tisdag 11 maj 2010

Snabblagat och väldigt gott i sköna maj


Varje år är det likadant. Tokstress i sköna maj!

Mer än någonsin att göra på jobbet SAMTIDIGT som plantorna ska skötas, frön sättas, trädgården rensas SAMTIDIGT som alla fyller år eller firar andra bemärkelsedagar.

Mitt i allt detta ska man hinna stoppa i sig lite mat!

Därför får ni här ett tips på en väldigt snabb och god lunch- eller varför inte brunchrätt. I min familj har "spanska ägg" varit en storfavorit i många år. Jag brukar göra dem utan choritzobitar, men snabbstekta sådana kan också vara goda att blanda i tomatsåsen.


Spanska ägg

Koka en snabb tomatsås på fräst, hackad gul lök, krossad tomat (Muttis), pressad vitlök, salt, nymald svartpeppar, paprikapulver och någon krydda med hetta - t ex tabasco eller chiliflakes. Det går också bra att använda en färdig tomatsås och krydda på liknande sätt.

Häll en portion tomatsås i en eldsfast portionsform. Fös undan såsen som en fördjupning i mitten. Knäck ett ägg i fördjupningen. Grädda i 200 graders ugn, ca 10 minuter tills äggvitan stelnat, men äggulan fortfarande är rinnig. Servera överströsslat med hackad persilja och en bit bröd.

6 kommentarer:

Anna sa...

Fast jag väntar fortfarande på att maj ska bli skön. Nästa vecka visar dock potential.

Fröken Dill sa...

Ja, det har varit lite bistert hitintills, särskilt på helgerna. Men värmen kommer väl tids nog och då kommer grönskan att explodera.
Hoppas fröken Dill

pipopp sa...

Det här var länge sedan, tack för påminnelsen. Avkommorna gillar inte ägg, så vissa saker har stuvats undan långt in i hjärnbarken.
Nya snabba arbetslunchen, kanske?

Åsa sa...

Fin fint! Skulle nästa kunna varit jag som gjort den. Har samma form och gillar när solen skiner sådär fint på färgglada maten. Åt gula tomater med nästan exakt samma kryddor som du och så blev det som en "äggpannkaka" till idag :-)

(äggpannkaka = ett ägg som jag kläckt och vispat med gaffel innan jag steker i liten stekpanna. Då flyter ju ägget ut som till en pannkaka)

Annika sa...

Låter jättegott! Ska definitivt prövas framöver.

Fröken Dill sa...

Pia; inte så dumt, särskilt om man har rester av tomatsås!
Åsa; finns det något snyggare än äggulor?
Annika; perfekt när man har ont om tid!
Hälsar fröken Dill