lagade samma mängd även förra veckan, men rätten blev så god att vi plötsligt hade mumsat i oss två jätteportioner var. (Det är farligt att äta middag framför "Sveriges Mästerkock".) Kvar till jobblunchen blev bara ett litet, litet tefat med smaskig pastarätt. Tur att jobbet bjuder på frukt!

Det goda med pastarätten är att den är krämig, trots att mängden crème fraiche bara är så stor att den precis binder ihop det hela. Lite styrka och chilismak är gott. Grön medelstark chili tycker jag passar bäst och den gröna tabascon, en av mina favoriter, ger chilismak utan att vara stark. Riven muskotnöt som krydda ger det där lilla extra.

Normalt har jag en skvätt vitt vin i liknande rätter, men just i denna har jag kommit på att det blir fräschare smak med pressad citron. Det behövs inte mycket soltorkade tomater och oliver för att ge hela anrättningen en härlig medelhavstouch och rejält med fetaostkuber gör att man inte ens saknar kött. Vid senaste tillagningen hade J köpt extra lyxig fetaost, Zetas Feta i havssalt, vilket gjorde sitt till.


Grönsakspasta med spenat och fetaost, 4 port

2 vitlöksklyftor, skalade finhackade
2 msk olivolja
1 stor, eller 2 små gula lökar, skalade, hackade
10 champinjoner, kvartade
1 röd spetspaprika, skuren i bitar
1/2 grön chili, typ jalapeno, finhackad
250 g cocktailtomater, halverade
1 grönsaksbuljongtärning (gärna Kung Markatta)
ev en liten skvätt kantarellfond
1/2 liten pressad citron
300 g fryst hel bladspenat
salt och svartpeppar
muskotnöt
1 dl crème fraiche
1/2 burk soltorkade tomater, finhackade
ca 20 svarta urkärnade kalamataoliver
1 paket fetaost, tärnad
grön tabasco
hackad färsk basilika
4 portioner pasta, gärna snäckor, fusillispiraler eller annan kompakt form

Ta fram spenaten och låt den tina. Pressa ur vattnet.

Hetta upp oljan och fräs vitlöken tills den börjar få lite färg. Tillsätt löken och fortsätt fräsa långsamt tills den blir mjuk och genomskinlig. Det ska ta minst en kvart.

Höj temperaturen, lägg i champinjonerna och låt dessa få färg. Tillsätt paprika, chilihack och tomathalvor och stek en stund till.

Pressa i citron, tillsätt någon deciliter vatten och buljong. Tillsätt spenaten. Riv i muskotnöt. Tillsätt crème fraiche, soltorkad tomat och oliver. Koka någon minut till. Smaka av med tabasco, salt, svartpeppar och eventuellt mer pressad citron. Till sist tillsätts fetaosttärningarna och allt får bli varmt. Servera till nykokt pasta med färsk basilika strösslad över rätten.

Inga kommentarer: