tisdag 18 maj 2010

Grillolympiad med kycklingAtt grilla kyckling själv, med långsam, indirekt grillning i klotgrill med grillbriketter blir väldigt gott. Det tar sin lilla tid, men kycklingen blir härligt saftig och köttet får fin röksmak.
Jag har ännu inte lyckats komma på vilken som är den allra godaste kryddningen/marinaden för hemgrillad kyckling. Efter att ha ställt frågan på matforum.nu fick jag några idéer om kryddningar värda att testa.

Igår kom jag på att det var ett bra tillfälle att testa några olika kryddningar i en liten grillolympiad. Kycklingen denna gång var kycklingben av vanlig kronfågel, eftersom jag ville ha många likadana bitar.

De tävlande kryddningarna var:
1. Torrkryddning med färdigköpt grillkrydda (Paul Prudhommes magic seasoning)
2. Asiatisk marinad med soya, honung, lime, riven ingefära, salt, svartpeppar, chiliflakes och lite olja
3. Citron-örtig marinad med pressad citron, dragon, timjan salt, peppar och lite olja
4. Marinad med colemans senapspulver, vitlök, paprikapulver, chiliflakes, persilja salt och peppar

Och resultatet? Kycklingbitarna blev alla underbart goda med kraftig röksmak från grillen. Tyvärr hade de egentligen behövt marinera längre tid, gärna något dygn för att ta åt sig mer av kryddsmakerna. Nu var skillnaderna ganska små. Trots det var nog ände 4:an min favorit med både lite "bett" och örtighet. Den asiatiska var heller inte dum. Ingefära och soya är verkligen gott till kyckling. J gillade den torrkryddade mest och det var också den som var mest lik grillkyckling från butiken.

Nu hade vi ingen ekologisk kyckling med i testet, men om jag minns rätt skulle jag vilja påstå att skillnaden är att dessa är saftigare och smakar mycket mer kyckling.

Jag misstänker att detta inte var sista gången som vi lägger kyckling på grillen denna säsong, men nästa gång ska jag vara lite mer förberedd med en fågel som fått marinera under längre tid.

Hur kryddar ni läsare era kycklingar för grillen?

7 kommentarer:

Birgitta Höglund's Mat sa...

Hej Fröken Dill. Vi har visst långsam kyckling både du och jag idag ;)
Min är kryddad med olika örter och vitlök, stekt i ugnen. Men skulle nog bli ännu läckrare grillad, länge.

En Smak Av Karin sa...

Kyckling på grillen är fenomenalt gott! Jag gjorde en marinad nyligen som blivit min favorit, gjord på vhili, cayenne, vitlök, honung, olja, soya mm. Riktigt smaskig! Ha en toppendag!

Anna sa...

Jag är inte någon grillmästare och har aldrig provat grilla kycklingen själv! Men en god marinad med massor av kryddor och lite honung är ju aldrig fel!

Emil O. sa...

Den fjärde lät riktigt rolig, intet fel på de andra tre heller de borde alla fungera väl till kyckling. Måste nog köpa på mig lite senapspulver, aldrig testat detta för marinad och jag älskar ju senap. Själv gjorde jag ugnsgrillad kyckling ingniden med smör, salt, peppar, mörk soja och persillade med en citron instucken inuti kycklingen.
Det jag tycker är svårt med hel kyckling i ugn är att den lätt kan bli torr, och jag hatar torr kyckling. Någon som vet vilken temperatur som låret, som bör varan den del som kräver längst tillagning, bör ha för att vara klart men inte torrt? Så att man kan lågtempbaka den till temperatur istället för efter tid som är så oexakt.

Niklas (Nyfiken på mat) sa...

Låter härligt! Är så glad att grillsäsongen är igång! Marinad är en egen vetenskap och jag har testat många, men fick lite nya idéer här, tack!

Systrarna Yster sa...

Vilka vackra bilder! Tar du dom själv? Helt fantastiska! Precis som recepten! :)

Fröken Dill sa...

Birgitta; örter och vitlök låter som en mycket bra idé!
Karin; Het-söt marinad med vitlök låter heller inte dumt, inte alls!
Anna; honung blir det nästa gång!
Emil; senapspulver är mycket användbart! Du får googla på temperaturer men du har rätt i att torr kyckling är en styggelse.
Varsågod Niklas!
Tack snälla systrar. De allra flesta bilder är mina egna. Någon gång är det J som fotat. Det är konstigt, även om vi fotar samma sak, med samma kamera på samma sätt blir hans bild liiite bättre. Så är det med en f d proffsfotograf. Å andra sidan har jag lärt mig mycket av honom och det har verkligen kommit till nytta på bloggen!
Hälsar fröken Dill