måndag 24 maj 2010

Ramslök, ramslök och nya försök med vit sparris


Äntligen lyckades jag genom Årstidernas låda få tillgång till ramslök. Den goda primören är annars inte helt lätt att få tag på och nu när jag hade en knippa gällde det att utnyttja den väl.

Min grillade fläskkarré från Skebo kött fick sällskap av ett ramslökssmör. Smör, salt, peppar, pressad citron och lite citronsaft rört med så mycket ramslökshack som möjligt. Ramslökens milda, gröna löksmak med ton av vitlök kom väl till sin rätt i kryddsmöret.

Vit sparris hade också kommit i Årstidernas låda. I min strävan efter att börja gilla den den bleka primören testade jag, som förrätter, både Annas goda sparrissallad med ramlök och en vit sparrissoppa med ramslökskrutonger. Båda rätterna smakade mycket bra, men det var nästan soppan, en vanlig mixad soppa på bas av kycklingfond, vitt vin och vispgrädde som fick mig att tillslut verkligen erkänna den vita sparrisens existensberättigande. Den lena soppan tog bort sparrisens lite otrevliga beska och mustigheten i buljongen, där de träigare delarna av sparrisen fått koka en bra stund, var helt outstandig. Vit sparrissoppa kommer att ätas igen hemma hos mig!

6 kommentarer:

Mamma Mimmi sa...

Ramslök är jag också så nyfiken på. "Hemma" i Skåne är den ju lite av ett ogräs, men här på västkusten dammsuger jag varenda plantskola i min jakt. Hoppas på tur snart, så jag hinner prova under primörsäsongen.

Lisa Lönner Pulkkinen sa...

Har också köpt ramslök, att ha den i ett smör är ju perfekt! Vit sparris lagas här hemma flitigt. jobbigt att skala men otroligt värt det. gott med ägg tycker jag i alla former...

Fröken Dill sa...

Mimmi; önskar att man kunde etablera den på tomten, men min erfarenhet är att den är kinkig.
Husmor; ja, den är inte så dum, men innan säsongen är slut vill jag äta min favorit, den gröna, svenska!
Hälsar fröken Dill

Unknown sa...

Fetaoströra med ramslök är en riktig höjdare, det är även riktigt gott i salsa. Min kompis fick en planta direktimporterad från Gotland, vill också ha men de ska ju vara notoriskt svåra att få att leva längre än ett år eller att fröså .

Fröken Dill sa...

Fetaost-ramslök låter mer än rätt! Och jag har misslyckats både med frösådd (de kom aldrig upp) och att få färdiga plantor att etablera sig. Trist och lite konstigt eftersom ramslök växer som hela mattor på vissa ställen.
Konstaterar fröken Dill avundsjukt

Anonym sa...

Vid Halle & Hunneberg växer ramslök
lite varstans. Och att bo i området är så perfekt att bara gå ut på tomten och plocka dessa härliga vårprimörer.