lördag 15 maj 2010

Den NÄST godaste potatisen


Jag misstänker att jag inte är den enda som har toklagat olika potatisrätter den senaste månaden. Taffels potatistävling lockar. Ännu finns någon timme kvar att lämna in förslag!

Vad som borde vara enkelt -att kora den absolut godaste rätten på den mångsidiga råvaran potatis, har visat sig vara riktigt, riktigt svårt! Det finns ju så oerhört mycket man kan laga med potatis. Och var går gränsen för en unik rätt? Jag är t ex tokig i bakad mandelpotatis med bara smör och salt, men det kan väl knappast kvala in som en unik rätt?

Nåväl, efter diverse experiment och utsvävningar hittade jag min favorit bland sådant min mamma brukar laga. Den NÄST godaste potatisrätten var dessutom en annan familjefavorit. Denna rätt har jag ätit så länge jag kon minnas och den går under namnet "potatis i ugn" eller, som min syster kallade den när hon var liten, "solar" (skivor som ligger i botten får solmönster).

Denna rätt är perfekt till alla sorters stekt kött, gärna med rödvinssås eller/och kryddsmör. Faktum är att de är så goda att de fungerar som snacks, bara som de är. Man kan piffa till dem med någon grön krydda, som timjan eller rosmarin, men de är nästan godast utan. En liten brasklapp är att rätten måste serveras omedelbums. Den tål inte varmhållning eller uppvärmning!

Potatis i ugn 2 pers
3-4 potatisar av fast vintersort
1/2 msk smör
1/2 msk rapsolja (gärna kallpressad med lite smak)
1 vitlöksklyfta
salt och nymald svartpeppar

Smält smör och häll olja i en järnstekpanna. Pressa i vitlöken. Skala och skär potatisen i skivor som är ca 1/2 cm tjocka. Lägg skivorna i järnstekpannan. Det får inte bli mer än max 2 lager. Fördela fettet även på ovansidan av potatisen med en pensel. Salta och peppar. Tillaga i 250 graders ugn 20-25 minuter tills potatisarna fått fin färg.

6 kommentarer:

pipopp sa...

Min favvo är också enkel. Pinfärsk nypotatis, perfekt kokt, med sval gräddfil och drivor av gräslök.
Men som sagt: Det är inte unikt. :)

tina sa...

Åh, så gott. Jag håller med, det enklaste är ofta det allra godaste.

Anonym sa...

"Solar", vad fint och gott! :D Råstekt potatis är en höjdare, speciellt stekt i ankfett.. hehe.

KarinW sa...

Ja det enkla är oftast det godaste! Tänkte inte vara med i potatistävlingen men det bara blev ett experiment som jag skickade in.
Spännande och se resultatet från tävlingen!
Ha det bra i veckan/Karin

Lena sa...

Din potatis i ugn är samma jag gjort i många år och den är SÅ god! Mums!
*hungrig igen*

Ha det finfint!

Fröken Dill sa...

Pia; det lät också gott, särskilt med lite fiskrom eller en eller annan bit matjesill!
tina; kan tyckas simpelt, men är ett mycket användbart sätt att laga potatis.
Maria; Potatis och ankfett är en total höjdare, men i tävligen fick man inte använda ingredienser som inte finns i vanliga mataffärer...och dit hör inte ankfett...ännu...
KarinW; spännande. Ska bli kul att på en massa nya potatistips!
Lena; visst är den toppengod i all sin enkelhet?
Tycker fröken Dill