måndag 17 maj 2010

Sallad med rökt lax och avokado


Två gånger under den gågna helgen har vi frossat på sallad toppad med kallrökt lax och avokado. Resten av ingredienserna har varit olika typer av salladsblad, rädisskivor, rödlöksstrimlor, cocktailtomater, gurka och lätt ångad grön sparris. Vi åt salladen som förrätt men om man vill ha en sådan här rätt lite matigare skulle jag föreslå quinoa, gärna den svarta om man vill ha en vacker sallad. Klyftor eller skivor av kokta ägg skulle också passat bra.

Till kallrökt lax finns det nästan inget som passar lika bra som pepparrot. Med gräddfil, lite pressad citron, riven pepparrot, salt och peppar får man en god "vit" dressing. Ett alternativ är att blanda en citrondressing med olivolja, pressad citron, fransk senap, salt och peppar och riva pepparroten lite grövre, separat över laxen. Jag testade att blanda finriven pepparrot i själva citrondressingen, men det blev inte helt lyckat.
Visst är det underbart att säsongen för goda sallader äntligen är här!

6 kommentarer:

Remsan sa...

Visst är den här säsongen underbar! Man blir ju dessutom sugen på att äta nyttigt, som en liten bonus ;-)

Skogseva sa...

Efter en trädgårdsdag och inför en ensamkväll har jag just glufsat i mig en av maken tillverkad laxburgare på en salladsbädd bestående av romainsallad, tärnad kall potatis, chalottenlök, avokado, "snack"paprika och cocktailtomater. Över det ringlade jag olivolja och balsamicosirap.
Det gick att äta det också...

Anna sa...

Ja äntligen! Idag köpte jag nypotatis :-) i och för sig fransk sådan men i alla fall det är en härlig tid som kommer nu!

Mårtenssons kök sa...

Det blev en härlig sallad till vår grillade lax hos oss oxå idag. Vi kokte hela dinkelkorn som vi hade i så det blev lite mer mättande. Visst är det härligt med alla fräscha grönsaker som kommer nu, lika härligt som det blir med rotfrukterna till hösten.

lina sa...

Åh så gott i all sin enkelhet!

Fröken Dill sa...

Remsan; perfekt när det man allra mest längtar efter är en nyttig sallad!
Eva; laxburgare, MUMS!
Anna; Jag hörde att priserna på den svenska nypotatisen var på väg att bli drägliga. 49 kr kilot sa ica-handlarn i Edsbro igår.
Håkan och Anki; de "nya" matkornen är verkligen smarta!
lina; jag kommer att äta något liknande minst en gång i veckan framöver!
Hälsar fröken Dill