fredag 19 februari 2016

Värmande pumpasoppa


Vädret bjuder på gråmulen, råkall Stockhomsvinter med snöblandat regn, slask och temperaturer kring nollan. Vi eldar i kakelugnen varje kväll för att få mysstämning hemma.

Så här års behövs färgglad, värmande mat för att motverka vinterdeppen. Jag lagar gärna en god pumpasoppa på butternutsquash. Soppan blir extra god om man rostar butternuten och löken i ugnen först. Detta är också ett bra sätt för att utvinna så mycket som möjligt av pumpaköttet.


Chilistark pumpasoppa med ingefära och apelsin, 4 port

1 butternutsquash, ca 600 g
2 gula lökar
olivolja
salt och svartpeppar
2 potatisar
1 l grönsaksbuljong
saften från 1 apelsin
2 vitlöksklyftor
1/2 röd chilifrukt, finhackad
2 msk färsk riven ingefära

till servering: tjock yoghurt, sweet chilisås, färsk koriander


Halvera butternutten, skala och dela lökarna och lägg i ugnsfast form. Ringla över olivolja, salta och peppra. Ugnsbaka i 200 graders värme, ca 25-30 minuter tills pumpan är helt mjuk.

Skala och skär potatisarna i bitar. Koka mjuka i buljongen i en kastrull.

Ta bort kärnhusen från pumpahalvorna, gröp ur och ta vara på pumpaköttet. Hacka lökarna grovt. Tillsätt pumpakött och lök och koka några minuter. Riv i vitlöksklyftorna, tillsätt chili, ingefära och apelsinsaft.

Mixa med stavmixer tills konsistensen blir slät. Smaka av med salt och peppar.

Låt soppan bli varm och servera sedan toppad med med en klick yoghurt, sweet chilisås och färsk koriander.

Inga kommentarer: